Les Jornades del Centre d’Estudis Molletans (CEM) de la propera tardor estaran dedicades al Carnaval de Mollet. Per aquest motiu, es demana la col·laboració ciutadana per recopilar fotografies històriques, material audiovisual i testimonis orals sobre aquesta festa popular.

carnestoltes_horit

El Carnestoltes de Mollet. (Foto: Ajuntament)

D’uns anys ençà, Mollet ha donat al Carnaval un caire propi i específic, amb un personatge de Carnestoltes que té un vestit, una màscara i una personalitat pròpies i, més recentment, amb la creació d’uns personatges que l’acompanyen i que són representats per la companyia de teatre amateur Carnamolles. També s’ha estat desenvolupant una litúrgia que compta amb músiques pròpies per a cada moment de la representació.

De fet, el mateix tret de sortida del Carnaval, el diumenge anterior al Dijous Gras, és també un fet característic de la nostra ciutat. El Carnestoltes i el seu seguici arriben acompanyats per l’Esbart Dansaire, que representa el Ball del Barraló enmig de la plaça, tot fent ballar i animant la ciutadania. El Ball del Barraló és un ball antic que l’Esbart Dansaire de Mollet ha recuperat per al Carnaval de la ciutat.

El CEM, amb la col·laboració dels serveis de Cultura, Gent Gran i Igualtat de l’Ajuntament, ha decidit investigar i estudiar el Carnaval de Mollet des de les diferents vessants històrica, cultural, social, etc, amb l’objectiu de recuperar la memòria i traçar la història d’aquesta festa, des dels seus orígens fins a l’actualitat. És per aquest motiu que les Jornades del CEM de la propera tardor (del 14 al 16 d’octubre) tractaran sobre el Carnaval.

Tal com ja ha fet en ocasions anteriors, el CEM fa una crida ciutadana per recuperar material sobre el Carnaval, sobretot fotografies antigues, vídeos d’abans del 1990, així com també el testimoni oral de la gent gran que recordi com se celebrava aquesta festa anys enrere (abans de la guerra civil o en els anys de la recuperació democràtica).

Totes les persones que vulguin aportar informació, poden adreçar-se al CEM (cem@molletvalles.cat) i/o portar material a La Marineta o a El Lledoner, fins al 21 de juliol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.