El Pla Urbanístic de Canovelles preveu incrementar la densitat de població a les urbanitzacions

Dimarts 16 de febrer, es va presentar l’avanç del  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal  (POUM) de Canovelles i l’exposició dels plànols i documentació de l’avanç del pla a Can Palots, en un acte obert a tota la ciutadania.

Imatge de l'acte de presentació del POUM. (Foto: Lídia Garcia)

Imatge de l’acte de presentació del POUM. (Fotos: Lídia Garcia)

Més d’una setantena de persones van omplir la sala polivalent del Teatre per assistir a aquesta sessió informativa de presentació de la proposta tècnica de l’avanç del Pla del POUM. Una trobada que va representar l’inici del procés participatiu i de debat ciutadà envers a un instrument que ha de permetre planificar el desenvolupament del territori i que, per tant, afecta directament al conjunt de la població i el seu entorn més immediat.

Tal com van explicar els membres de l’equip tècnic redactor del POUM, aquest pla definirà aspectes de la ciutat com ara carrers, edificis, parcs i equipaments, però també el seu entorn rural i la seva relació física amb els municipis veïns. Un pla que, a més, ha de comptar amb la veu de la ciutadania per arribar a un consens sobre el poble que es vol fer.

A la sessió es va presentar, en un primer lloc, l’anàlisi i la diagnosi de la situació urbanística actual: el context territorial, les característiques generals del terme municipal, el creixement del nucli i el procés d’ocupació del territori, l’estructura urbana, l’espai urbà, la població, el treball i l’habitatge, el planejament urbanístic vigent i els elements a protegir.

Una vegada analitzada la situació urbanística de Canovelles, l’equip va presentar la seva proposta que passa, d’una banda, per mantenir el caràcter de poble però “dotant-lo de serveis propis de ciutat”; cohesionar les diverses parts de l’entremat urbà amb la “creació d’un centre que posi el nucli antic al mapa i completant la xarxa viària i de comunicacions peatonals” i obrir el poble als “valors naturals que caracteritzen el territori” (el riu Congost, el torrent de Fangues, els camins rurals, les masies…).

La proposta també inclou el fet d’equipar bé el poble, especialment per a tres col·lectius: gent gran, joves i població en risc d’exclusió social; aprofitar la privilegiada situació a l’eix del Congost i les bones comunicacions –potenciant noves activitats econòmiques que generin riquesa al poble–; equilibrar, d’altra banda, les densitats de les diferents àrees urbanes de Canovelles, “reduint la densificació a la Barriada Nova” (amb 127 habitatges per hectàrea) “i incrementant-la a les urbanitzacions” (amb només 9 habitatges per hectàrea) i, per últim, establir una bona relació amb els municipis veïns, cuidant la continuïtat, ja que ni la població ni la vida urbana entén de divisions administratives impròpies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *