Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Multireincidents han detingut per un presumpte delicte d’estafa, set homes, sis de nacionalitat espanyola i un de nacionalitat argentina, d’edats compreses entre els 28 i els 56 anys i veïns de la Llagosta, Barcelona, Terrassa, Premià de Dalt, Gavà, Castelldefels i Sant Vicenç de Castellet.

Mossos Esquadra - estafa contenidors Xina 01La investigació es va iniciar arran de la denúncia d’un empresari xinès qui va explicar als mossos que la seva empresa havia comprat 76 contenidors carregats de metall (coure i llautó) a una empresa ubicada a Barcelona. L’enviament d’aquests contenidors s’havia de fer via marítima sortint del port de Barcelona amb destí al port de Hong Kong. Ara bé, quan els primers contenidors van arribar al país asiàtic, l’empresa destinatària i les autoritats xineses van comprovar que els contenidors estaven plens del que es coneix com a escograva, material sense valor econòmic consistent en sorra, pedres i residus procedents de foneries o forns.

L’any 2008 l’empresa xinesa va començar la seva activitat comercial amb una empresa catalana relacionada amb la compravenda de ferralla. Fins a la data de l’estafa, l’empresa xinesa havia comprat contenidors per valor de vuit milions de dòlars anuals. Aquests contractes sempre es feien de la mateixa manera i amb el mateix empresari català com a persona de referència a Catalunya qui  s’encarregava de supervisar l’enviament via marítima. Els contenidors es carregaven a Barcelona, l’empresari feia fotos del carregament, precintava el contenidor i enviava la prova via correu electrònic a la xina. Quan l’empresa xinesa tenia les imatges de la ferralla i la constatació que els contenidors havien sortit del port de Barcelona, feia els pagaments.

La primera fase de la investigació va començar el mes de març amb la inspecció al port de Barcelona de 50 contenidors retornats de la Xina i amb l’entrada i registre a dues empreses de Barcelona. En aquesta actuació, els agents van detenir tres treballadors com a responsables d’haver carregat els contenidors.

La investigació va continuar amb l’objectiu d’identificar i detenir als màxims responsables de l’estafa. Així, després de mesos d’investigacions, els agents van poder determinar que els autors havien estat cinc homes, tots empresaris de diverses empreses relacionades amb el món del metall. Entre aquests cinc homes es trobava l’empresari barceloní que havia mantingut la relació comercial legal amb l’empresa xinesa, un home de 33 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Barcelona. Amb aquesta informació, els investigadors van muntar un dispositiu policial que va permetre detenir quatre dels cinc autors mentre que el cinquè, l’empresari barceloní que havia iniciat l’activitat comercial amb l’empresa xinesa, no s’ha pogut detenir encara.

Els detinguts, després de passar a disposició judicial, van quedar en llibertat amb càrrecs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.