Genoveva Ros, neboda de Baldiri Ros, signant el conveni. (Foto: Ajuntament)

Genoveva Ros, neboda de Baldiri Ros, signant el conveni. (Foto: Ajuntament)

Els descendents de Baldiri Ros han donat la col·lecció d’eines de Can Pacià al Consorci de Gallecs. La donació permetrà al Consorci gestionar, preservar i divulgar aquest valuós material que ajuda a explicar el passat rural de Mollet del Vallès.

La col·lecció d’eines de can Pacià està formada per unes 200 peces, eines i estris propis de la vida rural provinents de la masia de can Pacià, que van estar recopilades i restaurades per Baldiri Ros i Esteve. Arran del tancament de la masia, l’any 2013, els seus descendents van iniciar una estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Mollet, el Museu Abelló i el Consorci de Gallecs amb l’objectiu de trobar el millor destí per a la col·lecció.

Vam decidir fer aquesta donació per poder conservar les eines d’una manera adequada i perquè al tiet li hagués fet gràcia que es conservessin i es poguessin exposar”, ha explicat Genoveva Ros.

Trespeus.

Trespeus.

El conveni de donació reconeix l’interès públic col·lectiu que té aquest material i el seu valor cultural i per a la investigació. Per mitjà de la donació, el Consorci se’n responsabilitza i podrà exposar-lo de la manera que consideri més adient per tal de garantir la seva conservació i posar-lo a l’abast dels investigadors i la societat en general.

El Consorci de Gallecs i l’Ajuntament de Mollet tenen la clara voluntat de dedicar un espai com a museu de la pagesia. De manera immediata, s’està treballant amb els propietaris de la masia de can Jornet perquè puguin acollir i exposar algunes de les peces, juntament amb objectes de la seva masia, de cara a la propera tardor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.