ERC-AG exigeix revisar els ajuts de l’IBI a Granollers

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers ha informat que l’Ajuntament només ha atorgat un 5% de la subvenció de l’IBI per a famílies amb pocs recursos. Concretament, s’han atorgat 40 ajuts de les 69 sol·licituds rebudes amb una despesa total de 5.087,79 euros dels 100.000 euros pressupostats. Unes dades que, segons el regidor Chakir El Homrani, evidencien un mal disseny d’aquesta política social dirigida a les famílies en una situació econòmica desfavorable.

“Les polítiques socials no poden quedar-se en paraules. Ara, el 95% de la partida anirà a romanent –explica el regidor republicà– de manera que  la canviem de partida, o s’acabarà destinant a pagar deute”.

El Homrani, titular de la Comissió de Govern i Economia, fa responsable l’equip de govern socialista d’aquests resultats en tant que no van acceptar cap de les propostes dels grups municipals de l’oposició. “Les polítiques socials com aquesta han d’estar ben dissenyades i ben publicitades; no podem mantenir pel 2016 les mateixes bases i seguir sense fer una difussió adient. Per això, exigim que es revisin les bases de cara a la nova convocatòria”, diu.

TARD I MALAMENT

Al pressupost de 2015 es va aprovar per primera vegada partida de 100.000 euros per crear una línia de subvencions de l’IBI per a les famílies més vulnerables de Granollers, després d’anys que diversos grups de l’oposició, entre ells ERC, ho reclaméssim. A les Ordenances és impossible bonificar l’IBI per motius socio-econòmics, excepte per famílies nombroses, i d’aquí naixia aquesta demanda.

Les bases de la subvenció del 2015 no es van aprovar per Junta de Govern Local fins a finals de setembre, gairebé un any després d’anunciar la creació d’aquesta subvenció. Aquestes bases no incloïen cap proposta dels grups de l’oposició i es limitava a establir uns ingressos màxims segons el número de membres de la unitat de convivència per tal de poder accedir a un màxim de 200 euros corresponents al 50% del rebut de l’IBI

Segons les bases, una unitat de convivència de quatre membres havia de tenir uns ingressos bruts màxims de 11.994 l’any per poder accedir a la subvenció, que equivaldria a un sou o pensió d’uns 850 euros mensuals, pagues extra incloses, per mantenir quatre persones.

ERC-AG considera que ha fallat tant la manca de difusió de la subvenció com els criteris de les bases. “Reclamem  que les noves bases s’aprovin ara i que es comenci a publicitar la subvenció –proposa Chakir El Homrani–, encara que per la dinàmica de la gestió tributària no es pugui sol·licitar la subvenció fins a l’octubre”. A més, des d’ERC-AG es considera que no només és necessari fer una major i millor difusió, sinó que a més cal establir uns nous criteris tinguin més en compte la situació de les famílies.

AMPLIAR ELS MÍNIMS

Pep Mur, portaveu del grup municipal d’ERC-AG, ha explicat les propostes d’ERC-AG. Així, proposa que les unitats de convivència que acreditin uns ingressos inferiors al salari mínim interprofessional (655,20 euro/mes) puguin accedir a una subvenció del 100% de l’IBI, sigui quin sigui el número de persones de la unitat de convivència,  i que les famílies que acreditin uns ingressos inferiors a 1,4 vegades el salari mínim interprofessional puguin accedir a subvencions entre el 50 i el 100% de l’IBI, en funció de si paguen o no una hipoteca o lloguer superiors als 450 euros (en el cas dels lloguers, sempre que el llogater tingui l’obligatorietat de pagar l’IBI).

En el cas de les famílies monoparentals, a les bases de 2015 no podia superar els 10.583 euros bruts anuals, això és, un  sou de 820 euros mensuals, pagues extra incloses. Mur va recordar que ERC-AG ja va demanar al 2015 que aquest ingrés màxim fos, per les famílies monoparentals, de 18.000 euros (1.200 euros, pagues extra incloses). “Pel 2016, també demanem que es tingui en compte si aquesta família paga una hipoteca o un lloguer (amb obligació d’abonar l’IBI) a l’hora d’establir el percentatge màxim de l’import de l’IBI a subvencionar i que els ingressos màxims s’incrementin fins els 21.000 euros bruts en cas de famílies monoparentals amb dos fills o més”.

ERC-AG també proposa, com ho va fer el 2015, que els pensionistes amb un renta inferior als 9.000 euros bruts anuals tinguin una subvenció de entre el 50% i el 100% de la quota de l’impost, també en funció de si han de pagar hipoteca o lloguer pel seu habitatge. A més, torna a demanar que els propietaris de pisos desocupats que els cedeixin a la borsa d’habitatge social per tal de ser llogats rebin una subvenció del 50% de la quota de l’impost, sempre que siguin propietaris particulars.

One Response to ERC-AG exigeix revisar els ajuts de l’IBI a Granollers

  1. Agustí Martín 18/02/2016 at 00:01

    S’omplen la boca quan anuncien una mesura d’aquest tipus i després només atorguen un 5% de les subvencions… És de riure. O pitjor encara, és una pressa de pèl.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *