L’obra recull les instantànies robades per Francesc Boix, deportat des de l’any 1941 a Mauthausen, als guardians de les SS. Amb anterioritat, des de l’Ajuntament es va contribuir a la difusió del treball “Els catalans als camps nazis”, de Montserrat Roig, amb la finalitat que mai es pugui oblidar el que va ser la barbàrie nazi.

el-fotograf-de-lhorror_benito-bermejo_libro-OMAC425

Portada del llibre.

La proposta la va fer pública l’alcalde el passat 6 de maig, durant l’acte de l’ofrena floral al monument a les persones assassinades als camps nazis, a la plaça de l’Amical Mauthausen, coincidint amb el 70è aniversari de l’alliberament d’aquest camp de concentració. Aleshores, l’alcalde es va comprometre a fer arribar a totes les escoles de la ciutat el llibre “El fotògraf de l’horror”, de Benito Bermejo, tramesa que s’ha materialitzat enviant un exemplar del llibre a cadascuna de les escoles de primària i secundària, pública i concertada de Mollet, a més de l’escola d’adults. L’objectiu és el de treballar i difondre continguts i experiències entorn a un dels períodes més foscos de la història de la humanitat, a fi que no es produeixin mai més episodis d’aquest tipus.

El llibre inclou les imatges robades pel deportat Francesc Boix als guardians de les SS de Mauthausen. Boix va tenir el “privilegi” de treballar al servei fotogràfic que els nazis tenien en aquest camp de concentració. A més, Boix va ser un dels protagonistes de l’alliberament de Mauthausen, el 5 de maig de l’any 1945. En concret, va fer un colpidor reportatge fotogràfic entorn als fets. Les seves fotografies, més de 1.000, van servir de testimoni als judicis de Nuremberg on es va jutjar i condemnar la barbàrie nazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.