El grup criminal que els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea Central d’Investigació-Patrimoni ha desarticulat, estava especialitzat en la sostracció de cablejat de coure aeri tipus “Feeder” que exigeix una metodologia altament especialitzada molt diferent a la del coure terrestre. Durant les gestions que els policies han pogut fer amb els responsables d’Adif s’ha tingut accés a un informe pericial on s’apunta que els arrestats podrien ser els autors de més de 150 robatoris de coure d’aquest tipus des de l’any 2009 pels trets característics altament coincidents en el modus operandi utilitzat pels lladres i que només s’han detectat a Catalunya des de l’any 2008.

Lladres de coureEls detinguts, sis homes de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre els 25 i els 40 anys, utilitzaven vestimenta de treball d’empreses subcontractades per Adif per cometre els robatoris. Fruit de la investigació policial que va suposar la seva detenció, el passat 26 de gener a la nit, els agents els van intervenir vestits d’aquest tipus d’empreses, falsificacions de nòmines i d’autoritzacions d’Adif així com material informàtic. Fins ara, els Mossos relacionen a aquest grup amb una vintena de robatoris comesos amb aquest modus operandi durant els anys 2015 i 2016. Els beneficis que haurien obtingut en els darrers cinc robatoris, entre els quals hi ha el comès el passat 15 de desembre a Santa Perpètua de Mogoda, ascendirien a 24.000 euros.

La investigació que ha culminat amb la desarticulació d’aquest grup criminal, un dels més actius que operava a Catalunya, es va iniciar després que els investigadors constatessin un augment dels robatoris de coure del tipus “Feeder” des de principis de l’any 2015. La sostracció d’aquest tipus de coure de cablejat aeri exigeix una metodologia altament especialitzada molt diferent a la del coure terrestre.

El 15 de desembre de 2015 es va produir un robatori de cable aeri “Feeder” a Santa Perpètua de Mogoda a la xarxa d’Adif.  A conseqüència de la sostracció  hi va haver un contacte entre un cable d’alta tensió i la catenària de baixa tensió. Aquest fet va provocar una forta explosió i un traspàs de tensió a centenars de metres de distància que va afectar vàries subestacions que regulen el trànsit dels trens que passen per la connexió Mollet-Sant Fost. Tot i que a hores d’ara no ha estat possible quantificar els danys ocasionats pel robatori fons d’Adif manifesten que podrien superar els 30 milions d’euros. Es calcula que fins a principis de febrer no s’hauran pogut reparar  els danys i s’haurà pogut restablir el normal funcionament de la línia.

En el moment de produir-se aquest robatori els investigadors de la Unitat Central de Multirreincidents ja havien iniciat les indagacions. En aquesta fase de la investigació i després del robatori de Santa Perpètua de la Mogoda els agents ja tenien indicis que els permetien treballar sobre la hipòtesi que el grup criminal autor dels robatoris pogués ser el mateix que ja havien desarticulat el 2009. Un dels elements que sustentava aquesta línia investigadora és que el tipus de coure sostret era el de tipus “Feeder” com en els robatoris actuals. Els contactes amb els responsables de seguretat d’Adif anaven en aquesta línia i permetien pensar que el grup s’havia refet. En aquest sentit és significatiu que, tal i com consta en un informe pericial lliurat per Adif als investigadors, en el període comprès entre els anys 2010 i 2011 hi ha haver una innexistència total de robatoris d’aquesta tipologia de coure. En aquest període els membres d’aquest grup criminal estaven a la presó amb absència de qualsevol permís de sortida.

UN GRUP ALTAMENT ESPECIALITZAT I REINCIDENT

Els policies han seguit l’activitat de les persones investigades les darreres setmanes. El dia 26 de gener els agents van detectar que els investigats es preparaven per consumar un nou robatori de cablejat aeri a la xarxa ferroviària de l’Espluga de Francolí. El fet que va desencadenar la intervenció dels investigadors va ser que al tram on volien cometre el robatori habitualment no hi passen trens en la franja horària de la nit. Però una avaria al tram d’Ascó havia comportat que pel tram hi estigués prevista la circulació de trens de mercaderies durant dues nits. Aquesta circumstància tenia un doble efecte: un, que els  lladres es poguessin lesionar greument en el cas que desconeixessin aquesta informació i, dos, que es poguessin tornar a provocar talls amb una afectació similar al cas de Santa perpètua de Mogoda.

lladres de coureFins al moment els investigadors atribueixen quatre robatoris de coure a aquest grup criminal a més de la termptativa que ha generat les detencions: el de santa Perpètua del 15 de desembre a més de dos a Juneda i un a Vinaixa (Lleida) els dies 21 de desembre, 4 i 24 de gener. Els lladres haurien sostret vora de 4.000 metres de coure entre aquests robatoris que els hauria comportat uns beneficis d’uns  24.000 euros al seu preu de mercat.

La deixalleria on realitzaven la venda del coure sostret  està situada a Barcelona. Els propers dies els investigadors constataran quin és el grau de d’implicació d’aquest establiment i quantes transaccions s’hi havien realitzat.

Un dels elements que han possibilitat el seguiment del grup i la seva desarticulació és que, un cop sostret,  venien el coure immediatament. Totes les transaccions  detectades fins al moment corresponen per data i quantitat a algun dels robatoris de cable aeri dels coneguts per la investigació. En una ocasió  els investigadors van detectar que havien venut el coure utilitzant una falsa autorització d’Adif per vendre aquest tipus de material a deixalleries.

Durant les gestions que els policies han pogut fer amb els responsables d’Adif s’ha tingut accés a un informe pericial on s’apunta que els arrestats podrien ser els autors de més de 150 robatoris de coure “Feeder” des de l’any 2009 pels trets característics altament coincidents en elmodus operandi utilitzat pels lladres i que només s’han detectat a Catalunya des de l’any 2008.

De la investigació es desprèn que a banda dels cinc robatoris que se’ls atribueixen fins al moment els detinguts haurien participat almenys en quinze robatoris durant l’any 2015 dels esmentats per Adif en el seu informe.

Per tant, en aquesta fase de la investigació es resoldran fins a vint robatoris. A mesura que avancin les indagacions policials hi ha la possibilitat que es resolguin robatoris d’anys anteriors.

Els detinguts, que passaran a disposició judicial el proper divendres, se’ls acusa dels delictes de pertinença a grup criminal, furts agreujats, robatori amb força, danys i desordres públics. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.