Ahir migdia va tenir lloc una roda de premsa per presentar les XVII Jornades del CEM, amb el títol El tèxtil a Mollet. Les Jornades, impulsades per l’Ajuntament de Mollet a través del CEM, tenen com a epicentre aquest cap de setmana, però s’allargaran durant tot el mes d’octubre amb activitats paral·leles que s’han desenvolupat de manera transversal amb el Museu Abelló, el Servei de Català de Mollet i les regidories de Cultura, Comerç i Arts Escèniques.

El regidor d’Estudis i Patrimoni Documental, Antonio Felices, ha explicat que, quan es va plantejar dedicar les Jornades a la indústria del tèxtil, es va primar l’enorme importància que aquesta indústria ha tingut en la història recent de Mollet (dels darrers 150 anys) i el gran impacte social: “Teníem un deute històric amb el nostre passat tèxtil i amb totes les persones que hi van treballar”.

Justament un dels factors que més han pesat per decidir el tema de les Jornades, ha estat el fet de “poder disposar encara del testimoni oral i directe de moltes persones que van treballar en el tèxtil; aprofitar aquesta memòria oral i fer un homenatge al pas de la ciutat agrícola a industrial”, destacava el director del CEM, Oriol Fort.

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha volgut destacar la gran expectació que han aixecat les Jornades, que ja es va sentir en la inauguració de l’exposició El tèxtil a Mollet, la passada Fira d’Artesans. “Serà una de les jornades més singulars, ja que es tracta un tema que està en el nostre ADN com a ciutat. Qui no estava vinculat al tèxtil directa o indirectament?” es preguntava el batlle.

Un dels factors que fan que el passat tèxtil de Mollet sigui tan important per a la història recent, més enllà de l’impacte econòmic, són les grans implicacions socials que va tenir. Així, s’ha destacat el paper de les dones, que eren les principals treballadores d’aquesta indústria. Les Jornades també descobriran l’enorme vinculació afectiva dels treballadors/es del tèxtil amb les seves empreses, malgrat la duresa del treball que desenvolupaven.

Tot aquest sentiment, el podrem viure de primera mà gràcies a l’elaboració d’un documental que recull el testimoni directe d’una vintena de molletans i molletanes que expliquen la seva experiència amb la indústria tèxtil. El documental Batec de telers. Vivències del tèxtil a Mollet del Vallès s’estrenarà el proper divendres 3 d’octubre, al Mercat Vell, en el marc de la inauguració de les Jornades. Aquest documental s’ha elaborat gràcies a la col·laboració del CEM amb la periodista molletana Susanna Aguilera i l’enginyer tèxtil i periodista, Manel Domènech.

El director del CEM ha agraït la gran participació i implicació dels col·laboradors del CEM en aquestes Jornades, els quals han fet una recerca profundíssima que ha obert nous camins per continuar fent recerca sobre el passat de Mollet, més enllà del que podrem descobrir a les Jornades. Per això ha avançat que enguany, a banda del monogràfic de la revista Notes, es posarà a disposició de la ciutadania nombrós material complementari en suport digital.

Leave a Reply

Your email address will not be published.