El cementiri de Caldes recupera una làpida carlina

L’Ajuntament ha restaurat la làpida que homenatja les víctimes dels fets carlins de Caldes de Montbui, una peça de marbre amb 100 anys d’antiguitat construïda per voluntat popular.

Placa homenatge a les víctimes de l'atac carlí a Caldes de Montbui. (Foto: Ajuntament)

Placa homenatge a les víctimes de l’atac carlí a Caldes de Montbui. (Foto: Ajuntament)

El setembre de 2012 es va retirar del Cementiri Municipal una làpida carlina degradada que va quedar sota la custòdia de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Fruit de la proposta i el seguiment dels veïns, Marta Barceló, Joan Villanueva i Quim Campistron, la làpida ha estat restaurada per encàrrec del Museu Thermalia i ha recuperat el lloc que li pertoca en la memòria històrica calderina.

Aquesta peça de marbre va ser construïda l’any 1915 a través de subscripció popular i, per tant, representa la voluntat del poble de retre homenatge a les víctimes de l’atac carlí a Caldes de Montbui el 29 i el 30 de juliol de 1873. Es troba situada en un nínxol de titularitat municipal i en ella hi figura l’antic escut de la vila i el text «La villa de Caldas de Montbuy // A los que sucumbieron heroicamente defendièndola del ataque Carlista en 29 y 30 de junio de 1878 // R.I.P // Juliol 1915»

ELS FETS QUE COMMEMORA

El 1873, en plena 3a Guerra Carlina (1872-1876), l’exèrcit liberal tenia a Caldes de Montbui un destacament de Guies de la Diputació format per tres batallons dirigits pel comandant Francesc Puigjaner i Roig i Minguet que es trobava en estat d’alerta degut a les informacions rebudes d’un possible atac carlí a la població. Els liberals disposaven a Caldes d’uns 500 homes, a més de 180 homes voluntaris armats, que van defensar la vila durant una cruenta batalla que es va cobrar centenars de vides.

Testimoni d’aquella batalla és la coneguda Casa de les Trabucades, edifici del Raval del Remei.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *