Querella per irregularitats en la moció de censura de 2008

La moció de censura que el març de 2008 va situar al socialista Esteve Ribalta en l’alcaldia de les Franqueses va estar plagada d’irregularitats. Aquest és el rerefons de la querella que han presentat contra ell Francesc Torné, Martí Rosàs, Núria Claveria i Rosa Colomé, quatre dels set exregidors de CiU que van passar a l’oposició com a conseqüència del pacte PSC-ERC-ICV-PP, i que actualment militen en la formació Convergència per les Franqueses (CpF).

Aquesta ofensiva judicial vindria a complimentar una denúncia ciutadana que, com ja va avançar en exclusiva Setdies.cat el 10 de gener, es va fer arribar fa uns mesos a la Fiscalia de Barcelona amb informació que avalaria que al darrere de la moció hi van haver interessos econòmics. L’empresari al qual es fa referència en els documents podria haver fet diversos pagaments fins a arribar a una quantitat propera als 300.000 euros. La querella denuncia els presumptes delictes de suborn i tràfic d’influències, i també es refereix a la contractació de detectius per espiar els membres de l’exequip de govern de CiU.

La querella, que ja ha estat admesa a tràmit, va ser presentada en els jutjats de Granollers el 21 de gener passat a títol personal per Torné, Rosàs, Claveria i Colomé, però amb el suport de CpF. De fet, la roda de premsa celebrada ahir per a donar a conèixer l’acció judicial va tenir lloc a la seu de la formació i va comptar amb l’assistència de diversos militants, entre ells el seu president Joan Peypoch. “Ho hem fet per coherència amb la nostra manera de pensar –va explicar l’exalcalde– quan hi ha hagut proves tangibles, perquè es dirimeixin les possibles responsabilitats”.

Malgrat que la querella s’ha plantejat inicialment contra Ribalta, els seus promotors no descarten que, segons com evolucioni la fase d’instrucció, es pugui ampliar a altres persones que van ocupar càrrecs en el govern sorgit de la moció de censura. Segons ha pogut saber Setdies.cat, en el punt de mira podrien estar els exregidors d’Urbanisme i Esports, Juan Antonio Marín i Josep Badia, respectivament.

Preguntat per Setdies.cat si els fets ara denunciats podrien tenir relació directa amb la moció de censura de l’any 2008, Torné no ho va confirmar, però tampoc ho va descartar. “En el seu moment ja vam denunciar que la moció era trànsfuga i el Ministeri d’Administracions Públiques ens va acabar donant la raó, tot i que no va servir per res”, es va lamentar. “Vam patir una situació injusta després de guanyar unes eleccions per gairebé majoria”, va recordar. I Peypoch va afegir: “Teníem un govern en minoria de vuit i van acabar sent un govern minoritari de quatre”.

Esteve Ribalta, que ja té experiència en presentar querelles pagades per les arques públiques, en aquesta ocasió haurà de fer front a la minuta del seu advocat. “Teòricament no li pot pagar l’Ajuntament. Una altra cosa és que rebi el favor per part del govern, però això seria malversació”, va aclarir Francesc Torné.

LA DENÚNCIA A LA FISCALIA

Una hora. Aquest és el temps que va durar el debat i posterior aprovació de la moció de censura que el 26 de març de 2008 va permetre que el socialista Esteve Ribalta accedís a l’alcaldia de les Franqueses. Només una hora, però els seus efectes s’han perllongat en el temps fins a arribar a l’actualitat. Segons una denúncia presentada davant la Fiscalia de Barcelona, l’acció que van promoure els regidors dels grups municipals del PSC (6), ERC-Els Verds (2), i PP (1) contra l’exconvergent Francesc Torné, va estar motivada per interessos personals i econòmics.

La denúncia, a la qual ha tingut accés Setdies.cat, detalla la relació de fets que podrien haver provocat que prosperés la moció de censura que van signar els regidors Esteve Ribalta, Vanesa García, Juan Antonio Marín, Gisela Santos, Josep Randos, Dolors Isart, Teresa Buigues, Ferran Gontán i Josep Badía. Segons l’exposició que fa el document, al darrere de l’operació que va posar fi al govern sorgit de les eleccions del 27 de maig de 2007 es van amagar motius que no tenien cap relació amb els que es van argumentar oficialment: el desgovern derivat d’una crisi entre CiU i PP, que feia imprescindible la configuració d’una nova majoria que donés estabilitat al consistori.

D’acord amb el relat que es fa a la denúncia, almenys un dels sotasignants de la moció de censura hauria percebut una compensació econòmica perquè donés el seu suport al canvi. Es dóna la circumstància que el govern de Francesc Torné havia quedat en minoria (8 regidors) després que Josep Badía, que assegurava la majoria, decidís –unes setmanes abans que es presentés la moció de censura– trencar el pacte que havia firmat amb CiU abans de la constitució del consistori i donar suport a l’operació d’enderroc desobeint la disciplina del seu partit. A partir d’aquell moment, els esdeveniments es van accelerar i Francesc Torné, avui dia cap del grup municipal de Convergència per les Franqueses (CpF), passés a l’oposició.

La denúncia presentada davant la Fiscalia també es refereix a un possible intercanvi de favors entre Esteve Ribalta i el patrocinador de la moció de censura, tot plegat amb posterioritat a què aquesta prosperés i el socialista ocupés la cadira que durant els darrers 13 anys havia ocupat Francesc Torné.

L’ANUNCI DE LA QUERELLA

Els regidors i les regidores de Convergència per les Franqueses (CpF) afectats per la moció de censura que l’any 2008 va posar l’alcaldia en mans del socialista Esteve Ribalta, van anunciar la presentació de la querella després de conèixer a través de Setdies.cat que algú ha presentat una denúncia a la Fiscalia de Barcelona.

Convergència per les Franqueses espera ara que els partits polítics que van donar suport a la moció de censura facilitin “les explicacions pertinents i prenguin les responsabilitats que calgui per restituir la legalitat i les bones pràctiques a la política local” del municipi. Així mateix, la formació també desitja que aquests no esperin a què hi hagi una sentència en contra seva per justificar la presa de decisions, ja que els fets denunciats “són molt greus i provoquen el rebuig i la desafecció ciutadana envers la manera de fer política en l’actualitat”.

Primer amb la denúncia davant la Fiscalia de Barcelona, i ara amb la querella per part de CpF, la situació política de les Franqueses es complica una mica més. Està per veure la reacció que, davant d’aquesta notícia, tindran Francesc Colomé i José Ramírez; tant l’alcalde com l’actual regidor d’Esports, ambdós de CiU, van ser “víctimes” en primera persona d’aquella moció de censura, gràcies a la qual va arribar a l’alcaldia un dels seus actuals socis de govern: Esteve Ribalta.

El regidor d’Urbanisme, qui a finals de desembre va ser apartat de l’executiva local del PSC, podria convertir-se en els mesos vinents en un company de viatge polític incòmode. I no només per a l’equip de govern, sinó també per al seu propi partit.

2 Responses to Querella per irregularitats en la moció de censura de 2008

 1. Josep G. 13/02/2015 at 10:48

  Un gran articulo. Parece ser que hay suficientes evidencias para sospechar, pero por desgracia no sé si prosperará, ya que se basa en el testimonio de una denuncia a fiscalia de una ciudadana y, por desgracia, si no aporta pruebas documentales será complicado. Solo una apreciacion: CpLF sabía de la mocion antes que usted publicara la denuncia a fiscalia; de hecho, dos de sus miembros acompañaron a esta persona al fiscal anticorrupcion. Evidentemente, no daré nombres para no perjudicar. También decir que la testigo se ofreció previamente a diferentes partidos del pueblo a cambio de ir en las listas con opciones a salir. Parece que ninguno picó y al final, la gente de CpF, con ánimo de justicia, la convencieron para ir a fiscalia. Esta persona al final ha conseguido erigirse como candidata, hace muy poco tiempo. La pregunta es: ¿porqué no lo hizo antes? ¿Tendría que ver que durante un tiempo fuera intima de Ribalta y, por gratitud por un puesto de trabajo consegudo a dedo, callara hasta que Ribalta la dejó tirada?
  Independientemente de esto, felicito a Setdies y a CpF por ser capaces de tirar este turbio asunto adelante. Por último, y ésto lo pueden omitir, si cree que complico más la situación no me publique el comentario, pero creo que no sólo son culpables los corruptos, si no los que callan por interes permitiendo que estas conductas queden impunes. Gracias y siento el tostón.

  Respon
 2. Juan S. 22/02/2015 at 12:46

  Es una lástima que la crítica sea hacia una persona que actuó por justicia y honor. ¿Quién es el presunto corrupto? Creo que las criticas no deberían ir dirigidas hacía los ciudadanos que denuncian, y que demuestran que son íntegros, sino que tendríamos que plantearnos qué tipo de gobernantes tenemos.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *