Davant les darreres i constants fuites d’aigua provocades per l’antiguitat de les canonades de Granolllers, el grup municipal d’ERC-AG ha reclamat una actualització de l’estudi fet per Sorea al 2009 sobre l’estat de la xarxa de canonades de subministrament d’aigua potable i un pla de renovació d’aquestes canonades amb una planificació i calendarització clara de les actuacions a fer.

Núria Maynou i Chakir El Homrani

Núria Maynou i Chakir El Homrani. (Foto: ERC-AG)

Núria Maynou, regidora d’ERC-AG i titular de la Comissió de Territori i Ciutat, ha posat sobre la taula el fet que el PSC no s’ha seguit cap pla de renovació de les canonades de fibrociment, més enllà de substituir-ne aquelles on es reurbanitzava un carrer. “Fruit d’aquesta manca de programació en la conservació de la xarxa de distribució d’aigua –hi afegia el regidor Chakir El Homrani–, en trobem ara amb un problema que no només afecta al dia a dia dels ciutadans i ciutadanes, sinó que a més a més provoca el malbaratament d’un recurs escàs com és l’aigua”.

“Si bé en els anys de bonança econòmica i dels FEOLS es va invertir molt en la substitució de canonades, uns 3,5M€ entre 2008 i 2010 –explicava Maynou–, al 2011 es va produir una baixada estrepitosa  de la inversió, i el juliol de 2012 es va limitar a 110.000€/anys la inversió per manteniment preventiu de la xarxa (substitució canonades antigues, entre d’altres) a través d’una addenda al contracte amb Sorea. Una addenda que per cert hipotecava els futurs governs de la ciutat fins a la finalització del mateix, al 2021”.

“Amb 110.000€/any –prosseguia El Homrani– podem allargar molts anys la renovació total de les canonades antigues”. A més, malgrat aquest topall d’inversió de 110.000€/any, durant els anys 2012, 2014 i 2015, no es va esgotar aquesta partida, mentre que al 2013 es va superar en més de 40.000€. “Els socialistes van aprovar una addenda, doncs, que ells mateixos han incomplit”. 

ERC DEMANA UNA PARTIDA ESPECÍFICA

Chakir El Homrani, titular d’ERC-AG a la Comissió de Govern i Economia, també ha recordat que a les propostes d’inversions al Pressupost de 2016 el grup republicà va demanar una partida per la renovació de les canonades antigues, i l’equip de govern es va comprometre a invertir-hi 120.000€ per renovar tota la zona de Roca Umbert, que ha estat l’àrea més afectada per aquestes avaries.

Fruit d’aquest acord, explica El Homrani, aquestes setmanes s’estan duent a terme la substitució de les canonades de fibrociment al carrer Navarra, “però per aquest any no hi ha prevista cap altra actuació d’aquest tipus donat que amb aquest  tram, que té un pressupost de 109.950,84 €, s’esgota la partida inicialment prevista”.

Davant la demanda del grup d’ERC-AG d’incrementar-la, el PSC ha respost que és molt complicat fer modificacions al pressupost, explicació que El Homrani considera “de mal gust” tenint en compte que es fan constants modificacions al pressupost. A tall d’exemple, al 2014 es van fer 39 modificacions del pressupost per valor de 7.5M€, gairebé un 10% del pressupost inicial. I al 2015, les 44 modificacions del pressupost va pujar per sobre dels 11.5M€, un 16% del pressupost. “Quan hi ha voluntat –seguia El Homrani– les partides es modifiquen. Per això considerem que no hi ha una voluntat del PSC de fer front a aquesta situació”.

El Homrani anava més enllà i donava a conèixer el fet que el 20 de gener de 2016, només 5 dies després de l’aprovació definitiva del Pressupost Municipal (un cop acabat període al·legacions), es va fer una primera modificació del pressupost de 2016 per valor de 818.148,81€ per incrementar algunes partides d’inversions.

ACTUALITZACIÓ DE L’ESTUDI DE SOREA

Per altra banda, i tenint en compte que la partida inicial ja està esgotada, el grup municipal d’ERC-AG es pregunta què passarà amb les canonades dels carrers que aquest any s’han de reurbanitzar, com ara el carrer Ricomà, la vorera nord del carrer Agustí Vinyamata, el carrer Marià Sans o la plaça Onze de Setembre.

Núria Maynou va assegurar que “el PSC no va fer la inversió que tocava en els moments que tocaven, la qual cosa ha provocat que trams com el de carrer Navarra hagin tingut constants fuites d’aigua els darrers anys”. Davant aquest fet, la regidora republicana va reclamar a l’equip socialista l’actualització de l’estudi que va fer Sorea al 2009 sobre l’estat de les canonades de fibrociment per tal de saber “quina és la dimensió del drama al qual ens enfrontem” i, posteriorment,  la redacció d’un Pla de Xoc de renovació de les canonades antigues amb una calendarització clara per tal de preveure’n la  seva substitució.

Finalment, El Homrani va aclarir que “la planificació de la gestió de l’aigua és una competència estrictament municipal i els darrers 37 anys, amb el PSC al capdavant del govern –excepte 5 de govern convergent–, no ha fet una veritable planificació del manteniment de la xarxa de canonades pel subministrament d’aigua potable, i ara els ciutadans i ciutadanes estan patint aquesta manca de previsió”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.