Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Robatoris Violents de l’Àrea Central de Patrimoni van detenir el 20 d’abril 12 persones de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre els 22 i els 53 anys, com a presumptes autors de dos delictes de robatoris amb violència en domicilis, per tinença il·lícita d’armes i explosius, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

grup criminal2La investigació es va iniciar el juny de 2015 després que dos homes assaltessin violentament un empresari del sector de la pirotècnia al seu domicili de Granollers. Els lladres el van lligar al llit i van sostreure la recaptació de l’empresa, que era de prop de 30.000 euros, donat que es tractava de la vigília de la revetlla de Sant Joan.

En el decurs de les indagacions els agents van comprovar que els investigats disposaven d’informació prèvia sobre l´empresari assaltat que els va facilitar la consumació del robatori. En aquest sentit van constatar que hi havia  un vincle de relació de familiars de l’empresari amb una persona que tenia antecedents anteriors per fets similars i que era conegut per participar en programes televisius.

El segon fet va tenir lloc el 28 de gener de 2016 a la població de Sant Andreu de Llavaneres amb el mateix modus operandi: dos homes van accedir a una casa i hi van trobar una dona del servei domèstic. La van lligar i la van retenir durant més d´una hora mentre l’amenaçaven amb l’objectiu d´aconseguir els diners i una col·lecció de rellotges de luxe, amb un valor superior als 100.000 euros. Durant la investigació es van poder identificar les persones que van proporcionar la informació de l’empresari assaltat, als autors materials del robatori així com els seus autors intel·lectuals.

 REGISTRES I ENTRADES EN DOMICILIS

La investigació va arribar a la seva fase final quan els agents van tenir acreditada l’activitat de l´organització criminal, el modus operandi que utilitzaven i les persones que l’integraven.

grup criminal3Es tractava d’un grup dirigit per un home amb diversos antecedents policials, que comandava un grup de persones que tenien rols diferents i molt ben determinats. D’entre els integrants del grup que exercien  d’informadors n’hi havia un que tenia una funció cabdal: aprofitava les seves relacions amb empresaris per obtenir informació de persones que disposessin de diners en efectiu, joies o d’altres efectes de valor i de les característiques dels seus domicilis particulars. El cap de l’organització utilitzava aquesta informació per planificar els robatoris, encarregava a altres persones la vigilància dels empresaris i, finalment, reclutava sicaris del seu entorn per consumar els assalts. Els policies van constatar que una  persona feia funcions de receptador i donava sortida a objectes de valor sostrets.

El 20 d’abril es va dur a terme un operatiu tutelat pel Jutjat d’Instrucció 4 de Granollers en el qual es van realitzar vuit entrades i registres a domicilis de Granollers, Mollet, les Franqueses, Bigues i Riells, Sant Cugat del Vallès, Teià i Barcelona, i van arrestar dotze persones.

grup criminal4En el decurs de les entrades i registres els mossos hi van localitzar 17.915 euros en efectiu, un subfusell d’assalt, una pistola, una armilla antibales, complements de disfressa com passamuntanyes i guants, a més d’aparells de telefonia,  intercomunicadors, ordinadors portàtils i dispositius de memòria.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció 4 de Granollers el dia 22 d’abril i el jutge va decretar l’ingrés a presó del cap de l’organització i de la persona que feia tasques d’informació. La resta de detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.