La CUP de Granollers demana que els pressupostos siguin participatius

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

cupLa CUP considera que la demanda social de més participació en la gestió dels impostos, acompanyada en el ple de novembre per la petició d’uns pressupostos participatius secundada per tots els grups de l’oposició no ha estat en va. Tot i celebrar aquest primer pas, la formació voldría que la participació no es limiti a unes entitats concretes en un únic afer que respon només a una situació teòricament conjuntural, el Pla de xoc. “Volem una participació oberta a tota la ciutadania, per això volem, tal com vam demanar en la moció, que el Consell de Ciutat sigui l’òrgan encarregat de redactar un Autoreglament de Pressupostos participatius, i voldríem que en favor de la participació aquest fos un dels compromisos del govern”, diuen.

PLA D’INCLUSIÓ SOCIAL

La CUP ha proposat que per tal de “no normalitzar la desigualtat extrema, per tal de no cronificar allò que és inacceptable”, s’acompanyi el Pla de xoc, destinat a l’emergència social, d’un Pla d’inclusió social. La formació considera que aquest pla també ha d’incloure, més enllà dels plans d’ocupació, la creació d’un pla de formació i d’una borsa de treball gestionada directament per l’Ajuntament.

SUPORT A L’ECONOMIA SOCIAL

Més enllà d’un suport individualitzat a les persones emprenedores, la CUP ha demanat que es potencii les xarxes d’economia social i solidària, empreses netes, xarxes cooperatives i empreses inclusives.

PLA D’AUDITORIES

Un altra de les propostes de la CUP passa per establir un acord de fiscalització de les concessions municipals a través d’un pla pressupostat i calendaritzat d’auditories financeres.

REDUCCIÓ DE DESPESES DE CÀRRECS ELECTES I GRUPS MUNICIPALS

La CUP proposa novament una reducció de sous i retribucions de les regidores i regidors del Consistori. També proposa eliminar qualsevol regal o privilegi que provingui del mateix Ajuntament o d’entitats que perceben subvencions municipals. La formació reitera la proposta de reducció del 33% de l’assignació als grups municipals.

Entre tots els conceptes es pot assolir  un estalvi de 260.000 euros, segons la CUP, que es podrien destinar a incrementar beques d’escola bressol, de material escolar o de casal d’estiu, o bé es podrien ampliar els llocs de treball resultants del Pla de xoc, o ampliar la xarxa d’habitatges socials. “En qualsevol cas –afegeixen– ho haurien de decidir les granollerines i granollerins a través dels pressupostos participatius ja que estem parlant dels diners de totes”.

DRET A L’HABITATGE

La CUP també proposa un compromís de major celeritat en el compliment de les lleis 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge i 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, tant pel que fa a les sancions als bancs i grans tenidors d’habitatge com pel que fa a dret a reallotjament o lloguer social obligatori de persones en situació d’exclusió residencial.

COMPROMÍS DE PRESENTAR A TEMPS ELS PRESSUPOSTOS

La formació ha reclamat al govern municipal que, per tal de garantir els drets fonamentals d’informació i participació, de cara al proper exercici es comprometi a presentar els pressupostos en la forma i temps adequats. La CUP afegeix que, segons la Llei d’Hisendes Locals, l’alcalde hauria de presentar al Ple els pressupostos municipals abans del 15 d’octubre per a que s’aprovin inicialment, “i malauradament s’ha convertit en hàbit que el Govern no presenti la proposta fins a finals de desembre”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *