Durant la negociació dels pressupostos municipals de 2017, Ara Parets ERC va acordar amb el PSC el condicionament d’un monument dedicat als alcaldes i regidors paretans represaliats pel franquisme.

El grup republicà es va abstenir en aquells pressupostos i posteriorment, el maig de 2017, l’alcalde, Sergi Mingote, es va comprometre en una reunió privada entre PSC i ERC que el monument seria una realitat al cap de pocs mesos i que l’encarregat de dissenyar-lo seria l’escultor instal·lat a Can Serra, Josep Plandiura.

Des d’Ara Parets Esquerra Republicana van proposar que el monument o l’espai dedicat als represaliats s’ubiqués al parc la Linera i que en lloc de crear una escultura la prioritat era comptar amb un espai públic on celebrar els homenatges als vuit càrrecs públics, cinc dels quals van ser afusellats al Camp de la Bota de Barcelona.

La regidora Kènia Domènech ha dit que “un any després d’aquesta reunió, i un any i mig després de l’acord de pressupostos no n’hem sabut res més d’aquest monument i la nostra sorpresa ha vingut quan precisament Plandiura ha inaugurat una peça artística dedicada als represaliats pel franquisme a la plaça de la República de Montornès”.

Ara Parets ERC se sent enganyat amb l’actitud adoptada pel PSC i recorda que va votar a favor de les ordenances fiscals de 2017 a canvi d’encarregar un estudi extern per implementar el sistema de tarifació social que finalment tampoc es va realitzar.

Sobre el monument als represaliats, Domènech afirma “el PSC guarda silenci malgrat les nostres preguntes i el que és evident és que, a un any de les eleccions, no ha complert amb la seva paraula”.

Durant aquest mandat Ara Parets ERC ha insistit en el reconeixement als represaliats al franquisme. No tan sols als tres alcaldes i cinc regidors (cinc dels quals afusellats i tres que van morir a l’exili) sinó també a la trentena de veïns del poble que se’ls va obrir una causa durant la dictadura franquista.

Paral·lelament s’han presentat propostes per retirar del nomenclàtor els darrers carrers amb vinculacions franquistes i per reconèixer la figura del primer alcalde republicà, Manuel Guasch Cortés, que no han prosperat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.