Granollers ha complert de manera parcial a fita d’estalvi energètic del 10 % que es marcava la 3a marató de l’energia: l’estalvi en aigua ha triplicat aquest objectiu i ha arribat al 31’5 % en el  conjunt dels cinc equipaments participants  (l’Escola Municipal del Treball, el Centre Vallès i les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granularius), amb un estalvi global de 244 m3 respecte el febrer de 2017; en electricitat, la reducció ha estat del 8 % a les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granulàrius; i pel que fa a gas natural, només s’ha estalviat un 2 %, a l’escola Joan Solans.

Així doncs, per primera vegada des que se celebra la marató de l’energia a Granollers no s’ha generat un estalvi econòmic que     pugui revertir-se a combatre la pobresa energètica. Els impulsors de la iniciativa -els deu municipis participants, la Diputació i l’empresa lorigen- ho atribueixen a diversos motius, amb l’onada de fred enregistrada al febrer com un dels principals.

Resultats globals. (Per ampliar, cliqueu a sobre)

La  implantació, des de 2012, de bones pràctiques per a l’estalvi energètic -que potser ja no permeten anar més lluny-, seria un altre de les causes, per la qual cosa a partir d’ara l’estalvi només pot provenir de la millora de les instal·lacions, si bé, insisteixen els impulsors, no es pot abaixar la guàrdia pel que fa a bons hàbits de consum d’aigua i energia. En aquesta línia, l’Ajuntament de Granollers es proposa que els diners estalviats  s’inverteixin en mesures d’eficiència energètica dels edificis i instal·lacions, o bé, en energies renovables per a l’autoconsum, que podrien contribuir a compensar el dèficit energètic d’aquests edificis.

Des de l’Ajuntament, es valora molt positivament l’elevat grau d’implicació de la comunitat educativa dels centres participants, una implicació que dona fruits: la direcció de l’EMT ha iniciat el disseny d’un projecte d’estalvi energètic per al curs vinent, que implicarà diferents mòduls i el control energètic de l’edifici per part d’uns gestors energètics,personal que vetlla pel consum responsable. El mateix centre ha fet una proposta a través dels pressupostos participatius d’instal·lació d’un sistema solar fotovoltaic a la coberta de l’edifici l’energia de la qual es destinaria a l’autoconsum i que seria una eina pedagògica per a l’alumnat.

En el conjunt dels deu municipis participants a la 3a estalgia (Granollers, Esplugues de Llobregat, Malgrat de Mar, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Palau-Solità i Plegamans i Barcelona) els estalvis assolits  són de 6.194.000 litres d’aigua (amb un 13 ‘7% menys de consum respecte el febrer passat), 186.439 kWh  de llum (7’3 %) i 53.760 m3 de gas (12’5%), unes xifres que equivalen a 172 tones de CO2 que s’han deixat d’emetre a l’atmosfera. Recordem que a la marató de l’estalvi 2018 hi han participat 93 equipaments públics amb 2.500 treballadors, 12.000 alumnes i 150.000 usuaris.

Leave a Reply

Your email address will not be published.