El jove Sergio Mármol, de 21 anys, que el 22 de novembre de 2015 va ser víctima d’una pallissa per part d’un grup de joves de Granollers a la sortida d’una discoteca de Malgrat de Mar (Maresme), ja obre els ulls i és capaç de respondre a determinats estímuls externs. Quan es compleix mig any de l’agressió que el va deixar en coma, s’obre un bri d’esperança en l’evolució de l’estat de salut del jove que va viure molts anys a la Llagosta .

Segons ha explicat la seva mare, Eva Hernando, a La Veu de Montcada, on actualment viu la família amb molta relació amb la Llagosta, en termes mèdics aquest estat de coma es denomina ‘estat de vigília amb mínima resposta’. “Els metges de l’hospital Vall d’Hebron no saben fins a on arribarà la recuperació, perquè les lesions neuronals són greus, però nosaltres confiem que pugui sortir del coma aviat”, ha explicat Hernando, que té un altre fill de 23 anys amb paràlisi cerebral ingressat en una residència d’Alella (Maresme).

L’ESTAT DE MÍNIMA RESPOSTA

L’estat de mínima resposta o mínima consciència és un estat d’alteració greu de la consciència en el qual existeix una evidència clara i replicable de resposta davant un estímul. El pacient és incapaç de comunicar-se verbalment, però pot realitzar seguiment visual, controlar el parpelleig o presentar alguna altra resposta motora. Entre els criteris diagnòstics es troba la capacitat de respondre si/no de forma consistent mitjançant qualsevol dels moviments esmentats o qualsevol altre gest.

En aquest estat, el pacient pot presentar episodis de riure o plor coherents amb l’estimulació presentada, verbalizaciones, intenció per aconseguir objectes o altres tipus d’intencionalitat. Perquè es consideri que el pacient ha sortit d’aquest estat, aquest ha de ser capaç de realitzar un ús funcional d’objectes (no simple manipulació) i/o comunicació interactiva, mitjançant llenguatge oral o d’una altra forma alternativa.

GUARDIOLES A LA LLAGOSTA

Hernando ha agraït les contínues mostres de suport que ha rebut en tot aquest temps per part de veïns de Montcada i, especialment, la recollida de fons que ha impulsat un grup de ciutadans en el marc de la campanya ‘Justícia per a Sergio’, amb la distribució de guardioles a diferents punts del municipi i de la Llagosta. El col·lectiu, representat per Sara Escofet, ha lliurat a la mare de Sergio els 400 euros recollits per ajudar-la en els seus desplaçaments diaris a l’hospital.

La investigació continua sota secret de sumari.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.