Troben a Canovelles el primer poblat neolític conegut a Catalunya

Els treballs de construcció de l’Escola Els Quatre Vents han deixat en descobert el primer poblat neolític conegut a Catalunya. En concret s’ha trobat un assentament neolític de dues cabanes construïdes en solera de pedra, intactes, úniques a tota Catalunya i de les poques que hi ha a Espanya i Europa.

El poblat era una construcció planificada, del principi del neolític, amb les cabanes, sis focs o forns amb restes de fustes i una zona diferenciada funerària, en la qual s’han trobat dos esquelets, un d’ells amb una cabra i un vas. El fet més rellevant de la descoberta ve donat perquè l’assentament està intacte, amb una conservació extraordinària i amb una singularitat única.

TROBALLES ANTERIORS A LA ZONA

Les obres de la Ronda Nord en el seu tram pel municipi de Canovelles van deixar al descobert a inicis del 2004 un jaciment arqueològic. En aquest jaciment s’han trobat dues tombes on s’hi havia enterrat una dona adulta i un infant respectivament. Les tombes són datades de l’inici del neolític mitjà entre el 4500 i el 3500 aC, però no tenen les característiques típiques dels sepulcres de fossa, com es generalitzaren posteriorment a tot el Vallès.

L’objecte més singular trobat en aquest jaciment és una figura antropomorfa esculpida en un bloc de roca de gres que amida 93 cm d’alçada, probablement amb una funció relacionada a la recollida d’aigua de pluja. Aquesta estàtua menhir data del III mil·lenni, època de les primeres representacions humanes de gran format a Europa i el Mediterrani, fet que la converteix en una de les estàtues menhirs més antigues de la península ibèrica.

La cara frontal de la peça no s’ha conservat, tot i que s’identifiquen clarament el braç i la mà esquerra, i el que interpretem com una part d’un peu. A la cara posterior hi ha representats els plecs d’una capa o vestit. Aquesta escultura trobada a Ca l’Estrada té moltes similituds amb els més de 120 menhirs trobats al sud-est de França.

En referència a les troballes arqueològiques, aquestes es poden veure al Museu de Granollers. En aquest sentit de compilar el patrimoni del municipi, l’Ajuntament de Canovelles ha editat un seguit de publicacions de referència que es poden consultar a labiblioteca Frederica Montseny o a l’arxiu digital Estela, i a la sala d’exposicions del Teatre Auditori de Can Palots es pot veure una reproducció del menhir de Ca l’Estrada. També es por visitar la pàgina web sobre Ca l’Estrada.

EL NEOLÍTIC

El període anomenat neolític s’associa a un procés més o menys simultani en diferents parts del planeta en què s’inicia la domesticació de plantes i animals i es substitueixen gairebé completament les economies basades en la recol·lecció i la caça per una basada principalment en l’agricultura i la ramaderia. Paral·lelament, els grups humans s’estableixen de forma permanent en poblats o coves i desenvolupen un ventall de noves tecnologies com la producció ceràmica. Després d’unes fases inicials en què agricultura i la ramaderia és incipient i les comunitats són petites i disperses, es consoliden societats plenament camperoles amb poblats de més entitat amb una organització social més complexa. Aquesta nova fase es coneix com a Neolític Ple i apareix en diferents moments segons els processos que tenen lloc al llarg de la geografia mundial.

Entre el 4500 i el 2500 a.C., al nord-est de la Península Ibèrica, aquest període s’identifica, en general, per l’existència de poblats de major grandària i per un ritual funerari caracteritzat per enterrar els morts en fosses individuals i, ocasionalment, dobles amb ofrenes consistents en objectes molt elaborats o obtinguts per mitjà de xarxes d’intercanvi. Freqüentment, aquestes tombes s’han trobat agrupades formant necròpolis al costat dels mateixos llocs on habitaven.

 

17 Responses to Troben a Canovelles el primer poblat neolític conegut a Catalunya

 1. Aleix 28/01/2016 at 10:24

  No em crec que estiguin intactes…

  Respon
  • J. Lluís 28/01/2016 at 21:16

   Aleix, falla el redactat. Suposo que es deuen referir a les soleres de pedra. Sinó, jo tampoc m’ho crec perquè no tindria sentit.

   Respon
   • J. Lluís 28/01/2016 at 21:18

    O “intacte” perquè ningú l’havia remenat abans, i es poden diferenciar amb claredat les restes.

    Respon
 2. Joana 03/02/2016 at 10:37

  Podeu jutjar-ho per vosaltres mateixos: Jornada de portes obertes els dies 6 i 7 de febrer de 10 a 13 h. 🙂

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *