A les Franqueses cada segon diumenge del mes de maig es celebra la festivitat de Sant Ponç. La tradició marca que el centre del poble s’ompli de demostracions d’oficis artesans –el picapedrer, el forjador, el terrissaire, el paperer, el cadiraire, el forner i l’escloper­– i de parades de productes artesanals elaborats i d’aliments de proximitat. La carretera de Ribes, la plaça de Can Font i la plaça de l’Ajuntament van acollir diumenge la 26a edició del certamen.

A la fira s'hi podien veure demostracions d'oficis artesans com el de paperer. (Foto: Ajuntament)

A la fira s’hi podien veure demostracions d’oficis artesans com el de paperer. (Foto: Ajuntament)

Dues de les novetats d’enguany, el taller infantil d’elaboració de pa i el toca-toca d’insectes, van triomfar entre els nens i nenes. L’atenció dels infants però es va repartir entre la pila d’activitats paral·leles, com ara tallers, jocs, degustacions, demostracions i campionats, que van anar càrrec de l’Associació Art del Bonsai, l’Associació Cívica i Cultural de Corró d’Avall, l’Espai Nadó i Infant, el grup de puntaires del Casal de la Gent Gran de les Franqueses, el Centre d’Estudis Ferroviaris Via Oberta, el Club d’Escacs, el Centre de Modelisme, l’Escola Municipal de Música Claudi Armiany, els casals infantils municipals i els centres municipals de joves.

Els homenatjats Josep Cassà i Maria Vila amb el president de la Cívica, Albert Costa. (Foto: Ajuntament)

Els homenatjats Josep Cassà i Maria Vila amb el president de la Cívica, Albert Costa. (Foto: Ajuntament)

La Fira de Sant Ponç de les Franqueses també és coneguda pels reconeixements que l’Associació Cívica i Cultural de Corró d’Avall atorga als membres de l’entitat en virtut de la seva implicació i impuls en l’organització d’actes al municipi. Enguany els homenatges van ser per a Josep Cassà i la seva dona Maria Vila. Cassà va ser soci fundador de la Cívica i president del Patronat de la Vellesa. El president de la Cívica, Albert Costa, va destacar el treball de Cassà i de la seva dona durant els 26 anys de vida de l’entitat: “Són d’aquelles persones que sense fer soroll fan que les coses funcionin i que funcionin bé”. També va subratllar la presència del matrimoni en els actes reivindicatius i la participació activa en qualsevol activitat de l’associació. El president de la Cívica va concloure: “Tenim un país socialment potent perquè hi ha persones com ells”.

LES FRANQUESES TINDRÀ TRES GEGANTS

També al matí, a continuació dels reconeixements de la Cívica, es va presentar el projecte de gegants del municipi juntament amb la presidenta de l’Associació Gegants de les Franqueses, Isabel Palacios, i el constructor de gegants, Jordi Grau. Amb esbossos es van mostrar com seran els tres futurs gegants que, en principi, celebraran el seu bateig el proper 19 de setembre durant la Festa Major de Corró d’Avall. Es construiran dos gegants adults i un menor.

La figura d’un dels gegants serà la representació del I Marquès de les Franqueses, Joan Sanpera, en honor a la contribució i donacions que va fer al municipi. En agraïment a aquest gest, el IV Marquès de les Franqueses, Pere Alier, va participar a l’acte. L’altre gegant serà una pagesa vestida de diumenge que portarà un cistell amb productes de la terra en al·lusió als orígens agrícoles i ramaders de les Franqueses. Finament, la figura del nen serà el d’una persona nouvinguda que representarà les persones arribades al municipi procedents de les onades immigratòries actuals i dels anys 60. Segons la presidenta de la colla gegantera, Isabel Palacios, amb aquestes representacions es pretén que totes les persones del municipi s’hi pugui sentir identificades.

La cantata infantil va repetir l'èxit de públic assistent. (Foto: Ajuntament)

La cantata infantil va repetir l’èxit de públic assistent. (Foto: Ajuntament)

L’acte principal de la tarda de Sant Ponç va ser la cantata infantil que enguany arribava a la 9a edició. El concert va comptar amb la participació dels alumnes de 2n de Primària de les escoles Bellavista-Joan Camps, Camins, Colors, Guerau de Liost i Joan Sanpera i Torras i dels nens i nenes de l’Escola Municipal de Música Claudi Arimany.

Leave a Reply

Your email address will not be published.