El jutjat d’instrucció número 4 de Terrassa ha imputat l’adjudicatari de la cafeteria del Mercat comarcal de fruites i verdures del Vallès Occidental, Mercavallès,l per un presumpte delicte de frau elèctric. Josep Roca Diego, veí de Llinars del Vallès, ha estat connectat durant dos anys i mig a la xarxa general, sense haver pagat durant tot aquest temps una sola factura per consum energètic. La irregularitat es va descobrir el mes de maig passat, arran d’una inspecció rutinària que un altre concessionari de Mercavallès va realitzar als seus comptadors i va optar per denunciar els fets. L’equipament està gestionat pel Consell Comarcal que, malgrat estar al corrent des del primer moment, no ha portat a terme cap actuació contra l’infractor.

CONNEXIÓ AMB REGLETES

Informe y DictamenSegons ha pogut saber Setdies.cat, la denúncia, presentada el 26 de maig en la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sabadell, es basa en un informe pericial elaborat a partir d’una inspecció feta el 23 de maig, durant la qual es va observar que en l’espai on hauria d’estar el comptador del concessionari de la cafeteria hi havia “una connexió mitjançant regletes dels conductors actius”. En les seves conclusions, el pèrit va determinar que es tractava d’una “anomalIa i perjudici per a l’empesa subministradora d’energia elèctrica, ja que no queda registrat el consum elèctric de l’activitat”.

A partir d’aquí, el denunciant va posar primer els fets en coneixement del Consell Comarcal del Vallès Occidental i, a la vista de la seva manca de predisposició per a intervenir en el problema, va optar per dirigir-se als jutjats de Terrassa. La denúncia, a la qual ha tingut accés Setdies.cat, és prou directa: “Aquest fet, a més de constituir un frau energètic tipificat pel Codi Penal amb un clar i directe perjudici per a la companyia subministradora que podria ascendir a milers d’euros (parlem de dos anys de consum diari en un negoci d’hostaleria, on les màquines i les neveres industrials estan en marxa les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any), ha comportat que el denunciat es beneficiï durant tot aquest temps d’una posició de privilegi i avantatge respecte de la resta de concessionaris de Mercavallès, que sí paguen les seves corresponents factures elèctriques”.

INVESTIGACIÓ POLICIAL

Informe y DictamenA partir de la denúncia, es va iniciar una investigació policial. Els agents es van desplaçar a Mercavallès la tarda del 28 de maig i van poder comprovar in situ la connexió irregular. En el seu informe van descriure el que van observar: “Una de les caixes de comptadors està buida i no hi ha cap comptador, i els cables estan empalmats directament a la llum general”.

No va ser fins al 30 de maig quan el Consell Comarcal del Vallès Occidental va fer un pas endavant i va encarregar a una empresa una inspecció “de les connexions de determinats paradistes a Mercavallès”. En aquest cas l’informe va ser coincident amb el de la policia: “El comptador trifàsic és inexistent, en el seu emplaçament es troba una connexió fora de normativa, mitjançant regletes elèctriques”.

Els Mossos d’Esquadra van remetre l’expedient als Jutjats de Terrassa, que van obrir diligències i van imputar al concessionari de la cafeteria per un presumpte delicte de defraudació de fluid elèctric. Tot estava previst perquè declarés dijous de la setmana passada, però la compareixença es va ajornar temporalment.

MÉS DE DOS ANYS DE FRAU

Informe y DictamenEl Consell Comarcal del Vallès Occidental va convocar el procediment de licitació per a adjudicar el contracte de concessió de la cafeteria l’1 de desembre de 2011. El 27 de març de 2012, la presidenta, Pepita Pedraza, va signar el decret 25/2013 pel qual es va aprovar l’adjudicació dels drets d’explotació a Josep Roca Diego. Aquest va començar a treballar a primers del mes d’abril d’aquell any, amb tots els aparells i màquines del negoci connectats a la xarxa elèctrica general.

La denúncia termina proposant a la policia autonòmica que s’investiguin els fets donat el seu caràcter presumptament delictiu i proposant una inspecció als comptadors i que es requereixi a l’adjudicatari de la cafeteria a facilitar com a prova el contracte signat l’any 2012 amb la companyia subministradora i les factures abonades des d’aleshores. També “que se li prengui declaració sobre les circumstàncies sota les quals es va produir la connexió irregular, concedint especial rellevància al fet de si va realitzar la connexió per compte propi o va ser autoritzat per algú amb responsabilitats a Mercavallès o en el Consell Comarcal” del Vallès Occidental.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.