L’Ajuntament de Canovelles va aprovar dijous els pressupostos del 2015, amb els vots favorables del PSC, l’abstenció de CiU i en contra d’ICV-EUiA, PxC i PP. Els comptes aprovats ascendeixen a 15.306.930,58 euros.

Imatge del ple d'aprovació dels pressupostos municipals (Foto: Ajuntament).

Imatge del ple d’aprovació dels pressupostos municipals (Foto: Ajuntament).

L’Ajuntament té una economia sanejada i, segons el regidor d’Hisenda, Joan Isern, l’equip de govern ha presentat “uns pressupostos realistes, equilibrats i realitzables”, que contemplen quatre grans eixos: l’estalvi i racionalització de la despesa ordinària, l’augment de la despesa social, les inversions per dinamitzar l’economia del poble i la planificació del futur de Canovelles.

ESTALVI ENERGÈTIC, SERVEIS SOCIALS

Respecte a l’estalvi de la despesa ordinària, el regidor d’Hisenda va destacar l’estalvi energètic, valorat en 126.000 euros a l’any, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica lluminària del municipi. L’Ajuntament augmentarà la despesa social i mantindrà els serveis públics municipals: equipaments i promoció cultural, equipaments esportius, polítiques de dona i igualtat, escoles bressol, Pla Educatiu d’Entorn i equipaments i programació juvenil, entre d’altres.

Segons Isern, el pressupost plasma una “política articulada entorn a les persones, els grups i la comunitat” i dirigida al desenvolupament social sobre la base de les relacions participatives, integradores i solidàries i enfocada vers un projecte global d’actuació que contempla dues actuacions molt definides, dins de les polítiques socials: les intervencions de caràcter pal·liatiu i les de caràcter integrador.

Pel que fa a les polítiques socials pal·liatives, destaquen els 822.100 euros destinats a serveis socials (ajuts de menjador, ajuts socials, material escolar, ajuts en l’estudi, servei d’acompanyament i assistència en l’habitatge…), els 81.666,76 euros destinats a promoció econòmica i ocupació (plans d’ocupació, formació i acompanyament a gent aturada, suport a emprenedors…) i els 36.400 euros destinats a polítiques de ciutadania (amb els serveis del PADI, el servei de mediació intercultural…), entre d’altres. De les polítiques socials integradores i de cohesió social el regidor va remarcar els 347.384,50 euros orientats a projectes culturals, 161.512 euros a projectes esportius, 115.200 euros a infància i joventut, 81.900 euros a educació, 63.000 euros a gent gran, 23.615 euros a participació ciutadana, 16.600 euros a salut i consum i 4.000 euros a dones i polítiques d’igualtat.

L’impuls de la participació, segons el regidor d’Hisenda, es farà a través de subvencions a entitats culturals i subvencions esportives i, pel que fa a les inversions, Isern va concretar que “es financen únicament amb recursos propis i no es preveu la concertació d’operacions de préstec”. Destaquen les inversions següents: la urbanitzar la via fèrria dels carrers Verge del Pilar i carrer França (105.000 euros), l’arranjament del carrer Molí de la Sal (352.091 euros) i la instal·lació fotovoltàica i d’aigua calenta sanitària al pavelló Tagamanent (143.311,17 euros).

La previsió de la Canovelles del futur, per últim, es treballarà a través del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que “ordenarà i crearà el poble del futur, a través de processos participatius i un equip multidisciplinar de redacció”, va informar el regidor d’urbanisme, Emilio Cordero. El projecte ja ha iniciat la primera fase de redacció i es preveu que tingui una durada de 5 anys.

PENSANT EN LES PERSONES

Una vegada exposats els pressupostos per part dels regidors, l’alcalde, José Orive, va tancar la sessió destacar que “estem davant d’uns pressupostos prudents, emmarcats en la incertesa que viu actualment el món local”. I és que, segons Orive, “el finançament per part de l’Estat i la Generalitat de Catalunya segueix sense arribar i la situació local, donada la llei ARSAAL, és cada vegada més greu i deixa sense competències als ajuntaments”.

Tot i això, l’alcalde va remarcar que “estem orgullosos de la resposta unànime del món local encarada a minimitzar les mesures que proposa la llei ARSAAL”, i va defensar que “hi ha una altre manera de fer política: fer política pensant en les persones”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.