Imatge del castell. (Foto: Diputació)

Imatge del castell. (Foto: Diputació)

La Diputació ha lliurat a l’Ajuntament de Bigues i Riells, el projecte de consolidació del llenç nord del Castell de Montbui. El projecte preveu la consolidació dels murs de tramuntana del recinte fortificat en el marc establert en el pla director, accions encaminades a garantir la permanència dels valors essencials del monument i la seva autenticitat.

Actualment el castell, situat al cim d’un turó que forma part d’una petita carena, just on acaben les planes del Vallés i s’inicia la Serralada Prelitoral, entre la Riera de Caldes i la Vall del Tenes, es troba en un avançat estat d’enrunament i alhora es tracta d’un lloc freqüentat per tot tipus de visitants, com ara excursionistes, esportistes i veïns de l’entorn.

Es per aquesta situació que l’Ajuntament de Bigues i Riells, com a propietari de la finca on es troba el castell, va considerar necessari disposar d’un Pla director d’actuació que també va redactar la Diputació el 2014 i del que es deriva aquest projecte.

El projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i amb un cost de 5.000 euros, preveu la consolidació dels murs de tramuntana del recinte fortificat en el marc establert en el Pla director i estan encaminades a garantir la permanència dels valors essencials del monument i la seva autenticitat.

Com a criteri general, les accions a dur a terme es basaran en la necessària comprensió i valoració de la vessant històrica del monument, la seva vessant arquitectònica així com constructiva, històrica i mediambiental, i la vessant significativa del monument, ja que es tracta d’un lloc amb una relació especial amb la població.

El castell de Montbui és una fortificació d’època medieval, de planta poligonal aproximadament rectangular. El conjunt monumental el conformen el castell de Montbui i l’església de Sant Mateu juntament amb el seu entorn. Les primeres referències documentals del castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN),  corresponen a finals del segle X.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.