Dilluns 7 de setembre va començar el projecte Restauració del Pont Romànic i la Muralla Medieval i integració turística i patrimonial del passeig de la Riera, que acabarà a finals d’any i amb el qual culmina l’esforç municipal per endreçar i recuperar la llera de la Riera de Caldes, des del safareig de la Portalera fins al nou Pont de Les Cremades.

caldes pont romànicEl principal objectiu de l’obra és recuperar el perfil original d’aquest pont, dels qual se’n coneix l’existència des del segle XVIII i sobre el quals es van fer dos afegits dels anys 1984 i 1980. El Pont Romànic va ser el punt d’unió entre el centre urbà i la zona esportiva i escolar de Les Cremades. Amb la construcció del Pont de Les Cremades (2014), el govern municipal va prendre el compromís de retornar a l’estructura romànica el seu aspecte, un cop va ser alliberat del trànsit de vehicles.

La reconstrucció inclou també la retirada de totes les canalitzacions se serveis (aigua, clavegueram, gas…) que encara suporta el Pont, encara que la majoria ja no es fan servir. I incorpora, a més, la millora dels serveis de sanejament i clavegueram que prové de Les Cremades.

A més de l’actuació sobre el Pont, l’obra inclou la recuperació del tram de Muralla Medieval i del paviment del passeig que va des del Pont de Can Rius (tram on es va fer la darrera actuació) fins al Pont de Les Cremades.

Aquesta és la tercera i última fase del projecte recuperació del passeig de la Riera, des del safareig de la Portalera fins a Les Cremades, fet en el marc del Pla de Barris que promou la Generalitat de Catalunya. Les dues primeres fases del projecte va configurar un tram de recorregut per al vianant resseguint la llera de la Riera de Caldes que comença al safareig de la Portalera i que culmina en la plaça del Molí de l’Esclop.

Tot plegat dignifica un conjunt d’elements naturals i patrimonials de gran bellesa que esdevenen un nou atractiu en el marc del centre històric. En concret, l’obra ha permès la recuperació de cinc testimonis arquitectònics de la història de Caldes: el safareig dels Calciners, l’accés a la Capella de Santa Susanna, el Molí de l’Esclop, el Pont Romànic i la Muralla Medieval. A més, soluciona els problemes d’accessibilitat amb la instal·lació d’un ascensor que baixa al Molí de l’Esclop i que funciona des del passat juny.

El cost de l’obra és de 582.668,80€ (finançats al 50% entre l’Ajuntament i el Pla de Barris).

Leave a Reply

Your email address will not be published.