La Comissió de Nomenclator de Granollers, reunida aquest dilluns 16 de novembre, ha decidit el canvi de nom de la plaça Manuel Montañà. Segons ha informat l’Ajuntament, la família havia sol·licitat aquest tràmit, però el cert és que el grup municipal de la Crida per Granollers-CUP va presentar una proposta de resolució per la convocatòria de la Comissió de Nomenclator i la substitució del nom.

La Comissió també ha acordat que la nova denominació de l’espai serà Plaça de la Porxada, donant continuïtat a la numeració de la plaça. Aquests acords es traslladen a la Junta de Govern Local perquè en prengui consideració.

VOLUNTARI A L’EXÈRCIT FRANQUISTA

Manuel Montañà Guasch (1914-1937) era un jove estudiant de Medicina a la Universitat de Saragossa. Es va allistar com a voluntari a l’exèrcit franquista i va assolir el grau d’alferes provisional, va morir pocs dies després d’entrar en combat en el front d’Aragó. Acabada la guerra, al 1941 i coincidint amb el segon aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Granollers, el 28 de gener, es va fer la rebuda de les seves despulles i es va fer efectiva la substitució de la plaça Boada per la d’Alférez Manuel Montaña.

LA CRIDA PER GRANOLLERS-CUP CELEBRA EL CANVI

La Crida per Granollers-CUP ha celebrat que la campanya Fora noms feixistes dels carrers de Granollers hagi culminat aquest dilluns amb l’acord de la Comissió de Nomenclàtor de substituir el nom a la plaça dedicada pel règim franquista a Manuel Montanyà.

“Des de la formació volem fer palès que 40 anys després de la mort del dictador era un acte pendent de memòria i justícia, que no es podia aplaçar més. Volem reconèixer i agrair l’adhesió d’entitats, com la Comissió de la Dignitat i l’Amical Mauthausen, i de persones rellevants a la campanya Fora noms franquistes de les places de Granollers, sense el suport de les quals el canvi de nom no hagués estat possible. Des del grup municipal de la Crida-CUP ens alegrem també que finalment la família de l’alferes franquista s’hagi afegit a la demanda que fos substituït el nom de la plaça”, diuen els promotors de la iniciativa.

CAMPANYA CIUTADANA INICIADA A L’ESTIU

La campanya, iniciada el 18 de juliol, va comptar a l’agost durant la Festa Major amb el suport d’artistes que actuaven a la ciutat com Titot, Cesk Freixas i Miquel del Roig. També la reivindicació de canviar el nom a la plaça es va fer palesa durant l’ofrena floral de l’Onze de Setembre.

La campanya es va intensificar a principis del mes d’octubre. En un acte realitzat el 8 d’octubre el coordinador de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va donar suport al canvi de nom i es va fer la presentació d’un manifest per canviar el nom de la plaça Manuel Montanyà. Entre les signants cal destacar noms com el de Pep Cruanyes, coordinador de la Comissió de la Dignitat, el de la mestra i medalla de la ciutat Lluïsa Salvador i Tuset, el d’alguns dels membres del Consell Assessor de Can Jonch-Centre de Cultura per la Pau de Granollers com Pepe Beunza, Joan Garriga o l’activista Arcadi Oliveres, el del catedràtic d’Història de la UAB Josep Maria Solé i Sabaté, o el del fundador de Pallassos Sense Fronteres, Jaume Mateu Bullich conegut amb el sobrenom de ‘Tortell Poltrona’.

La proposta de resolució presentada per la Crida per Granollers-CUP el 13 d’octubre per convocar urgentment la Comissió de Nomenclàtor recordava que l’Ajuntament de Granollers havia de complir la Llei de Memòria Històrica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.