El semàfor de Llerona, en vermell per al govern de les Franqueses

El semàfor de la popularitat de l’equip de govern de les Franqueses està en vermell. Les càmeres instal·lades a diferents punts del municipi, però en especial la instal·lada en el semàfor de Llerona, el manté aturat en un encreuament de camins. CiU, PSC, PP i la regidora Vanesa Garcia, no saben si fer marxa enrere o si posar primera, trepitjar l’accelerador a fons i passar per sobre de tothom. Amb la primera, demostrarien feblesa davant una actuació que sempre han defensat amb ungles i dents; amb la segona, evidenciarien el seu tarannà autoritari i propens a aplicar el rodet. Per avui dijous a les 18 hores s’ha convocat una protesta ciutadana a la plaça de l’Ajuntament.

PACIFICACIÓ DEL TRÀNSIT O DELS COMPTES MUNICIPALS?

Semàfor de la cruïlla de la carretera de Ribes i la carretera de Cànoves. (Foto: Ajuntament)

Semàfor de la cruïlla de la carretera de Ribes i la carretera de Cànoves. (Foto: Ajuntament)

Amb l’excusa de pacificar el trànsit, l’equip de govern ha transformat les Franqueses en un municipi controlat per set càmeres que estan instal·lades a tres punts estratègics: la carretera de Llerona, a la carretera de Cànoves (a la cruïlla amb la carretera de Ribes i dotant de videovigilància la casa de l’alcalde) i la rotonda de Can Mònic. Entre totes generen unes 300 multes setmanals, la majoria de les quals comporten una sanció de 200 euros (100 si es paga dins d’un termini) i la pèrdua de quatre punts del carnet de conduir.

La realitat contradiu la versió oficial, que no és altra que vigilar els punts negres del municipi. Però els llocs on s’han instal·lat les càmeres no són precisament els llocs on es registra l’índex més gran de sinistralitat ni tampoc on es produeixen els accidents més greus. L’opinió generalitzada és que els aparells s’han col·locat en els indrets que tenen més volum de trànsit diari i amb un evident afany recaptatori.

Una de les proves més contundents en aquest sentit és que el pressupost municipal d’aquest any contempla passar d’uns ingressos de 300.000 euros a 500.000 en concepte de recaptació de multes de trànsit. L’Ajuntament percep entre el 20% i el 25% del total de multes cobrades.

Amb la instal·lació de les càmeres, l’equip de govern no ha pretès pacificar el trànsit, sinó les arques municipals. I la seva forma d’obtenir ingressos fàcils i ràpids s’ha topat amb una oposició més contundent de la que es podia imaginar.

COLOMÉ: “NO US PASSEU EL SEMÀFOR”

Al marge del debat polític que sempre ha originat la controvertida iniciativa política del govern municipal de les Franqueses d’instal·lar càmeres als semàfors, i que algunes d’aquestes no funcionin correctament i es disparin amb independència que hi hagi infracció o no, la polèmica també s’ha instal·lat en el carrer. Potser en previsió que algú pogués perdre els nervis sobre aquesta qüestió (o els pagesos de Marata per la construcció de la rotonda), en el darrer ple de la legislatura que es va celebrar dijous de la setmana passada l’Ajuntament va estar especialment protegit amb dos cotxes de la Policia Local i un dels Mossos d’Esquadra, que es van situat en les entrades a la plaça.

En el darrer ple del mandat, com en altres anteriorment, la instal·lació de les càmeres van protagonitzar gran part del torn de paraula del públic. Diversos assistents, alguns d’ells de fora de les Franqueses, van mostrar el seu rebuig a les càmeres en els semàfors en general i en el de Llerona en particular, repetint que en aquest darrer cas el funcionament és anormal i que, amb independència de la velocitat a la qual es circuli o sigui quin sigui el color de la llum, la multa està garantida. Tant és així, que un dels participants en el debat va dir que des de la seva entrada en funcionament ja havia rebut 16 sancions.

Imatge del darrer Ple de la legislatura. (Foto: Ajuntament)

Imatge del darrer Ple de la legislatura. (Foto: Ajuntament)

L’alcalde, Francesc Colomé (CiU), es va mantenir ferm en la seva postura a favor del control semafòric i, lluny d’intentar tranquil·litzar-lo o dir-li que es revisaria el seu cas, va utilitzar un to de superioritat i gairebé de desafiament quan li va respondre: “Si vostè té 16 multes, té un problema”. I després, dirigint-se a tota la sala, que aquell dia estava plena de gom a gom, va adoptar una postura gairebé fraternal: “No us passeu el semàfor…, no us passeu el semàfor…”, va dir amb els braços oberts, com si fos un pare que aconsella a la canalla que no cometi entremaliadures.

Van ser diverses les persones del públic que van intervenir en el mateix sentit que l’home de les 16 multes. Qui més, qui menys, va explicar el seu cas concret, i tots van esgrimir un argument comú: el mal funcionament del semàfor, la intermitència del qual el converteix en una trampa que “enganya els conductors”.

Aquesta no és la primera vegada que les càmeres dels semàfors centren el debat en els plens municipals de les Franqueses. I l’argument de l’alcalde ha estat sempre el mateix: primer negar qualsevol possibilitat que el semàfor de Llerona (el més polèmic) funcioni malament; i després, quan es veu sense sortida dialèctica, recórrer a explicar que la mesura era una antiga reivindicació del Consell de Poble. “Només se sancionen els vehicles que es passen els semàfors en vermell. No es multa a ningú que es passi el semàfor en àmbar”, va dir.

CAMPANYA DE RECOLLIDA DE SIGNATURES

(Per ampliar la imatge cliqueu a sobre)

(Per ampliar la imatge cliqueu a sobre)

El mal funcionament del semàfor de Llerona ha comportat una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma Change.org perquè el sistema confon als conductors i perquè les multes arriben als “infractors” amb molt retard. La promotora és Mariví Cobo, veïna de la Garriga. La iniciativa ja ha rebut el suport de més de 1.400 persones.

El text de la carta, que s’adreça directament a l’alcalde, diu textualment:

“Aquesta petició és important perquè hi ha molts afectats amb sancions duríssimes econòmicament i a nivell de retirada de punts, totalment desproporcionades.

Hi ha diferents motius, pel que cal resoldre aquesta situació:

1- El semàfor no funciona correctament donant peu a què els conductors s’equivoquin, ho facin malament i puguin ocasionar col·lisions en cadena i múltiples.

2- No s’ha fet cap campanya informativa ni de sensibilització prèvia, cap als conductors habituals d’aquesta carretera, per tal d’avisar que es posarien en funcionament aquestes càmeres, tal com s’ha fet en altres llocs de Catalunya.

3- Les multes arriben amb un retard injustificable i inadmissible, que donen peu a què el conductor no pugui posar estat d’alerta i rectificar.

Atenent a tots aquests punts, no s’entén de cap manera aquesta situació de tants afectats, si no és per motius purament RECAPTATORIS, és a dir, per omplir les arques de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès.

Esperem que el màxim dirigent d’aquest Ajuntament, el Sr. Francesc Colomé, del grup de Convergència i Unió, revalori aquesta decisió i resolgui la situació incòmoda i d’atenció psicològica que ha creat a tants ciutadans usuaris d’aquesta carretera”.

Enllaç de la campanya: http://www.change.org/p/alcaldia-ajuntament-de-les-franqueses-del-vall%C3%A8s-sr-francesc-colom%C3%A9-alcaldia-ajuntament-de-les-franqueses-del-vall%C3%A8s-resolgui-la-situaci%C3%B3-de-molts-afectats-per-les-multes-en-el-sem%C3%A0for-de-llerona.

28 Responses to El semàfor de Llerona, en vermell per al govern de les Franqueses

 1. Francisco Garrigol 06/05/2015 at 17:06

  Dice un refrán que se pilla antes a un embustero que a un cojo, en este video del pleno de abril de 2015 https://www.youtube.com/watch?v=yYihd-qjF7Y&feature=youtu.be minuto 5,39 la regidora Pruna alaba todas las virtudes del semáforo de Llerona y dice que funciona bien y en el minuto 13,44 Colomé reconoce que tiene errores y que lo han de revisar. Nosotros, desde el primer momento denunciamos con fotos nuestro en Twiter que era un semáforo trampa con afán recaudatorio. Gracias a grabar el pleno, hoy podemos demostrar lo que decimos, y a la vez preguntar porqué calla el PSC cuando el responsable de Seguridad Ciudadana es de este partido (Randos). Son tan cómplices como todo el gobierno que apoyó su colocación.

  Francisco Garrigol
  Secretario de Políticas Municipales de ApLF

  Respon
 2. A. M. 07/05/2015 at 14:03

  Les Franqueses no merece un gobierno así. No tienen en cuenta para nada al pueblo. Vivimos una dictadura disfrazada de democracia. El autoritarismo de CiU y PSC tiene los días contados…

  Respon
 3. Miquel 11/05/2015 at 14:51

  Si és certa la informació, són 1200 multes al mes, 120000 euros (amb “pronto pago”, si no són 240000) que després es reparteixen entre administracions. Això és mafia legalitzada, extorsió directa al ciutadà, al qual després l’alcalde li diu a la cara que no condueix bé, que és problema seu i que pagui i calli. I a més punts del carnet, que acaben sent també un greu problema per molta gent. Espero que algun dia aquests lladres moderns rebin el que es mereixen. I tot això amb la connivència de la guardia urbana que hauria d’estar al costat del ciutadà, són conscients que el semàfor no funciona bé, és un parany i callen.

  Respon
 4. Ramon Vilanova Grau 12/05/2015 at 22:35

  Denunciat al semàfor de Can Mònic a l’accés del Carrer del Pont.
  Data:13/04/2015
  Nº expedient: FV15/06382
  Sí, és cert que la fotografia mostra la meitat de meva furgoneta sobre el pas cebra i el semàfor en vermell
  (a la imatge no s’hi veu ca peató, la qual cosa fa dubtosa la qualificació d’infracció “greu”)
  Després d’haver comentat distesament la qüestió amb un Policia Local fora de servei, vaig anar acomprovar in situ si realment eren certs els 4 segons que em va insinuar que duraba la posició fixa del focus àmbar central per donar pas al vermell.
  Hi ha algú que em pugui demostrar que dura més de 2 segons ?!! Hi ha algú que pugui negar que aquest temps tant curt de transició és una “trampa descarada” ?!!

  Respon
  • Rosita Abel 01/04/2016 at 21:47

   Baixa la velocitat i se t’hauran acabat els problemes. La majoria de cotxes corren massa i no respecten el 50 km/hora. No busqueu excuses.

   Respon
 5. joan 15/05/2015 at 14:21

  si, la meva foto passo el semafor en vermell, pero jo voldria saber fins a quin punnt poden demostrar que jo anaba a mes de 50 per hora, i si no ho demostren que no em multin, ja no parlo de que a 50 km/h et menjas el semafor, a mi la policia em va dir 3 segons en ambar i jo li vaig respondre que es mes perillos estar 3 segons mirant el semafor si esta intermitent o no…..son uns lladressssss i que em multin per dir LLADRESSSSSSSSS……….

  Respon
  • Rosita Abel 01/04/2016 at 21:51

   Baixa la velocitat, que saps perfectament que normalment circules en zones urbanes, com la majoria de cotxes, a més de 50 km/hora. Cap a la zona de Lleida ja funcionen aquest tipus de semàfors en les carreteres que creuen els pobles i no hi ha problemes. La gent circula a poc a poc, que és el que ha de ser.

   Respon
 6. Marina 21/05/2015 at 18:31

  Semàfor de velocitat C. Catalunya 4, direcció la Garriga

  El semàfor en qüestió és de velocitat, no hi ha cap cruïlla o pas de vianants, (inferior groc intermitent, mig groc intermitent o dos (2) segons fixes abans de posar-se vermell el superior).
  No determina la velocitat que circulava.

  La línia transversal blanca pintada al terra, no està en línia amb el semàfor, està abans.

  La fotògrafa no determina com estava el semàfor al moment de passar.

  Respon
 7. fran 22/05/2015 at 07:26

  Indignante lo de estas cámaras!! Multas de 200 euros y 4 puntos de carnet es una sanción desproporcionada. Nadie quiere saltarse un semáforo. A la gente que pasa diariamente por estos puntos tarde o temprano les multaran, el problema es la poca duración de la posición fija del ámbar porque si no vas muy pendiente te lo pasarás en rojo, aunque sea por muy poco pero ahí ya te habrán pillado. El ánimo recaudatorio aquí es evidente.

  Respon
 8. manuel 23/05/2015 at 16:22

  Acabo de pasar y de golpe se ha puesto rojo. Es increíble.
  A esperar la multa. No sé si se puede recurrir…

  Respon
 9. Àngels Bermejo 03/06/2015 at 13:07

  Esto es un atraco. El semáforo casi siempre está rojo, aunque la velocidad sea de 30 por hora!! Y te multan con 200 euros! Cómo se puede entender esto? Estoy indignada! Cómo podemos recurrir?

  Respon
 10. pedro 10/06/2015 at 07:36

  He recibido la felicitacion de este magnifico ayuntamiento de les franqueses del valles por mis 25 años de camionero sin una triste multa, consiste en 100 euros de multa y 4 puntos del carnet. Dicen que es para mejorar la seguridad vial y sin afán recaudatorio, y yo me pregunto, después de comprobar que este sistema nos esta sangrando a muchos ciudadanos: ¿todavía hay alguien que se lo cree? Vivo en Bellavista y, desde luego, en las tres reclamaciones en cuatro años que llevo hechas en este Consistorio por diversos motivos, ni siquiera se han dignado contestarme, así que yo también tengo que felicitar a este alcalde y a sus concejales por volver a ganar estas elecciones. Me pregunto cómo lo han conseguido, porque por estar del lado de los ciudadanos que lo estamos pasando mal no será, y creo que por escucharnos tampoco. Gracias señor alcalde y compañía, son ustedes muy amables.

  Respon
  • PAu 11/06/2015 at 13:24

   Lunes 15 20h Manifestacion

   Respon
 11. PAu 11/06/2015 at 13:23

  Lunes 15 20h

  Respon
 12. Manoli 15/06/2015 at 19:44

  Estoy indignada, no es justo. A mí me multaron en el mes de abril: 200 € y 4 puntos de carnet. Me pasó en la rotonda de las franqueses, iba a 20km\hora y si llegaba; el semáforo ámbar, ámbar, ámbar, ningún peatón en el paso de cebra y de golpe, en rojo y ya había pasado el paso de cebra. Qué casualidad que cuando miro la foto, veo que me la hacen cuando ya había pasado el semáforo y se ve en rojo. Son unos sin……s. Esto, para mí, tiene un nombre: Robar.

  Respon
 13. sonia 17/06/2015 at 13:32

  Trabajo de comercial con el coche, cada día recorro km y km y no tengo multas por saltarme ningún semaforo… Mi familia vive en la zona y mi hermana lleva ya 3 multas. Qué CASUALIDAD que, siendo el coche mi medio de trabajo, no he tenido ninguna multa y es pasar por les Franqueses para visitarlos y tener una multa, según ellos, de caracter grave, y encima me retiran puntos… Además, en la foto se ve como pego un frenazo de golpe porque se puso en rojo sin darme tiempo a reaccionar. Pero aún así, aún con la foto que demuestra el frenazo, te envían la multa. ¿Y si detrás hubiera tenido otro coche y freno de golpe? IMPRUDENTES CON ÚNICO AFÁN RECAUDATORIO. Solo hace falta buscar la noticia en internet para darse cuenta de que es un robo público.

  Respon
 14. Xavi 17/06/2015 at 22:44

  Acabo de recibir multa de infracción de febrero. ¿Desde qué fecha estan en marcha de forma efectiva estas cámaras? ¿Puede ser que en esa fecha ya lo estuvieran en el semáforo de la rotonda can monich? Es increible ver cómo te sancionan descaradamente. Hago 60.000km al año por tema profesional y en ninguna población o carretera de Catalunya me han puesto una multa. Sr Alcalde, por favor, revise el tiempo de luz ambar y la sincronizacion con las fotos. No funcionan bien. Por favor mire por sus conciudadanos y vecinos. ¿Cuántas multas le han puesto a usted o a su equipo por este asunto?

  Respon
 15. Jose 23/06/2015 at 18:30

  ¿Qué hacen con los impuestos que pagamos? ¿Qué hacen 3 coches de la policía Municipal de les Franqueses del Vallès escoltando a 10 personas con antorchas y banderas republicanas por la carretera de Ribes a las 17.15 el día 23/06/2015?

  Respon
 16. Jose 23/06/2015 at 18:32

  Nooo. Perdonad. Eran las 19’15 horas

  Respon
 17. TERE 25/06/2015 at 11:41

  Dia – 28/05/2015 – Hora:12. Multada… C/ Catalunya 4. El Municipi de les Franqueses – Llerona, em va multar injustament. Segons la multa, per passar-me el semàfor en vermell, quan estaba en àmbar al passar el meu cotxe. És Vergonyós. Com poden ser tan injustus i que no passi res? Están emparats per la llei… I a nosaltres qui ens empare? DEMANARIA AL SENYOR ALCALDE QUE ES REPLANTEGI AQUEST ATRACAMENT A MÀ ARMADA!!!!!!!!!!

  MOLTES GRÀCIES.

  TERE.

  Respon
 18. carla 01/07/2015 at 11:31

  Bon dia, ahir vaig rebre la multa del semàfor de llerona i ja he anat a la Policia Local a veure les imatges. M’agradaria saber el que haig de fer perquè em treguin aquesta sanció. Moltes gràcies

  Respon
 19. Jose 08/07/2015 at 14:26

  Una pregunta, en vuestras fotos se ve claramente la matricula, en la foto que me envian en mi multa no tengo ni idea de si es mi coche o el del vecino. no se ve la matricula. No pienso pagar una multa en la que no se vea claramente mi matricula. Mi vecino tiene exactamente el mismo coche y color. Y estoy hasta los huevos del semafoto y del modo en que los ayuntamientos nos roban cada dia, impuestos, zona azul, radars, etc, etc… Es indignante y espero que el sistema caiga. Lo triste es ir luego al ayuntamiento y ver cómo se han marchado todos a desayunar cuando es tu turno.

  Respon
 20. Elena 25/07/2015 at 20:26

  PAM (plataforma afectats multas)
  645799480 Elena

  Respon
 21. Mariona GC 05/01/2016 at 10:44

  A nosaltres ens ha passat el mateix, multa al Carrer Catalunya 42. Un timo, una estafa tot plegat. Vam escriure al Ajuntament de les Franqueses a l’ctobre i se’ns van treure de sobre dient que no és de la seva reponsabilitat i que això ho porta la Diputació. I ara hem rebut un recàrrec del doble, el segon avis ara per €200!! Pero quina poca vergonya! Què podem fer???

  Respon
  • Anna Fernàndez 27/01/2016 at 09:49

   A mi m’ha passat el mateix… i quatre vegades! Vaja, que em retiraran el carnet per un semàfor que no m’he saltat en vermell. Avui vaig a l’Ajuntament de les Franqueses, espero que em donin una millor resposta!

   Respon
  • Anna Fernàndez 27/01/2016 at 09:50

   Mariona, a mi m’ha passat el mateix. I fins a quatre vegades. Vaja, que suposadament em retiren el carnet per un semàfor que no m’he saltat en vermell. Avui vaig a l’Ajuntament de les Franqueses, a veure què hi diuen. Espero tenir millor resposta. I si veig que tornem a ser molts els afectats, ens movem.

   Respon
 22. Lluís Solâ Dachs 29/01/2016 at 18:40

  El 24 de desembre, l’Ajuntament va tenir la gentilesa de felicitar-me el Nadal amb una multa a Llerona. A cinc metres del semàfor, i anant a 40 km/h, em va saltar el vermell. Impossible frenar de cop i multa al canto. Vaig anar a veure la foto i la filmació, molt amablement atès per una senyoreta que em va oferir fer una reclamació però ja em va dir, d’antuvi, que no en trauria res i que més valia que pagués els 100 euros, perquè si feia recurs n’acabaria pagant 200. No em direu que això no fa olor de xantatge…
  Cada setmana passo per aquest lloc una dotzena de vegades i, a partir d’ara, tot i anar a 30 per hora i patir els tocs de botzina d’altres cotxes, he vist l’esceneta del semàfor diverses vegades.
  Allò que més em fot són els 4 punts perquè mai me n’han tret ni un.
  M’agradaria trobar-me amb el Sr. alcalde per fer-li avinent la meva satisfacció de veure’l en persona i comprovar que la cara no li ha caigut…de vergonya. No sé quina satisfacció pot trobar el Consistori en veure que centenars de persones el qualifiquen de lladre i de poca-vergonya, perquè hi ha moltes maneres de robar. Potser estan contents d’haver-ne trobat una de legal…

  Respon
 23. Gemma 29/01/2016 at 18:47

  El radar del semàfor torna a fallar des del gener!! Dues multes del mateix dia (04-01-2016) i us asseguro que ja vaig pagar una multa a l’agost i vaig a 20 quan hi passo per no tornar a “caure”. Penso recòrrer les dues sancions, una altra cosa es que m’acceptin les al.legacions. És un robatori.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *