El «Passodoble berlinés» de Carles Santos va sonar aquest dissabte al migdia al parc de Ponent de Granollers. Amb aquesta música el performer i explicador de dansa Toni Jodar, gran amic de Jordi Benito, va fer una actuació com a obertura de l’acte d’inauguració de la instal·lació permanent de l’artista granollerí reconegut internacionalment. Ho va fer amb l’armilla de Jordi Benito, que tant el significava, i dins del llac on a partir d’ara hi haurà (en nou blocs de granit) la partitura de l’obra que Santos va dedicar a Benito.

Toni Jodar va fer una performance / Foto: Arian Botey

L’actuació de Jodar va donar pas als parlaments. La primera tinent d’alcalde, Alba Barnusell, va afirmar que era un “dia màgic i especial” i va explicar que “després de molts anys i gràcies a la col·laboració de molta gent, per fi s’ha pogut fer realitat aquesta instal·lació que va pensar Jordi Benito en vida”. Tot seguit Vicenç Altaió, comissari del projecte, va explicar els quatre elements que formen aquesta instal·lació i va destacar que “Benito, al final de la seva vida, tenia la dèria que tot allò efímer havia de tenir una permanència i per això va oferir a l’alcalde un document que s’ha interpretat durant deu anys i que avui estem inaugurant”.

L’arquitecte i amiga de Benito, Beth Galí, va recordar l’esperit de l’artista i va afirmar que “avui el tornem a tenir aquí, en aquest parc inacabat que sembla que estigui esperant que Jordi Benito reaparegui un altre cop”. Justament l’alcalde, Josep Mayoral, que va fer un repàs a la cronologia del projecte, va explicar que “en Jordi (Benito) tenia la necessitat d’estar present amb la seva obra a la seva ciutat. Sempre havia expressat la seva identitat granollerina arreu del món”. Mayoral va definir el projecte com un espai que vol recordar l’obra de Benito, com un monument de país i com un espai per fer-nos preguntes i va afirmar que “aquí hi ha l’esperit del Jordi però també el de Granollers”.

L’acte d’inauguració de la instal·lació permanent de Jordi Benito al parc de Ponent va acabar amb una acció a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera que van fer una improvisació sobre una música de Carles Santos.

ELS QUATRE ELEMENTS DE LA INSTAL·LACIÓ

El projecte a l’entorn del llac del parc de Ponent ideat per Benito consta de quatre elements:

– Una estructura en forma d’infinit sobre l’antiga torre elèctrica, que representa l’energia

– Nou blocs de granit, amb partitures de Carlos Santos gravades dins el llac, que simbolitzen la música

– La fórmula matemàtica d’Euler reproduïda amb ferro, que representa la ciència

– Un cercle dins el llac, inspirat al llac de Wannsee , símbol de la memòria i la història

D’ON PROVÉ EL PROJECTE

L’any 2003, en l’exposició Antwort al Museu de Granollers, l’artista Jordi Benito va presentar les idees que, de forma permanent, recolliria tres anys més tard en el projecte del parc de Ponent que va lliurar a l’Ajuntament l’any 2006. Dotze després la ciutat farà ara realitat aquest projecte d’instal·lació permanent al parc de Ponent. Ho fa seguint el projecte original de l’artista. Benito es va proposar dotar de contingut simbòlic i polític a l’estricta funcionalitat del parc, confluint l’art en l’espai públic. El seu projecte ens convida a caminar, a llegir, a actuar, a fer de la conversa un art.

La instal·lació permanent al parc de Ponent del projecte de Jordi Benito recull elements que ja havien format part de la seva trajectòria artística i que tenen una significació que es materialitzarà en aquest parc, projectat l’any 1989 pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay. El parc de Ponent de Granollers és d’estil racionalista mediterrani, amb ressons noucentistes.

1990. Partitures originals, és obra de Carles Santos “Pasodoble Berlinés”

1994. Exposició De Vinaròs a Berlín, Galeria Carles Taché (les partitures en els blocs de granit)

2003. Exposició Antwort, Museu de Granollers (el cercle i la fórmula)

2006. Lliurament del Projecte del parc de Ponent

2012. Donació del Fons de Documentació Jordi Benito al Museu de Granollers

2015. Exposició Jordi Benito. Idees com a Imatges/Documents com a obres d’art 1971 -2008, Museu de Granollers

2017. Restauració dels blocs (Celestí Bellera i Taller Ginebró) i preparació del projecte

2018. Presentació del projecte al Parc de Ponent, 21 d’abril de 2018, a les 12 h

Jordi Benito (Granollers 1951- Barcelona 2008)

Artista d’art d’acció situat en el període de l’art conceptual. Artista d’art total amb instal·lacions efímeres durant els inicis de la postmodernitat. Benito treballa unes idees que es transformen en imatges. A través de la instal·lació de diferents objectes de procedència diversa, ens parla de la relació de la identitat humana i de la naturalesa a través de la cultura. Benito provoca amb les seves instal·lacions un escenari de gran bellesa que ens interpel·la.

Leave a Reply

Your email address will not be published.