El ple de l’Ajuntament del passat dia 24 de juliol va aprovar anomenar Passatge de la Godra el carrer que té entrada des de la Plaça de la Font del Lleó.

Representants de l’Associació Cultural Ball de Diables de Caldes de Montbui van celebrar, acompanyats de la regidora de Participació Ciutadana Pilar Aznar i del regidor de Patrimoni Isidre Pineda, l’acord pres per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament del passat dia 24 de juliol, d’anomenar Passatge de la Godra el carrer que té entrada des de la Plaça de la Font del Lleó , davant de les Termes Romanes.

La Godrala bèstia local, és la figura d’una quimera que acompanya des de l’any 2000 al Ball de Diables de Caldes durant la Festa major i l’Escaldàrium, llençant foc per tot el seu cos. És carregada per una persona, mesura uns 240 cm i pesa 55 Kg.

La Quimera és una bèstia de la mitologia grega que apareix entremig de déus, titans i herois al llibre Teogonia del poeta grec Hesiot. La Quimera era un monstre amb cap de lleó, cos de cabra i cua de serp, i treia foc per la boca. La quimera vivia a la regió de Lícia. El rei d’aquest indret ordenà a l’heroi Bel•lerofontes que matés aquell monstre perquè devastava el seu regne i devorava els ramats. Ningú no s’atrevia amb la Quimera, però un oracle aconsellà a Bel•lerofontes que domés el cavall alat Pegàs perquè aquest l’ajudaria en la seva comesa. Bel•lerofontes trobà Pegàs a Corint bevent de la font de Pirene i amb suavitat li posà al cap una brida d’or que la deessa Atenea li havia regalat. El cavall va deixar que Bel•lerofontes el cavalqués i s’elevà pels aires. Volaren molt temps fins que veieren la Quimera. Per a matar-la havia construït una arma especial. A la punta d’una llança havia lligat un tros de plom, i quan la Quimera obrí la gola per llençar foc sobre Bel•lerofontes, aquest li va introduir la llança dins la boca. El foc de la boca del monstre va fondre el plom que li relliscà gargamella avall i li cremà el ventre, provocant-li la mort.

A Caldes s’explica que és l’esperit malèvol de la Font del Lleó, que desperta dos cops l’any: pel ball que precedeix els versots de Festa Major (el segon dissabte d’octubre) i durant l’Escaldàrium, la festa del foc i l’aigua, que narra el naixement de l’aigua termal (el segon dissabte de juliol). És per aquesta vinculació amb l’aigua que se li han afegit escames a bona part del cos, conjugant, en una sola fera tots els elements: el foc (que llença per tot el cos i que vol representar l’escalfor de l’aigua termal, 76ºC ), l’aigua (fent referència a la de la font que li dóna vida), la terra i l’aire.

Del Bestiari.cat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.