El safareig de Santa Esperança està sent rehabilitat en base a un projecte que respecta l’edifici original i afegeix elements destinats a millorar l’accés, permetre el bany i acostar l’estructura a les hortes calderines que l’envolten. Aquesta definició d’objectius arquitectònics es una de les primeres aportacions de la Comissió de paisatge, entorn i aigua de la Taula d’Espai Públic que es va crear l’any 2013. A banda, l’obra també respon a l’objectiu de servei públic que es va proposar l’Ajuntament de Caldes de Montbui en voler utilitzar el vell safareig per acostar l’aigua termal a la ciutadania.

Solé i Mauri anuncien l'inici de les obres i recorden les característiques del projecte.

Solé i Mauri anuncien l’inici de les obres i recorden les característiques del projecte.

El projecte preveu adequar una zona de vestuari i una zona de control; distingir dues zones d’aigua (una per a la caiguda d’aigua termal i l’altra per al bany); crear una terrassa volada amb vistes a les hortes que farà les funcions de solàrium-mirador; arranjar la coberta afegint un sostre vegetal, amb planters i flors aromàtiques; posar un sostre de fusta i instal·lar un sistema de depuració de l’aigua. A més s’habilitarà l’accés des de la plaça de Pau Surell.

Els cost de l’obra és de 172.729,96€, dels quals la Generalitat n’assumirà 86.364,98 a través del programa de subvencions Pla de Barris. Les tasques a fer s’allargaran, aproximadament, fins a finals de l’any 2014. Un cop acabada, la gestió del servei serà municipal i l’empresa de serveis municipals GMSSA s’encarregarà del manteniment, control i tractament de l’aigua i les instal·lacions d’aigua.

L’inici de les obre ha estat anunciat en roda de premsa, a càrrec de Jordi Solé, alcalde, i Jaume Mauri, regidor d’Espai Públic.

ANTECEDENTS

Santa Esperança és el safareig termal actualment tancat al públic, amb vistes als horts de la Riera de Caldes, i situat al peu de l’església de Santa Maria. L’any 2008 va ser objecte d’una de les propostes d’actuació sobre l’espai urbà fetes per una de les artistes participants de la Mostra Internacional d’Art Urbà (MIAU). La creativa Charity Blanchart va fer una actuació que consistia en recuperar físicament el safareig i en traslladar un missatge clar a la vila sobre la necessitat de no deixar perdre aquest espai.

L’any passat l’Ajuntament va fer seu aquell missatge i va anunciar la creació d’un nou espai de gaudi de l’aigua termal per a la ciutadania, que podrà seguir rentant als safareigs de la Canaleta i de la Portalera i, a més, podrà banyar-se a Santa Esperança. Aquest espai serà la primera infraestructura termal pública de Caldes de Montbui.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.