La nova temporada dels Amics de la Unió inclou una cinquantena d’actuacions

Dimarts es va presentar la temporada de concerts de la Societat Coral Amics de la Unió per als mesos de tardor i hivern.

Imatge de la presentació. (Foto: Amics de la Unió)

Imatge de la presentació. (Foto: Amics de la Unió)

En l’acte, el director artístic de l’entitat, Josep Vila Jover, ha destacat que aquesta temporada coincideix amb el 20è aniversari de l’Escola de Música. També ha explicat que, com és habitual, la temporada presenta concerts de diversos estils i nivells que permeten oferir propostes a tot tipus de públics alhora que s’ofereix un espai d’expressió per als diferents tipus de formacions que caben dins de l’entitat. Entre les propostes més ambicioses cal destacar les del Cor de Cambra de Granollers i el Cor Infantil Amics de la Unió, si bé la resta de cors i orquestres també oferiran els seus projectes al públic.

Els projectes més destacats de la temporada són:

  • El viatge del Cor Infantil Amics de la Unió a Munich, com a guanyador de la darrera edició del concurs Let the Peoples Sing.
  • El projecte Músiques per a l’escena impulsat per Òpera Còmica de Barcelona i l’Aula d’Òpera Amics de la Unió per a recuperar la sarsuela catalana
  • El concert benèfic de Santa Cecília dedicat enguany a la Fundació Nzuri Daima i Cor Safari
  • La participació de diversos cors de l’entitat en el concert de Nadal de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
  • La participació del Cor Infantil a la producció del Gran Teatre del Liceu Otello, de Verdi.
  • El concert del 30 aniversari de la Mitja Marató

PRESÈNCIA INTERNACIONAL

L’octubre de 2013 el Cor Infantil Amics de la Unió guanyava a Luxemburg la Silver Rose Bowl al concurs coral que organitza cada dos anys la Unió Europea de Radiodifusió. Aquest guardó, que el reconeix com un dels millors cors amateurs d’Europa, ha de tornar ara a Munich, on es tornarà a celebrar aquest concurs en el qual el cor no hi participa però té l’honor d’actuar-hi de nou. I en poques setmanes el cor farà encara més viatges: primer convidat al festival Voix Croisses de Toulouse (França) i després com a participant al prestigiós Certamen Coral de Tolosa (Guipúscoa) on ja va aconseguir el segon premi l’any 2010.

Sobre la creixent presència internacional del Cor Infantil Amics de la Unió, en Josep Vila ha destacat que es tracta d’un fenomen que s’ha començat a experimentar des del premi de Luxemburg el 2013, però que s’espera que es mantingui o, fins i tot, augmenti. També ha destacat que en el panorama coral català no hi ha cap cor que tingui una agenda internacional comparable.

ALS PRINCIPALS ESCENARIS DEL PAÍS

La primera actuació de la temporada ha estat el mes de setembre. Es tractava del concert inaugural de la temporada de l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana en el qual el Cor Infantil, el Cor Jove i el Cor de Cambra de Granollers van interpretar en conegur Carmina Burana de Carl Orff. Però aquesta no és la única actuació dels cors d’Amics de la Unió en escenaris destacats i amb formacions orquestrals de nivell: Al desembre, els mateixos cors posaran les seves veus al servei de les músiques de Broadway que ofereix l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) com a concert de Nadal a L’Auditori de Barcelona junt amb les veus solistes de cantants molt coneguts com Julia Möller o Nina. Al mes de gener el Cor Infantil Amics de la Unió col·labora per tercer any consecutiu amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya en el projecte Somnis de Músics també a L’Auditori i, tot seguit, entre els mesos de gener i febrer, el Cor Infantil tornarà a participar en una producció del Gran Teatre del Liceu: l’òpera Otello, de Verdi.

D’aquests projectes Vila ha destacat que el concert que s’oferirà amb l’OBC, no és el primer que els cors de Granollers porten a terme amb aquesta formació, però si que serà el primer en el que no hi intervé cap altre cor.

 30 ANYS DE LA MITJA MARATÓ

Un dels plats forts de la temporada arribarà al mes de febrer unint una cita esportiva ineludible –la Mitja Marató– amb un concert que servirà per a celebrar el 30 aniversari de la cursa. El Cor Infantil Amics de la Unió, el Cor de Cambra de Granollers, el Cor Jove Amics de la Unió i el Cor Mixt Amics de la Unió, més tots aquells participants individuals que s’hi vulguin afegir, interpretaran els Carmina Burana d’Orff al Teatre Auditori de Granollers. Però a diferència del concert que es va fer al setembre al Palau, aquest no serà en la versió per a orquestra sinó la de dos pianos i percussió. Un versió, doncs, comprimida de l’obra que, junt amb la posta en escena multimèdia obra de Vicenç Viaplana, dona sentit al títol carmina.burana.zip

En aquest punt de la presentació, han intervingut també en Toni Cornellas, màxim responsable de la Mitja Marató, que ha destacat la llarga relació entre la organització de la cursa i la Societat Coral Amics de la Unió, participant en el concert que s’organitza cada any una setmana abans de la cursa. També ha lloat la presència d’en Vicenç Viaplana en el projecte. L’artista, també present a l’acte, ha explicat que se sent molt motivat pel projecte ja que la organització li ha donat plena llibertat creativa. Si bé el projecte encara està en una fase molt inicial, ha pogut avançar que comptarà amb projeccions en viu relacionades amb el que passi a l’escenari i també amb elements externs manipulats en directe.

PROJECTES DE L’ESCOLA CORAL

Com és habitual, no falten al calendari les cites de cada any: el concert benèfic de Santa Cecília, que enguany es dedica a la Fundació Nzuri Daima, que porta a terme diversos projectes a Uganda entre els quals destaca el Cor Safari, format per nens i nenes sense família. També es farà, com sempre, el concert de Nadal al Teatre Auditori de Granollers, on tots els cors de l’entitat es troben per a cantar junts. Enguany a més s’hi afegirà també l’Orquestra de Cambra Amics de la Unió, que compta amb una nova direcció a càrrec de Lluis Pérez i Anna Berruezo.

Cal no oblidar, a més, que aquesta temporada coincideix amb el 20è curs acadèmic de l’Escola de Música Amics de la Unió, i que amb aquesta efemèride neix un nou cicle de concerts lligat directament a la vessant més clarament educativa de l’entitat. Es tracta dels divendres musicals, un cicle de concerts de petit format en el qual actuaran alumnes i professors de l’escola. Serà un divendres al mes a partir des desembre.

Finalment, un dels projectes docents que ha anat guanyant més dimensió en els darrers anys dins de l’escola és també l’Aula d’Òpera, en la que alumnes de cant de diversos nivells treballen repertori, actuació, escena… i porten a terme produccions musicals de nivell. Així com el curs passat van escenificar l’òpera de Purcell The fairy queen enguany han unit esforços amb enguany han unit esforços amb Òpera Còmica de Barcelona per a treballar repertori poc conegut de sarsuela catalana que es presentarà en diverses actuacions durant tot el curs al Teatre Regina de Barcelona i el Teatre de Ponent de Granollers.

Una temporada doncs que inclou prop de 50 actuacions de tota mena i que, com ha destacat la regidora de cultura de Granollers, Mireia López, situen la ciutat en el mapa.

En acabar l’acte Josep Mayoral, alcalde de la ciutat, ha destacat que Granollers compta amb una bona orquestra professional, en referència a l’Orquestra de Cambra de Granollers, unes formacions corals de qualitat a Amics de la Unió, i el suport institucional necessari perquè aquests projectes musicals funcionin. Fent un símil esportiu ha comentat que la presència dels cors d’Amics de la Unió als escenaris del Palau de la Música, L’Auditori i el Liceu és com un “Triplet” que, a més, no és la primera temporada que es dóna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *