La Sala de Plens de l’Ajuntament de Parets va acollir dijous de la setmana passada la roda de premsa per anunciar les taxes i impostos per al 2016. L’aprovació arriba de l’acord entre les forces polítiques del PSC i CDC, que votaran favorablement les ordenances fiscals de l’any vinent.

L’alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote, va destacar “la bona predisposició de CDC per arribar al consens i votar favorablement les ordenances fiscals de l’any 2016, amb la conseqüent congelació de taxes i impostos per l’any vinent. Des del govern municipal aplaudim l’acord i la suma en benefici dels paretans i les paretanes. També vull agrair la participació de NOPP i C’s, que ens han fet arribar diverses propostes, de les quals hem recollit algunes per incorporar-les a les Ordenances d’aquest any”.

Durant la roda de premsa, Raul Urtusol, portaveu de CDC, va manifestar que “s’ha treballat amb la voluntat d’arribar a un acord per abaixar la pressió fiscal en benefici de tota la població”. Afegia que “en aquesta línia de treball s’estudiarà també la possibilitat d’obtenir un consens pel que fa als pressupostos municipals”.

CENS DE GOSSOS

Com a principal novetat, l’Ajuntament de Parets elaborarà un cens dels gossos del municipi per evitar el seu abandonament i controlar la recollida dels excrements a la via pública. Així, es concedirà una bonificació d’un 100% de les taxes als propietaris dels animals de companyia que realitzin la inscripció en el cens durant les campanyes que dugui a terme l’Ajuntament.

Pel que fa a la modificació de l’ordenança reguladora de la taxa per recollida de gossos i gats, que té l’objectiu d’evitar l’abandonament dels animals i dels excrements a la via pública, Mingote afirma que “apleguem una demanda de gran part de la ciutadania que ens demana un major civisme en aquest tema. Nosaltres hem volgut anar més enllà i controlar, a més, quins gossos tenim al poble per evitar el seu possible abandonament i conseqüent maltractament. El cens animal d’ADN és també resultat del treball conjunt amb la Protectora d’Animals de Parets, on els veterinaris tindran un paper actiu i protagonista”.

En aquest sentit, el portaveu del grup municipal del PSC afegia que aquesta modificació “no té interès recaptatori, sinó que es desenvoluparà amb l’objectiu de sensibilitzar els propietaris de la necessitat de ser més cívics i de corregir hàbits”.

CRÍTIQUES D’ERC

El vot favorable de l’únic regidor de CiU a l’Ajuntament de Parets, Raül Urtusol, va permetre al Govern del PSC-PSOE aprovar en el ple extraordinari celebrat dijous al vespre, les ordenances fiscals per al 2016.

Segons la formació que lidera Jordi Seguer, tot i que gran part dels impostos i taxes s’han congelat, cal destacar l’increment de part dels rebuts de l’IBI (Impost de Béns Immobles). Així, es passa de tenir dos gravàmens en l’IBI urbà a disposar-ne només un que serà del 0,629. “D’aquesta manera, els que patiran més la pujada en aquest impost serà tots aquells que pagaven fins ara un gravamen del 0,596 que veuen com s’incrementa el seu rebut fins al 0,629”, afirma Seguer.

L’altra novetat destacada de les ordenances és la creació d’una nova taxa per censar tots els gossos i gats de Parets, que inclou no només la inscripció als cens municipal sinó també la prova de l’ADN sanguini. La taxa costarà 45 euros (10 € inscripció al cens i 35 prova de l’ADN).

Seguer contradiu l’alcalde: “La modificació de les ordenances per al 2016 contempla una ‘congelació’ dels ingressos municipals però en cap cas hi ha una ‘congelació’ de tots els impostos, tal com va assegurar Sergi Mingote”.

VOT CONTRARI D’ARA PARETS ERC I SUMEM PARETS

En coherència amb el que van defensar durant la campanya electoral, Ara Parets ERC no va donar suport a la proposta ja que defensàven una ‘congelació real’ de l’IBI, i si era possible igualar el gravamen però a la banda baixa.

Ara Parets ERC va demanar a l’alcalde Mingote “un gest cap a la ciutadania que ha hagut de suportar en els darrers anys i per culpa del Govern Central, una pujada considerable de l’IBI. Ara era el moment de proposar una rebaixa d’aquests rebuts. Vostès diran que el gravamen que aplica l’Ajuntament de Parets està molt lluny del màxim, que podria arribar a l’1,1, però també podríem tenir un tram més baix legalment i compensar amb imaginació aquesta pèrdua d’ingressos tal com fan en moltes ocasions amb les modificacions pressupostàries. El nostre Ajuntament gestiona al llarg de l’any més de 22 milions d’euros i molts de nosaltres sabríem eliminar molta de la despesa supèrflua del seu govern”, va afirmar Jordi Seguer.

A banda de la congelació de l’IBI, Ara Parets ERC va defensar durant el ple la rebaixa d’algunes taxes o preus públics, que el Govern Socialista ha aprovat a través de Juntes de Govern per delegació. A tall d’exemple, consideren que cal reduir l’import del lloguer dels bucs d’assaig del Casal de Joves de Cal Jardiner no només a solistes sinó a grups del poble. Els republicans també consideren que caldria rebaixar en la mesura possible la taxa d’utilització dels horts socials de Can Jornet per a persones que no tenen feina. Un altre dels preus públics que consideren “massa elevat” és el servei de menjador a les escoles bressol, amb un cost de 9 euros al dia.

EXCLOSOS DE LES NEGOCIACIONS

Des del grup municipal d’Ara Parets ERC lamenten la decisió del Govern Socialista d’excloure tant a ells com a Sumem Parets de les negociacions per aprovar les ordenances fiscals. “Creiem que l’actitud de l’alcalde Sergi Mingote és un menysteniment cap als gairebé 2.500 electors que en els comicis municipals del 24 de maig van votar per les dues formacions polítiques emergents”, diu Seguer.

El portaveu Jordi Seguer va lamentar durant la seva intervenció que “el govern només hagi convidat a la taula negociadora als regidors de Ciutadans, Convergència i Unió i Nova Opció per Parets. Un nou exemple que ens demostra el tarannà ‘tan dialogant’ del nostre alcalde. Com hem dit en ocasions anteriors, quan l’equip de govern socialista vulgui escoltar les nostres propostes i/o negociar millores per al nostre poble i ens convoqui a una reunió, allà hi serem”, va sentenciar Seguer.

 

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.