El grup Municipal d’Acció Granollers (ERC, RCat, Gi i JERC) ha presentat una petició per tal que la Comissió del Nomenclàtor iniciï un expedient d’ofici per la concessió d’un espai públic dedicat a la memòria de Ginés Mayordomo Moreno (1902-1980), amb l’objectiu que els habitants i visitants de la població puguin honrar Mayordomo, un dels militars més destacats de l’exèrcit republicà i un dels líders de la CNT de Granollers més destacats.

Ginés Mayordomo Moreno, nascut el 22 de desembre de 1902 a Fuente de Álamo (Cartagena, Múrcia). De ben petit es va traslladar a Monistrol de Montserrat on va passar la infància i adolescència.

Quan Mayordomo feia el Servei Militar va tenir un incident amb un oficial i després de rebre un Consell de Guerra va desertar i emigrar a França.

Amb la proclamació de la II República, tornà a Monistrol i al 1933 es va traslladar a Granollers, on va conèixer Amparo Segura, granollerina amb qui es va casar al 1936.

Mayordomo fou un dels militars destacats de l’exèrcit republicà. Va participar als fets del 6 d’octubre del 34 a Granollers i va anar amb la Columna del Vallès i liderà amb l’italià Roselli l’atac al poble Almudévar, clau per les comunicacions entre Osca i Saragossa. Al cap de quatre mesos, va ser nomenat comandament en cap de la Columna. Entre les seves forces comptava amb intel·lectuals com Francesc Bruguera, el doctor Merino, Josep Maria Freixas, Toni Vidal, Amador Garrell o Antoni Cumella.

Posteriorment fou nomenat cap de la 126 Brigada de la 28 Divisió i va arribar a tinent coronel a la 28 Divisió i comandant de l’Estat Major que va protegir la Junta de Defensa de Madrid, dirigida pel General Rojo. Mayordomo, però, no va deixar mai de preocupar-se pel Batalló del Vallés.

Els últims dies de la guerra hauria pogut exiliar-se però preferí quedar-se. Fou empresonat al camp de concentració d’Albatera, on hi passà prop d’un any. Després li van fer un Consell de Guerra i el van condemnar a 30 anys, encara que el 8 de gener de 1946 sortí de la Model.

En aconseguir la llibertat se’n va anar a Barcelona, on va entrar a formar part de l’Editorial Bruguera. Esporàdicament, venia a Granollers a veure familiars i amics. Mayordomo va morir a Barcelona l’1 de maig de 1980.

Leave a Reply

Your email address will not be published.