Arxivada la denúncia pel sobrecost del pavelló de la Roca

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat la denúncia per un presumpte delicte de prevaricació, contra l’alcalde Rafael Ros i Penedo (CiU), interposada el 6 de maig de 2014, per sis regidors dels set que té el grup municipal del PSC.

En l’arxiu de la denúncia, la Fiscalia Provincial de Barcelona deixa clar, en Decret d’arxiu de 1 de desembre de 2014 que ha quedat suficientment acreditat que l’actuació de l’alcalde denunciat, Rafael Ros i Penedo, tant en l’acta de manifestacions de 14 de gener de 2008, com en l’acta d’ocupació d’aquesta mateixa data, no va comprometre de cap manera la situació financera de l’Ajuntament, atès que a cap moment va reconèixer un increment en els costos de les obres per l’import reclamat per la concessionària i molt menys va assumir el seu pagament per l’Ajuntament”.

Així mateix, la Fiscalia assenyala com a bona mostra de la falta d’acord entre les parts, la interposició del recurs ordinari al que ARC (Concessionària de la construcció del pavelló) va venir obligada.

L’alcalde ha mostrat la seva satisfacció per aquesta resolució que arxiva la denúncia en quedar suficientment acreditat que no existeixen fets amb rellevància penal, “cosa de la qual no en tenia cap dubte”, ha declarat, sinó perquè a més també és molt clarificadora sobre qui té les responsabilitats del sobrecost de la construcció del pavelló.

LA DENÚNCIA

La denúncia va ser presentada el 6 de maig de 2014 per l’exalcalde i aleshores encara regidor Miquel Estapé i Valls en representació del Grup municipal del PSC, i pels regidors Carles Fernández Pérez, Julio Caña Fernández, Caterina Palma Rovira, Francisco García Lorenzana i Manuel Cortés Rubio.

En dita denúncia, els regidors socialistes acusaven a l’actual alcalde de la Roca d’haver reconegut una desviació econòmica d’1.584.343 d’euros, quantitat consignada segons ells en uns annexos a l’acta d’ocupació del pavelló, que es va signar el 14 de gener de 2008.

La Fiscalia Provincial de Barcelona va encarregar a la Unitat de la Policia Judicial la investigació tendent a l’acreditació i aclariment dels fets denunciats.

En les seves conclusions es fa referència al dictamen del pèrit judicial, en el recurs ordinari 532/2008 del jutjat contenciós número 12 de Barcelona, que determina quines són les causes del sobrecost de les obres.

Aquest dictamen assenyala:

  • una certa desatenció de l’obra per part de l’Ajuntament, i escàs control sobre les decisions menors relatives a canvis. (l’obra es comença l’any 2005 i té termini d’entrega a principis de l’any 2007)
  • successives modificacions per part de l’Ajuntament: augment de superfície dels vestidors del camp de futbol de La Torreta, canvi del paviment de la pista del pavelló, instal·lació de plaques solars, a més dels problemes de fonamentació acreditats pels tècnics municipals, i escomeses de serveis no previstes.

En base a aquest dictamen es dicta la sentència 365/2010 reconeixent a la concessionària de la construcció de les obres del pavelló el dret a ser compensada amb 1.687.928,09 euros; és a dir, un desviament del cost de les obres d’un 30%, més els interessos de demora.

En les mateixes conclusions es deixa clar que si l’any 2008 s’accepta l’ocupació del pavelló i es fa la inauguració és perquè hi ha un escrit de 14 de desembre de 2007 on la concessionària comunica la finalització de les obres i les posa a disposició de l’Ajuntament a partir del 27 de desembre d’aquell mateix any.

Així mateix, també es deixa molt clar que l’acta d’ocupació de les obres, signada per l’alcalde en data 14 de gener de 2008, no ha format mai part del procediment contenciós.

Amb el sistema de concessió d’obra pública a 20 anys, afegint-li el sobrecost de la sentència, el cost del pavelló s’acostarà als 14 milions d’euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *