Granollers fa diverses actuacions al recinte de Roca Umbert

El proper 29 de març s’iniciaran les obres de rehabilitació de la Nau G3. L’objectiu del projecte és rehabilitar la planta baixa condicionant-la com a taller de treball per artistes i construir, en un extrem –al costat oposat d’on hi ha la xemeneia–, un nou nucli de comunicació vertical i serveis. La present rehabilitació únicament té en compte el condicionament interior de la Nau, no es rehabilitarà ni coberta ni façana, únicament es substituiran les finestres i portes que corresponen a l’espai interior rehabilitat. A nivell d’instal·lacions de l’edifici es contempla el subministrament d’aigua, electricitat, telecomunicacions i una climatització a través de bomba de calor. També està previst la instal·lació d’un sistema d’alarma i interfono.

La Nau G3 és al costat est del recinte industrial, on hi ha la xemeneia, i forma part d’un grup de naus entremitgeres que, situades sobre un eix nord-sud, configuren el carrer que uneix l’av. Prat de la Riba amb l’avinguda Verge de Montserrat, en el que correspon a la continuació del carrer Princesa. La nau té una façana principal a l’oest que dóna a un carrer interior del recinte on hi ha les portes d’accés i una façana posterior a l’est amb obertures tapiades que dona a l’antic rec i que separa la nau de les edificacions veïnes del recinte.

El pressupost total del projecte és de 254.153 euros, la superfície d’actuació són 320 metres quadrats, i el termini previst per l’empresa executora és de quatre mesos.

S'han reprès actuacions de conservació de la xemeneia. (Foto: Ajuntament)

S’han reprès actuacions de conservació de la xemeneia. (Foto: Ajuntament)

D’altra banda s’han reprès actuacions de conservació del patrimoni de l’antiga fàbrica tèxtil, en aquest cas de la xemeneia. Actualment s’estan executant les obres de consolidació d’aquesta estructura arquitectònica, portant a terme feines com el cosit de les esquerdes verticals existents, l’eliminació d’elements d’acer obsolets i el repàs del rejuntat dels maons. Aquesta actuació, que es duu a terme abans d’iniciar les obres de la rehabilitació de la Nau G3, permetrà allargar el bon estat de conservació de la xemeneia de Roca Umbert. Amb les actuacions a la xemeneia i a la Tèrmica, rehabilitada l’any 2011 i oberta al públic com a espai museïtzat a finals del 2014, gran part dels elements patrimonials ja estan conservats i quedarà tan sols per rehabilitar el refrescador de la Tèrmica, un peça clau per entendre el procés de producció energètica de l’antiga fàbrica.

Aquestes instal·lacions i d’altres elements patrimonials, com l’antiga porta de ferro del carrer Enric Prat de la Riba, són essencials per il·lustrar el desenvolupament del procés industrial i social i es continua treballant per mantenir-los i perquè pervisquin dins la nova activitat del recinte. Les visites a la Tèrmica, que recupera la memòria històrica de la fàbrica, explica el procés energètic i dóna claus per reflexionar sobre el consum responsable d’energia, es poden fer de manera gratuïta cada cap de setmana (dissabte de 6 a 8 del vespre i diumenge d’11 a 1 del migdia).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *