El Departament d’Agricultura, a través del cos d’Agents Rurals, ha localitzat un niu d’aquesta espècie invasora a la zona de Caldes de Montbui. De moment, ha col·locat més de 25 trampes de captura a diferents paratges i diversos abeuradors per intentar establir, per triangulació, la direcció de retorn al niu que emprenen les vespes.

S’ha pogut enretirar amb èxit un niu al terme municipal de Caldes de Montbui. Els Agents Rurals van rebre l’avís aquesta setmana de la Policia Local sobre la localització d’un possible niu de velutina. Després de comprovar que es tractava d’un niu d’aquesta espècie invasora, l’han destruït.

El procés de retirada es va realitzar aquest divendres al vespre bo i garantint les màximes mesures de seguretat. Era en una zona d’antigues feixes de conreu abandonades i poblades de vegetació forestal. El niu estava ubicat al sostre d’una antiga cabana de vinya semiderruïda. Les vespes mostraven molta activitat i la retirada s’ha fet al vespre, que és quan aquests insectes mostren menys moviment.

El niu d’aquesta espècie invasora, que afecta l’abella de la mel, era de grans dimensions, d’uns 40 cm d’amplada per 45 cm d’alçada.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté activat un protocol d’actuació que s’ha acordat amb el sector, i també les mesures preventives que s’estan duent a terme per controlar aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones adultes.

LA LLUITA I EL CONTROL A TRAVÉS DE TRAMPES

Des de l’1 de gener fins ara, s’han detectat 32 casos de vespa velutina. Fins  a la descoberta de la vespa velutina al Vallès, tots eren a les comarques de Girona. Concretament, s’han localitzat casos al Pla de l’Estany, l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès i, recentment, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Dels casos positius, 10 han estat en paranys col·locats pels Agents Rurals, 5 en paranys dels apicultors i 17 són observacions sense parany. És a dir, dels 32 casos, 15 s’han manifestat en paranys proporcionats pel Departament d’Agricultura. Aquest 2014 s’han detectat i destruït sis nius.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d’una baixa eficiència. En països amb anys de presència de l’espècie com ara França, l’actuació se centra a seguir-ne l’expansió, controlar els nius problemàtics i instal·lar paranys de captura en eixams d’abelles que pateixen atacs. A Catalunya, tenint en compte que som en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes són bàsicament la informació, la formació i divulgació, i també la detecció de l’espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Tot i la dificultat de combatre-la, els esforços del Departament d’Agricultura i del sector apícola es concentren ara a actuar conjuntament per minimitzar-ne els efectes més perjudicials.

En el cas que la vespa asiàtica ataqui un rusc, s’empren paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc) per capturar-ne el màxim nombre d’individus i, d’aquesta manera, disminuir-ne la predació. Els paranys han de ser sempre selectius i s’han col·locat bàsicament al mes de juliol.

Des del març fins ara, s’han col·locat alguns paranys per detectar la presència de reines. En els llocs on se’n detectin, es podrà fer un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres. De moment, s’han repartit més de 200 paranys entre els apicultors que se situen a les zones on s’ha detectat presència de velutines fins ara. El Departament té a disposició més paranys per repartir a demanda dels apicultors. A més de tots aquests, Agricultura té més d’un centenar de paranys més per fer seguiment propi en diverses comarques.
Quan es detecta la presència de vespa velutina, el Departament d’Agricultura instal·la 5 paranys per explotació apícola afectada. En el període de juliol a octubre, es fa exclusivament a prop de les explotacions apícoles que rebin atacs i també on s’hagin detectat nius l’any anterior en un radi d’1 quilòmetre. En aquest període, s’actua sobre les obreres que poden capturar abelles de la mel per alimentar les larves de vespa asiàtica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.