ERC-AG vol que Granollers subvencioni identificacions de desapareguts de la Guerra Civil

El grup municipal d’ERC-AG ha presentat una moció per tal que l’Ajuntament de Granollers mostri el seu suport institucional a la iniciativa del Banc d’ADN per a la futura identificació dels parents desapareguts a la Guerra Civil.

A la moció, ERC-AG proposa, a més de donar suport a aquesta iniciativa, prendre el compromís de difondre la iniciativa del Banc d’ADN als ciutadans del municipi de la Granollers i estudiar, d’acord amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental, la possibilitat de participar dels costos de les anàlisi i recollides de mostres, en forma de subvenció a les famílies.

EL BANC D’ADN

El Banc d’ADN és l’encarregat de recollir ADN pur dels familiars dels desapareguts per tal que quan s’obrin fosses i es facin exhumacions de cossos es puguin identificar de forma ràpida i fiable.

El maig de 2010 el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya presentava a Barcelona la Llei de Memòria Històrica Catalana i les dues primeres exhumacions de fosses comunes fetes al país. No hi havia, però, cap pla definit pel que fa a la identificació de les persones desaparegudes. Aleshores, diversos familiars de persones desaparegudes van prendre consciència de la urgència de conservar el testimoni genètic dels familiars encara vius, cada cop més grans i amb risc de desaparèixer, per assegurar les futures comparatives de l’ADN i mantenir l’esperança de la identificació dels desapareguts.

El departament de genètica forense de la Universitat de Barcelona van assumir el repte i es van posar a treballar en la creació d’un protocol rigorós, però senzill i barat alhora, per fixar les mostres familiars en un banc genètic. Era el juliol de 2012 i s’iniciava un procés que ja s’estava fent a d’altres països del món que han patit conflictes similars: http://dom.cat/5br.

El setembre de 2013, amb la inspecció en tota regla que els comissaris de l’ONU per les Desaparicions Forçades van fer a tot l’estat espanyol, des d’aquesta iniciativa es va forçar per part del Parlament de Catalunya una moció per posar a l’agenda del Govern el Banc d’ADN i la modificació de la Llei de Fosses. EI 19 de desembre de 2013 se’n va aconseguir l’aprovació per una àmplia majoria.

El passat 22 de juny de 2014, el grup que impulsa el Banc d’ADN per als familiars desapareguts a la Guerra Civil va tancar la recollida de finançament pel projecte a través de Verkami. Amb el micromecenatge s’ha creat un material audiovisual, en forma de curt documental interactiu, per ajudar a fer entendre la necessitat d’aquesta eina genètica per a la identificació de persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *