José Ramírez, política entre ‘Los Soprano’ i ‘Los Serrano’

José Ramírez.

José Ramírez.

La carrera política del regidor d’Esports de les Franqueses està a punt d’arribar a la seva fi. Número 4 de la candidatura de CiU en les darreres eleccions municipals, el seu nom no figurarà a la llista que la formació nacionalista presentarà als comicis d’aquest maig. Fa temps que la seva sortida de la vida pública, que es produeix per la porta del darrere, és més que un rumor al municipi, i ara ha adquirit la categoria de notícia.

L’ESCORPÍ SOTA LA GRANOTA

Incòmode company de viatge per als seus (i per a molts dels membres de l’equip de govern), fa mesos que l’actual l’alcalde no compta amb ell per a acompanyar-lo en la nova etapa que està a punt de començar. Com en la faula de l’escorpí que ajuda la granota a creuar el riu, Francesc Colomé no vol passar quatre anys més amb l’amenaça permanent que aquest l’acabi picant. Al cap i a la fi, un escorpí ho és per naturalesa i això és quelcom que no pot evitar.

En termes generals, Francesc Colomé mai ha tingut confiança plena en Ramírez, de manera que hi ha hagut molts episodis interns dels quals aquest ha viscut aliè. I no li han mancat raons a l’alcalde: el regidor d’Esports no ha passat desapercebut al llarg d’aquests 16 anys, tant per la seva capacitat per estat a prop del foc que més calenta, com pel seu caràcter i la seva incontinència verbal. També, entre altres, per les seves sortides de to en els plens municipals i per intentar treure profit personal de la seva interpretació particular de la llei.

José Ramírez.

José Ramírez.

Tampoc és cert que la decisió de no formar part de la nova candidatura l’hagi pres el mateix Ramírez, com ara s’escolta en les tertúlies de bar a les Franqueses. Ell sempre ha dit que la seva intenció era seguir en la primera línia de la política local; el seu afany de protagonisme públic (li agrada destacar i fer-se notar allà on va) i el factor econòmic (actualment percep de l’Ajuntament 40.000 euros anuals més dietes, que cal sumar als ingressos que obté en el seu negoci de gestoria), són arguments de pes en aquest sentit. La seva expulsió de la llista desestabilitza els seus plans de viure una jubilació tranquil·la… i poder dedicar-se a una de les seves passions: el mar.

UN PARTIT PROPI AL MARGE DE CiU

Quan es va plantejar el trencament del grup municipal de CiU en dos, moment que es va saldar amb la posada en marxa de Convergència per les Franqueses, Ramírez va dubtar si seguir la línia oficial o fer el pas cap a la nova formació. Després de tot, ell mateix figurava a l’acta fundacional del nou partit que s’havia creat el 2007 –i que es mantenia inactiu– com a secretari d’Organització.

Francesc Colomé i Moisés Torres, el substitut de Ramírez.

Francesc Colomé i Moisés Torres, el substitut de Ramírez.

L’actual regidor d’Esports va optar per mantenir-se a prop del foc de CiU, fent costat a Colomé… i ha acabat amb cremades tan profundes que fan impossible la seva rehabilitació política. El destí ha volgut jugar-li una broma macabra en aquest sentit: el seu substitut és Moisés Torres, de 45 anys i propietari d’una rostisseria a Bellavista.

OBRA IL·LEGAL A CASA SEVA

Al llarg de 16 anys, Ramírez ha estat un company de viatge incòmode, primer per a Torné i posteriorment per a Colomé. Una de les principals causes ha estat el cobert que va construir al pati de casa seva l’any 2001, mentre era regidor de Dinamització Econòmica, sense demanar el corresponent permís municipal d’obres i d’esquena a tothom. Ell mai ha negat les evidències (entre altres coses perquè això seria impossible, ja que encara es poden veure en peus) i la seva única defensa ha estat intentar demostrar que la irregularitat urbanística havia prescrit.

patio ramírez

Les parets laterals de l’obra il·legal encara no han estat enderrocades, motiu pel qual la sentència judicial no ha estat executada en la seva totalitat. (Foto: Setdies.cat)

Una sentència judicial l’obligava a enderrocar l’obra, però van passar els anys i ningú la va executar. Quan l’escàndol es va fer tan evident que no es va poder mantenir paralitzat durant més temps, Colomé va signar un decret donant-li dos mesos per tirar-la a terra, i el juliol de 2014 Ramírez va procedir a desmuntar una part; no tota l’estructura, com per altra banda determina el jutjat per tal que l’espai recuperi la normalitat urbanística que tenia abans de la construcció.

Han estat diversos els partits que, tant de paraula com per escrit, han demanat reiteradament l’enderroc de tota l’obra il·legal. Convergència per les Franqueses, a l’oposició, i Alternativa per les Franqueses, sense representació a l’Ajuntament, han fet bandera d’aquesta qüestió per tal que es restableixi la legalitat urbanística alterada pel regidor d’Esports. L’equip de govern ha optat per fer cas omís a aquestes demandes. Preguntats per aquest tema en els plens municipals, l’alcalde i l’actual regidor d’Urbanisme i número 2 de la candidatura del PSC, Juan Antonio Marín, no han dubtat en mentir assegurant públicament que la sentència judicial ha estat executada. Les evidències demostren que no ha estat així.

EL ‘TOPO’ DEL PLA DE CiU CONTRA RIBALTA

CiU de les Franqueses no tenia previst signar amb el PSC un pacte, però davant la negativa d’altres formacions a formar part del govern, no li va quedar cap altre remei si volia assolir una majoria estable i suficientment àmplia per evitar ensurts al llarg de la legislatura. Durant la negociació, els convergents es van avenir a cedir als socialistes quatre cadires en el futur govern amb la condició que el cap de llista Esteve Ribalta no ocupés cap d’elles, però finalment van haver de reduir les seves exigències i acceptar que les matemàtiques són les que són i no estaven del seu costat. Els convergents van firmar l’acord, però no es van quedar quiets.

el 10

El desaparegut periòdic ‘El 10’ va avançar els detalls del pla el 20 de juliol de 2012. (Per ampliar la imatge cliqueu a sobre)

El pla per acabar políticament amb Ribalta es va posar en marxa poc després de la signatura de l’acord de govern (juny de 2011) amb l’objectiu que el socialista no es mantingués en el seu càrrec més enllà del Nadal d’aquell mateix any, i es va aconseguir tenir en secret fins a l’aprovació dels pressupostos municipals del 2012, els primers del mandat de Colomé. Malgrat que tenia ordre expressa de Francesc Colomé de no parlar amb ningú del pla que estava en marxa per enderrocar políticament Esteve Ribalta, Ramírez no va poder mantenir el secret durant més temps i ho va explicar.

Potser perquè va considerar que a partir d’aquell moment, va considerar que ja no era necessari continuar respectant el silenci, per imprudència, pel seu afany de protagonisme o potser per una barreja de tot plegat, Ramírez es va dedicar a explicar-ho. Segons el regidor d’Esports, els contactes entre l’agrupació local de CiU i la direcció comarcal es van intensificar a mitjans d’aquell any (2012) per tal d’accelerar el desenllaç desitjat pels convergents de les Franqueses.

Segons Ramírez, algunes de les poques persones de fora de l’àmbit local que haurien estat al corrent d’aquests plans serien el conseller Felip Puig –amb qui Colomé juga de tant en tant a petanca a les Franqueses– i el mateix president de la Generalitat, Artur Mas –molt vinculat al municipi, ja que fa 31 anys es va casar a l’església de Santa Maria de Llerona–.

En les seves converses desvetlant els plans per acabar amb Ribalta, Ramírez va anar molt lluny. Fins i tot, es va atrevir a donar el nom del possible substitut del socialista com a candidat per a les eleccions municipals vinents: Juan Antonio Corchado, qui viu a les Franqueses del Vallès i és regidor de Participació, Cooperació i Drets de la Persona i Barris de l’Ajuntament de Granollers. Les afirmacions del convergent ajudaven a explicar la sobtada presència de Corchado en els plens: el número 12 de la llista del PSC a la capital de la comarca s’estava posant al dia en matèria de política local a les Franqueses, com així ha acabat demostrant el temps.

FENT-LI LA FEINA BRUTA A COLOMÉ

L’estratègia d’assetjament i enderroc es va mantenir latent en el temps, malgrat que va anar patint canvis sobre la marxa. Francesc Colomé, partidari de desgastar l’enemic de forma elegant, sense que es vegi la seva implicació directa, va donar el vistiplau a diverses accions que tenien com a únic objectiu desprestigiar Ribalta i forçar la seva desaparició de l’escena política, fos per voluntat pròpia o forçat pel PSC. Destaquen dos exemples que resulten clars en aquest sentit: la denúncia que quatre membres de l’equip de govern van presentar a la Fiscalia per les llicències municipals que el socialista va concedir el 2008 per a la implantació de Mercadona a Bellavista i la presentació dels comptes municipals del seu darrer any de govern.

Mercadona

Ramírez va ser un dels denunciants de les llicències de Mercadona.

A principis d’abril de 2012, José Ramírez (CiU), Àngel Profitós (ERC), Jesús Álvarez (PP) i la regidora Vanesa García van entregar a la Fiscalia de Barcelona tota la documentació relacionada amb les llicències concedides a Mercadona durant l’etapa de Ribalta. Entre tots els papers que hi van aportar destaca un informe encarregat directament per Colomé que demostraria que el permís d’obres no s’ajustava al planejament urbanístic de la zona on es va construir el supermercat. Els terrenys situats en el sector, el polígon Ramassar Nord situat entre la carretera de Cardedeu, la ronda Nord i Bellavista, només permetien activitat comercial si aquesta estava vinculada a la industrial.

D’altra banda, a mitjans de maig del 2012, l’equip de govern va fer públic un informe sobre la situació econòmica-financera de l’Ajuntament a data 31 de desembre de 2010, que resultava demolidor: gairebé totes les xifres aprovades pel govern de Ribalta com a positives eren realment negatives.  L’auditoria, que va ser encarregada pel govern de Colomé a la tardor del 2011 i pagada per la Diputació, també va ser enviada a la Fiscalia per tal que investigués si hi havia alguna irregularitat als comptes municipals.

En el cas de Mercadona, la investigació està oberta en un jutjat de Granollers; en el dels comptes municipals, no se sap res. Sembla que Colomé només volgués que el socialista quedés en evidència davant l’opinió pública, però sense que tingués conseqüències legals.

DELS ELOGIS PÚBLICS A LES CRÍTIQUES EN PRIVAT

Amb els estatuts de CDC a la mà, els episodis protagonitzats per José Ramírez hauríen d’haver comportat la seva expulsió del partit ja fa molt temps, però aquest l’ha mantingut a les seves files contra tot pronòstic; fins i tot els del protagonista. Algunes fonts consultades sobre aquest particular asseguren que, després de tants anys a la formació i de relació amb Francesc Colomé, el regidor val més pel que calla que pel que explica… i això que el que explica no és poc.

Imagen 1 copia 2

Portada del compte de Twitter del regidor en aquell moment.

Per exemple, l’any 2013 va denunciar Setdies.cat per una informació que desvelava que seguia pàgines pornogràfiques i d’alt contingut sexual a través del seu compte públic de Twitter, on José Ramírez es presentava en el seu perfil com a regidor de les Franqueses i amb una fotografia que corresponia a un acte oficial en el qual va participar en funció del seu càrrec. El judici es va celebrar al Jutjat de Pau i a la sortida, a la plaça de l’Ajuntament i en mig d’una conversa distesa, va reconèixer al periodista autor de l’article que s’havia vist obligat a denunciar per les pressions que havia rebut de l’alcalde en aquest sentit. Colomé estava en aquell moment a milers de quilòmetres de distància, gaudint d’un viatge privat a Nova York…

Imatge del compte de Twitter que Ramírez seguia des del seu compte oficial.

Imatge del compte de Twitter que Ramírez seguia des del seu compte oficial.

Les formes són importants, i en aquest sentit, l’actual alcalde de les Franqueses les guarda. En públic, només té paraules d’elogi i agraïment per la dedicació i fidelitat de José Ramírez al projecte de CiU; però en privat la realitat és molt diferent des de ja fa molt temps. L’any 2012, quan el desaparegut periòdic gratuït El 10 va publicar en exclusiva que l’existència del pla contra Ribalta, Francesc Colomé va trucar Ramírez per telèfon i el va reprendre severament. La notícia no desvetllava la identitat de l’informant, però sembla que l’alcalde tenia clar qui havia estat el gola profunda. Els dies següents van ser complicats per a l’encara regidor d’Esports, que es va veure havent de fer equilibris a la corda fluixa política i, de portes endins, fins i tot es va sentir repudiat pels seus.

José Ramírez ha estat una de les persones que més hi ha contribuït a què la política de les Franqueses sigui una barreja entre Los Soprano i Los Serrano. Però cal no deixar passar per alt un detall: això no hauria estat possible si no l’haguessin permès. Determinar quants escorpins i granotes hi ha a l’equip de govern és una feina complicada; uns i altres van mutant segons el moment i les conveniències.

7 Responses to José Ramírez, política entre ‘Los Soprano’ i ‘Los Serrano’

 1. Albert Vila 16/04/2015 at 08:28

  Crec que el millor que ha fet Colomé durant tota la legislatura és haver decidir prescindir d’aquesta persona. Només per això, CiU ja té el meu vot. Tothom coneix el tarannà d’aquesta persona, de manera que la seva sortida de la política de les Franqueses no és més que una GRAN NOTÍCIA. Enhorabona a CiU!!!

  Respon
 2. Marta R. 16/04/2015 at 09:11

  No tengo más que palabras de agradecimiento para quien haya tomado la decisión de apartar de la vida pública al señor Ramírez. No es justo que personas así hayan estado medrando alrededor del poder local con el único objetivo de llevárselo calentito sin hacer ni el huevo. Su paso por diferentes concejalías a lo largo de todo este tiempo ha dejado un rastro de incompetencia. Y lo de la obra ilegal, clama al cielo.

  Respon
 3. Josep Ramón 17/04/2015 at 01:21

  Doncs sembla que els de CiU s’han pres el seu temps per “prescindir d’aquesta persona”: més o menys 16 anys. Però clar… potser és que ells no eren d’aquells que “coneixien el tarannà d’aquesta persona”.

  Respon
 4. Joan Montgè 17/04/2015 at 23:04

  Per fi a aquesta persona prepotent i de males maneres se li ha donat la puntada que mereixia fa molts anys. Colomé ho ha mantingut perquè li ha interessat tenir-lo –no ha fet cap favor al ciutadà al treure-se’l de sobre–, l’ha protegit i el protegeix, no l’ha obligat a complir del tot la sentència de la seva obra il·legal, com tampoc li ha cobrat les multes que li van imposar des alcaldia i que a qualsevol ciutadà li haguessin embargat, l’ha mantingut en una àrea amb 700.000 € de pressupost (massa diners) on és fàcil apreciar el deteriorament del Pavelló de Corró d’Avall, a part del que estructural com la pèrdua constant de socis i on la seva preocupació ha estat els beneficis per sobre del manteniment. Ha estat el que més ha cobrat pels presumptes sobresous pels casaments que ha portat a tot el govern municipal a declarar en jutjat, la seva prepotència i bromes pujades de to i de mal gust han estat constants en la seva vida política.
  Tan culpable és Colomé com CiU que aquest personatge estigués en política, com també ho són els diferents socis que han tingut en govern com PSC, PP i ERC per permetre que estigués aquí, i ara segur li fan un homenatge i seran capaços de donar-li la medalla de la ciutat. Aquesta neteja política no ha de parar i ha de seguir pels que han fet de la política la seva forma de vida, i que actualment són molts dels que escalfen les butaques en els plens. Per això el meu vot no anirà a cap d’ells, perquè confio en l’Alternativa que es presenta a les Franqueses.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *