Amb els vots en contra del PSC i Ciutadans, i l’abstenció de Sumem Parets, el ple de l’Ajuntament va rebutjar el passat 24 de setembre l’adhesió del consistori a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Vuit mesos després, les tres forces polítiques favorables al ‘procés’ (Ara Parets ERC, NOPP i CDC) han presentat una moció on demanen que se celebri una consulta ciutadana per decidir sobre aquesta qüestió.

Segons Ara Parets ERC, NOPP i CDC, aquesta consulta, organitzada des del Govern Municipal, i amb la pregunta de Vol que l’Ajuntament de Parets del Vallès s’adhereixi a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)? s’hauria de fer informant la ciutadania en un termini màxim de quatre mesos.

A falta d’un reglament municipal sobre consultes, la manera de realitzar-la i els requisits que hauria de complir, així com els mitjans que es posaran a disposició de la ciutadania, les formacions favorables a la consulta proposen que es debatin i determinin en una Comissió Informativa específica. “En el cas que durant aquest període s’aprovés un reglament sobre consultes ciutadanes municipals, aquesta consulta es regiria per aquest reglament”, afegeixen.

Davant de l’organització d’aquesta consulta ciutadana els grups municipals que hi donen suport estarien al costat del Govern i es comprometen a ajudar en tot el que calgui per garantir la seva celebració en les condicions acordades.

MÉS DE 5.000 PARETANS VAN VOTAR EL 9N

Ara Parets ERC, NOPP i CDC recorden que un total de 5.498 paretans i paretanes van participar el 9N de 2014 en el procés participatiu sobre la possible independència de Catalunya. Desafiant al Tribunal Constitucional, es va convertir en el procés de participació més gran de la història del municipi.

El portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, ha recordat que “el món local no pot restar aliè als profunds canvis que viu el país. El món local és, per la seva proximitat a la ciutadania, l’eina més potent què disposem per a construir un país lliure i socialment just”.

Per això, Ara Parets ERC, NOPP i CDC consideren que la decisió sobre si l’Ajuntament de Parets del Vallès s’ha d’adherir a l’AMI requereix de nous mecanismes de presa de decisió col·lectius, en especial quan bona part de la ciutadania s’hi mobilitza a favor i “la consulta ciutadana amb dues opcions clares, a favor o en contra és totalment necessària”, ha dit Seguer.

“Aquest tema no ha estat explícitament plantejat per alguns partits polítics que representen la ciutadania; si algun dels partits no s’hi ha pronunciat en campanya electoral, i hi ha una demanda ciutadana nombrosa i mobilitzada en favor d’aquesta qüestió, una consulta ciutadana està més que justificada”, remarquen en el text presentat per la pròxima sessió plenària ordinària.

Leave a Reply

Your email address will not be published.