Esteve Ribalta ja sap que és patir en carn pròpia una moció de censura. Si l’any 2008 ell va encapçalar una contra l’aleshores alcalde de CiU Francesc Torné, aquest dilluns va viure en primera persona com una major part dels militants del PSC a les Franqueses el defenestraven com a primer secretari i escollien una nova executiva local. La manca de confiança en el seu projecte polític, però també les pèssimes relacions que manté amb els altres tres membres del grup municipal socialista, ha estat el detonant que ha provocat el relleu. El futur polític de l’exalcalde i actual regidor d’Urbanisme és incert.

RIBALTA NO DEFENSA LA SEVA GESTIÓ

Unes 40 persones, entre militants i simpatitzants del PSC, es van reunir ahir al vespre a la seu que el partit té a les Franqueses, a Bellavista. Uns van anar a votar, altres a ser testimonis d’un fet inusual: una moció de censura contra el primer secretari local. Malgrat que alguns rumors apuntaven que Ribalta podia tenir un as amagat a la màniga i treure’l en el darrer moment, el cert és que no va ser així i l’assemblea va discórrer segons va preveure el sector crític i no es van produir sorpreses.

Fidel al principi bíblic de veure la palla a l’ull dels altres i no veure la biga en el propi, Ribalta no va aprofitar el seu torn de paraula previ a la votació per plantejar arguments a favor seu ni intentar defensar la seva gestió al capdavant de l’executiva local, sinó que va dedicar el temps a criticar com s’havia portat a terme el procés de la moció. “Em va defraudar molt en aquest sentit”, diu un dels militants que es va decantar a favor del relleu. “La seva aportació va ser molt trista, no va exposar cap raó per defensar-se”, afegeix.

UNA ÀMPLIA MAJORIA VOL EL CANVI

La votació no només va ser favorable a la renovació, sinó que va es va manifestar molt àmplia contra la continuïtat. Si l’estiu passat Ribalta va anunciar que esperava tornar a ser el candidat l’any 2015 i que comptava amb el suport majoritari de l’executiva (quan el tema ni tan sols havia estat tractar en cap reunió), el socialista no va poder evitar dilluns la seva sorpresa quan va veure el resultat. Al voltant del 70% dels votants van mostrar el seu rebuig als actors que fins ara havien portat la direcció del partit: 25 vots a favor, 6 en contra i 1 abstenció.

Però encara es va sorprendre més quan es van fer públics els noms de la nova executiva, en la qual, a excepció de Ribalta, els altres regidors socialistes tenen responsabilitats: Juan Antonio Corchado (primer secretari), Gisela Santos (secretaria d’Organització i Finances), Josep Randos i Juan Antonio Marín (Política Municipal), Jesica Pérez Carbonell (Comunicació), Paco Garrido Pérez (Polítiques Sectorials), Carlos Fernández Ortega (adjunt a la Secretaria de Polítiques Sectorials), Mª Ángeles Sánchez Cuéllar (Polítiques d’Igualtat i Solidaritat).

Com a vocals han estat escollits Mª Carmen Rodríguez Romera, Trinidad Navarro Domínguez, Ramón Ruíz Fernández, Manuel Castillo Santiago, José Antonio Aguilera (que en l’anterior etapa havia dirigit l’àrea d’Organització) i Bineta Ba. La inclusió d’Aguilera en el nou equip cal interpretar-la com “la prova que no es vol dividir, sinó sumar”, segons fonts socialistes.

Juan Antonio Corchado Ponce és regidor de Participació, Cooperació, Drets de la Persona i Barris a l’Ajuntament de Granollers (i ha format part de la seva executiva) i milita en el PSC de les Franqueses. Granollerí nascut al 1975, i entre les seves aficions destaquen practicar esport i la lectura.

“UNA OPERACIÓ DE NETEJA NECESSÀRIA”

La moció de censura és un mecanisme previst als estatuts del PSC i, segons fonts consultades per Setdies.cat, no ha estat producte d’una rebel·lió contra l’anterior executiva, sinó d’una “operació de neteja necessària “. “L’únic problema que té el partit a les Franqueses es diu Esteve Ribalta i no ha posat gens fàcils les coses. La joguina política se li ha trencat. S’ha fet justícia i ara s’obre una etapa il·lusionant pel PSC”.

Forma part Esteve Ribalta d’aquesta nova etapa? Ell mateix ha anunciat que no renuncia a tornar a ser candidat a l’alcaldia de les Franqueses, ja sigui amb el PSC o amb unes altres sigles. Des de fa mesos, circula de forma persistent pel municipi el rumor que el regidor d’Urbanisme podria haver creat un partit polític i el manté adormit a l’espera que arribi el moment oportú de despertar-lo. És per això que està tan segur que repetirà com a cap de cartell?

Leave a Reply

Your email address will not be published.