El sector central del Parc de la Serralada Litoral ha incorporat un ramat de xais per a la prevenció d’incendis forestals i de recuperació i millora d’espais oberts. El projecte, realitzat en una zona del municipi de Teià coneguda com El mal temps, s’emmarca dins el conveni per a la conservació de sistemes naturals entre la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i l’Obra Social ‘la Caixa’.

Xais_Litoral_ALTAAmb la introducció d’aquest ramat es facilita el manteniment de les franges de prevenció d’incendis realitzades a totes les pistes principals del parc, entre elles la pista carenera, ja que el seu pas regular permet mantenir la vegetació controlada i que no s’hi torni a acumular material combustible en excés. Així mateix, per afavorir l’arribada del ramat fins a indrets més allunyats del que és habitual, s’han construït tancats i abeuradors en diferents indrets del parc.

Quant a la recuperació d’espais oberts i ampliació de les zones de pastures existents al Parc, l’objectiu és frenar l’avançament dels boscos i la pèrdua de biodiversitat provocada per l’abandonament progressiu de les activitats agràries i rurals. Aquesta actuació afavoreix la creació de zones adevesades de bosc, on el ramat hi pot pasturar i zones obertes amb el que es facilita la prevenció d’incendis forestals atès que trenca la continuïtat del combustible, en les que es facilita la a presencia d’espècies de fauna i flora pròpies d’aquests espais.

Leave a Reply

Your email address will not be published.