Agents dels Mossos d’Esquadra adscrits a l’Àrea Central de Medi Ambient van detenir el dimarts 28 d’abril dos homes de nacionalitat espanyola, de 44 i 61 anys i veïns de Lliçà d’Amunt, com a presumptes autors d’un delicte contra els recursos naturals.

1 Mossos Esquadra UCMA Medi Ambient cas IndiLa investigació policial es va iniciar pels volts del mes de desembre de 2014 quan la Policia Local de Lliçà d’Amunt va alertar a la Unitat Regional de Medi Ambient de la Regió Policial Metropolitana Nord que en una finca de la localitat havien localitzat un colom lligat amb un cordill, que tenia una càpsula (de tipus farmacèutic) embolicada amb esparadrap a una de les potes, a més d’una substància fosca i enganxosa a la part posterior del coll. Agents de l’Àrea Central de Medi Ambient van comprovar que l’ocell estava sent utilitzat com a esquer viu per a matar altres animals, modus operandi característic d’enverinament d’aus rapinyaires.

A la zona on va ser localitzat l’esquer s’hi localitzen diverses espècies de rapinyaires objecte de protecció legal que s’alimenten, indirectament o directament, de columbiformes com l’astor Accipiter gentilis, l’aligot Buteo buteo o l’àliga cuabarrada Aquila fasciata

Els investigadors van poder localitzar a la zona diversos coloms que duien càpsules lligades a les potes i que, en el seu interior, contenien substàncies presumptament verinoses. L’anàlisi d’aquestes substàncies duta a terme per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona ha determinat que es tracta de compostos químics de la família dels carbamats, els quals eren utilitzats com a insecticides en l’agricultura però actualment està prohibit el seu ús a causa de la seva extrema toxicitat.

2 Mossos Esquadra UCMA Medi Ambient cas Indi Aquest tipus de trampa s’ha detectat amb anterioritat en d’altres punts de Catalunya i de l’Estat espanyol, acció que moltes vegades està relacionada amb grups de columbicultors que tenen per objectiu exterminar els rapinyaires salvatges per evitar que, en un moment determinat, puguin depredar sobre algun dels seus coloms, amb els que duen a terme competicions.

La investigació va culminar aquest passat dimarts amb la detenció dels dos presumptes autors del delicte. A més s’han realitzat diverses entrades, tant a locals com als domicilis dels detinguts, on s’han pogutconfiscar elements probatoris de l’autoria dels fets imputats.

Es dóna la particularitat que els dos detinguts participen en competicions de coloms esportius i un d’ells és el president d’un club de coloms esportius de la mateixa zona.

Els detinguts han quedat en llibertat pendent de declarar davant el jutge, un cop han finalitzat les diligències policials corresponents.

Leave a Reply

Your email address will not be published.