ICV-EUiA de Granollers reclama la retirada del cànon sobre els préstecs a les biblioteques

ICV-EUiA de Granollers ha presentat una moció en la que es reclama la retirada del Decret 624/2014, pel qual s’estableix un nou sistema de pagament sobre els préstecs bibliotecaris. Així, amb aquest cànon, els autors cobrarien cada vegada que una de les seves obres fos prestada en qualsevol biblioteca de l’Estat. Aquesta taxa no la pagarien directament els usuaris, sinó les institucions públiques responsables de cada biblioteca, de manera que els Ajuntaments podrien ser els majors perjudicats.

El Portaveu ecosocialista, Josep Casasnovas, considera que cal trobar fórmules per a una digna remuneració dels artistes per la creació de les seves obres, però que no es pot fer “minant els pressuposts de la xarxa de biblioteques públiques, que ja de per sí estan prou malmesos”.

Segons Casasnovas, el pagament cànon anirà directament lligat a una reducció de les partides destinades al foment de la lectura, a la millora de les instal·lacions o a l’adquisició de nous exemplars per part de les biblioteques. El portaveu considera que “s’equivoca aquell que considera les biblioteques com un enemic econòmic dels artistes, ja que precisament a les biblioteques els artistes arriben a un gran volum de població que possiblement no els coneixeria d’altra manera, i aquests espais els serveixen d’altaveu i de promoció personal”.

La moció presentada reclama més diàleg a les parts implicades, i que el Govern Central convoqui una taula de reflexió sobre el tema per a trobar solucions que serveixin a tots els actors. En el mateix sentit, Casasnovas ha dit que “és imprescindible que fem compatible el dret a una remuneració digna amb el dret a l’accés universal a la cultura, especialment per a les classes populars, i no trenquem el model d’èxit de la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya”.

3 Responses to ICV-EUiA de Granollers reclama la retirada del cànon sobre els préstecs a les biblioteques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *