El grup municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en el Ple ordinari del 3 de març on demana la retirada, “de manera immediata”, de tota la nomenclatura franquista i borbònica dels carrers que els governs del PSC encara mantenen a Parets del Vallès. Els republicans recorden que “el règim franquista va imposar l’adoctrinament i l’espanyolització en tots els àmbits de la vida oficial i quotidiana catalana i també amb el nom dels carrers”.

carrer franquista paretsEn opinió d’Ara Parets ERC, “la nomenclatura franquista tan sols recordava i homenatjava noms, fets i persones del mateix bàndol, el guanyador. La resta havia de caure, en el millor dels casos, en l’oblit i la postergació i deixava ben clar de qui havia guanyat la guerra i qui manava alhora que esborrava sistemàticament qualsevol rastre que recordés l democràcia, les llibertats perdudes i la catalanitat”.

El text també denuncia la situació de desprestigi que pateix la Casa Reial Espanyola, pertanyent a la dinastia dels Borbons, i “que l’ha portat davant de la justícia a causa dels seus actes poc ètics”.

Per tot plegat, ERC vol que l’Ajuntament retiri “de manera immediata” tota la nomenclatura franquista i borbònica i posa damunt la taula, i abans del possible debat entre totes les forces polítiques, els següents carrers:

Gual Villalbí, situat al Barri Cerdanet. Economista i ministre sense cartera amb Franco del 1957 al 1965.  (Tarragona 1885-Barcelona 1968)

Alfons XIII, últim monarca borbònic abans de la 2ª República que va haver d’exiliar-se.

Comte de Montemolin, Carlos Luis de Borbón y Braganza, membre de la família Borbònica, va aspirar al tron en representació dels carlistes.

Dos de Maig, Guerra del Francès, recorda la derrota espanyola davant Napoleó.

Galende, poble de la província de Zamora.

Bailén, commemora una batalla de la Guerra del Francès.

Via Piquer, en record del mestre i els dos fills assassinats per haver donat suport a l’aixecament feixista de 1936.

En la moció es demana que l’Ajuntament compleixi amb la Llei de la Memòria Històrica i iniciï un procés informatiu i divulgatiu on s’expliquin els motius dels canvis.

ALTRES PROPOSTES

Ara Parets ERC també fa les següents propostes:

– Retirar totes les plaques que encara es conserven en molts edificis del Instituto Nacional de la Vivienda, algunes de les quals estan als Horts del Rector

-Creació d’una Comissió de Treball per tal que els diferents grups polítics proposin nous noms de carrers. Ara Parets ERC creu que caldria donar protagonisme a persones que s’han significat per la lluita de les llibertats tant nacionals com dels drets socials.

-Com a mesura complementària proposen que a les plaques dels noms s’incorporés un afegitó explicant qui són.

Per últim, la formació demana modificar del nomenclàtor alguns noms de carrer per tal de remarcar qui van ser. En aquest sentit, proposa que l’avinguda Lluís Companys passi a dir-se avinguda President Companys; l’avinguda Francesc Macià que es digui President Macià; el carrer Josep Irla, passi a dir-se carrer President Irla; i l’avinguda Josep Tarradellas, passi a dir-se avinguda President Tarradellas.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.