Humana, organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda social al territori més proper, va recollir 571.574 quilos de tèxtil usat al Vallès Oriental l’any 2015. Aquesta xifra que representa un augment del 20,1% respecte l’any anterior (475.913 quilos).

La Fundació té instal·lats 179 contenidors de color verd a 31 municipis de la comarca on la ciutadania hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitza i als quals Humana dóna una segona vida. Els punts on es va recullir més roba l’any passat van ser l’Ametlla del Vallès (76 tones), Cardedeu (56), Granollers (49), Mollet del Vallès (47) i Sant Celoni (38 tones).

Un dels contenidors instal·lats a Granollers. (Foto: Humana)

Un dels contenidors instal·lats a Granollers. (Foto: Humana)

L’entitat informa que la recollida de roba és un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans. A Catalunya, disposa de 1.450 contenidors que l’any passat van recollir 4.490 tones de tèxtil usat. A nivell global, la Fundació va recollir a Espanya 16.800 tones amb una plantilla de 420 treballadors, la qual cosa significa que genera una lloc de feina indefinit a temps complet per cada 40.000 kg.

“Afortunadament, cada cop hi ha més consciència dels beneficis ambientals i socials que representa la correcta gestió de residus tèxtils. Estem molt agraïts als ciutadans i ciutadanes per les seves donacions i volem que sàpiguen que darrera de cada contenidor hi ha un treball intens de preparació per a la reutilització, amb l’objectiu d’allargar la vida útil de les peces i donar una finalitat social a la roba usada”, afirma Jose Arrancudiaga, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya.

JERARQUIA DE GESTIÓ

La jerarquia de gestió dels residus establerta per la normativa vigent (PRECAT20) prima la prevenció de la generació dels residus, impulsant en segona instància la seva preparació per a la reutilització, en tercera instància el seu reciclatge o aprofitament material, seguit d’altres tipus de valoritzacions inclosa l’energètica, i finalment la disposició o eliminació segura, quan la resta d’opcions no ha estat possible.

Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: una part s’envia a la planta de classificació de l’Ametlla del Vallès i la resta es ven a empreses de reciclatge. Les peces enviades a la planta es distribueixen així:

  • El 59% es prepara per a la reutilització: el 14% es destina a les botigues secondhand i el 45% es tracta de roba qualitat Àfrica que s’hi exporta per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d’aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 35% es destina a reciclat.
  • Un 5%, a valorització energètica.
  • Un 1%, a tractament finalista (centre de tractament de residus).

COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

Tots els recursos generats amb l’activitat de recollida i valorització de la roba a Espanya es dediquen a la finalitat social de l’organització. Gràcies a això, entre 2010 i 2014 es van destinar 9,3 milions d’euros a projectes d’educació i agricultura a l’África, Amèrica Llatina i l’Àsia.

Anualment els programes de cooperació de la Fundació involucren 90.000 persones, bàsicament en àrees rurals amb elevats índex de pobresa. Entre els països en què Humana hi treballa juntament amb les organitzacions i la població locals hi ha Angola, Guinea Bissau, Moçambic, República Democràtica del Congo, Malawi, Zàmbia, Zimbabwe, Xina, índia, Equador o Brasil. A més, alguns d’aquests projectes han rebut fons externs procedents de la Unió Europea o de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

“La roba valoritzada per Humana s’ha convertit en suport real per aquestes poblacions gràcies als ciutadans i ciutadanes i a les institucions que avalen la nostra feina. El nostre model de finançament assegura la sostenibilitat de la Fundació i dels seus programes de cooperació, en un període en què els fons públics dedicats a aquest àmbit han baixat”, assegura Jesper Wohlert, coordinador general d’Humana.

SUPORT LOCAL I SENSIBILITZACIÓ

Com a complement a la recollida selectiva de tèxtil, Humana compta amb programes de suport local als municipis on és present, ja sigui en col·laboració directa amb l’ajuntament o mitjançant entitats locals. El 2015 es van distribuir 415 Bons d’Ajuda en roba de vestir per un valor global de 12.450 euros: tenen un valor de 30 euros cadascun i permeten adquirir peces gratuïtes a les botigues secondhand.

També impulsa un programa d’agricultura social a quatre municipis (Lliçà d’Amunt, Cornellà de Llobregat, Tordera i Calella) i un de sensibilització centrat en aspectes com ara el canvi climàtic, la reutilització i els Objectis de Desenvolupament Sostenible. Són una mostra del compromís de la Fundació en revertir a la societat part dels recursos generats amb la gestió de la roba usada.

BOTIGUES DE SEGONA MÀ

Humana promou la segona vida de la roba com a pilar de la moda sostenible: no hi ha peça més sostenible que la que ja està fabricada. La xarxa de botigues és essencial en aquesta tasca d’impuls de la reutilització. La Fundació té 37 establiments: 18 a Madrid, 15 a Barcelona, 2 a Sevilla i 2 a Granada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.