El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una proposta de resolució on sol·licita que l’Ajuntament de Parets posi en el carrerer municipal el nom de Manuel Guasch Cortés, primer alcalde republicà del poble.

Guasch va ser alcalde de Parets del Vallès d’ençà de la proclamació de la Segona República, el 15 d’abril de 1931, i fins el 13 de gener de 1932.

Durant el seu mandat es van canviar els noms d’alguns carrers i places per altres de relacionats amb la República i la llibertat, i s’aprovà per unanimitat l’Estatut de Catalunya, sotmès al plebiscit dels ajuntaments catalans.

Ara Parets ERC ha demanat també que es reconegui públicament la seva figura com també el fet que va ser represaliat per haver militat a Esquerra Republicana de Catalunya en acabar la Guerra Civil.

Per últim proposa que es creï a la pàgina web municipal un espai de record per a tots els represaliats del franquisme a Parets del Vallès.

JUTGE DE PAU I REGIDOR ABANS DE LA SEGONA REPÚBLICA

Propietari rural i primer contribuent per rústica resident a Parets, Guasch Cortés es va convertir en un dels cinquanta primers del Vallès Oriental i jutge de pau entre 1920 i 1923.

Abans de ser alcalde havia assumit el càrrec de regidor de governació i primer tinent d’alcalde entre 1930 i 1931.

Un cop acabada la Guerra Civil va ser detingut a Parets per la seva militància a ERC i empresonat a Can Rajoler.

El 8 de juny de 1939 va ser traslladat al Jutjat Militar de Granollers on se li va obrir un Consell de Guerra Sumaríssim d’urgència i va estar a la presó provincial de Barcelona fins al 18 de juliol de 1939, quan se li va sobreseure la seva causa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.