Jordi Seguer.

Jordi Seguer.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat la nul·litat de l’acomiadament de Jordi Seguer com a director de Vallès Visió per “vulneració del dret fonamental a la llibertat d’expressió”, establint l’obligació per part del canal públic de televisió de readmetre’l en el seu lloc de treball, abonar els salaris deixats de percebre des del moment de l’extinció de la relació laboral al març de 2013 i indemnitzar-lo en concepte de danys morals. La quantitat que l’exdirector podria rebre és d’uns 100.000 euros, que hauran de sortir del Consorci Teledigital Mollet.

La sentència rectifica el criteri exhibit en primera instància pel Jutjat Social 2 de Granollers que va considerar ajustada a dret la justificació esgrimida per part del Consorci basada en la necessitat d’aplicar un pla de viabilitat econòmica que, entre d’altres mesures, incloïa l’amortització del lloc de treball ocupat per Seguer.

Per contra, el TSJC argumenta que el Consorci no ha estat capaç de demostrar que la motivació principal per acomiadar Seguer no fora actuar en resposta i com a represalia a les crítiques del propi Seguer contingudes en un polèmic escrit adreçat al Plenari del Consorci pocs dies abans de que s’executés l’acomiadament, el contingut del qual va ser recollit per diversos mitjans de comunicació.

DENÚNCIA D’INGERÈNCIES I CENSURA

Jordi Seguer, exdirector de Vallès Visió, i Josep Monràs, alcalde de Mollet.

Jordi Seguer, exdirector de Vallès Visió, i Josep Monràs, alcalde de Mollet i president del Consorci Teledigital Mollet.

En aquest text, Seguer denunciava allò que considerava una voluntat “d’excés de protagonisme” per part de “determinades persones en la vida diària de Vallès Visió” tot alertant sobre la “manca de transparència i secretisme” en la forma d’actuar de la gerència del Consorci Teledigital Mollet. Seguer expressava igualment el seu “profund desacord” pels termes en què es desenvolupava la negociació per tal de modificar el contracte subscrit pel Consorci amb la productora Lavínia en el marc del procés d’ajust econòmic emprès per aquest ens públic i qualificava de “lamentable” el fet que “cada dia s’hagi de passar censura prèvia a l’escaleta de l’informatiu diari quan som els professionals que estem treballant els qui hauríem de marcar els criteris”.

Menys d’una setmana després de que es fes públic el contingut d’aquest comunicat on Seguer advertia que “hi ha coses que com a professional no puc acceptar”, es produïa l’acomiadament per suposades raons econòmiques i d’organització. Una seqüència de fets que, segons el TSJC, constitueixen un indici més que raonable de que la veritable raó de l’extinció era atemptar contra el dret a la llibertat d’expressió de Seguer i castigar les seves crítiques i manifesta disconformitat amb l’actuació del Consorci en relació a la gestió de Vallès Visió.

VICTÒRIA AMARGA

Josep Pérez, advocat del Col·lectiu Ronda que ha representat Jordi Seguer en aquest procediment, s’ha felicitat per la sentència aconseguida, tot i reconèixer que lamentava “haver arribat a aquest punt i l’impacte innecessari i injustificat provocat pel Consorci sobre el funcionament i els recursos de Vallès Visió”.

“Els nostres representants polítics –apunta Pérez– haurien de ser especialment curosos a l’hora d’adoptar determinades mesures que comporten conseqüències posteriors que afecten el funcionament d’un ens públic. Resulta lamentable que es condemni un organisme públic per haver violentat el dret a la llibertat d’expressió d’algú que, precisament, dirigeix un mitjà de comunicació públic i denuncia l’incompliment de l’obligació d’informar fent el major esforç possible per resultar objectiu i imparcial. Ni els municipis ni la ciutadania dels pobles i ciutats que integren el Consorci haurien de patir les conseqüències de les actuacions dels seus dirigents locals”.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.