L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, tenen una cosa en comú: ambdós són uns mentiders. El primer va mentir fa uns mesos, quan una periodista li va preguntar si tenia diners en paradisos fiscals i va dir que no; el segon, va mentir dijous d’aquesta setmana, quan va dir que el seu company de partit José Ramírez Alaya havia enderrocat la totalitat de la construcció il·legal que fa anys va construir a casa seva. La diferència és que un va mentir en un plató de televisió, durant una entrevista; mentre que l’altre, ho va fer en el ple, mentre es debatia la moció presentada per Convergència per les Franqueses (CpF) instant a l’equip de govern que faci complir la sentència que obliga a tirar a terra tota l’obra i restituir així la legalitat urbanística de la finca, i que s’executin les sancions que l’Ajuntament va imposar la passada legislatura a l’infractor i que aquest encara no ha pagat.

COLOMÉ MENTEIX…

Contràriament al que diu l'equip de govern, les parets no han estat enderrocades.

Contràriament al que diu l’equip de govern, les parets no han estat enderrocades.

“No em tremolarà el pols. Hi ha hagut una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i l’endemà vaig fer el decret. I amb això [Ramírez] ha tirat tot a terra al mes de juliol, segons un informe de l’arquitecte municipal”, va assegurar l’alcalde, Francesc Colomé. El convergent va pronunciar aquestes paraules amb contundència, posant especial èmfasi en la paraula “juliol”, que va repetir separant expressament les síl·labes: “ju-li-ol”. De forma conscient, estava mentint a tota la sala (plena a vessar perquè en la mateixa sessió s’aprovaria una moció relacionada amb la consulta del 9N), però no li va tremolar la veu. A aquestes alçades, quan ja ha practicat la mentida tantes vegades en aquest mateix escenari, sembla que al convergent ja no li tremola res.

Tot seguit, l’alcalde es va dirigir directament al portaveu de CpF, Francesc Torné, a qui el va retreure la seva actitud envers la construcció il·legal del regidor Ramírez. “Vostè ens ha fet fer el préssec –li va recriminar–. Ens va dir en la Junta de Portaveus, a les 8 del vespre, que no havia tirat la paret. El senyor secretari va anar a les 9 del matí [del dia següent], juntament amb la senyora Vanesa [Garcia] i tot estava a terra. No hi havia res”. Segona mentida, dita en l’interval de només uns pocs minuts i implicant un funcionari que exerceix com a fedatari públic i a una companya de l’equip de govern. En el moment que Colomé va dir aquestes paraules, el primer d’ells no hi era present a la sala (no és obligatori que es quedi al torn de precs i preguntes), però la segona sí… I no tan sols no va dir res, sinó que la regidora d’Obres i Serveis no es va immutar davant la falsedat que acabava d’escoltar. Tampoc a ella no li va tremolar res.

La prova més evident que l’enderroc no s’ha fet en la seva totalitat i que l’alcalde va mentir en un ple municipal, és que les imatges que acompanyen aquesta notícia s’han pres avui divendres a les 11.30 hores del matí. Al pati del regidor José Ramírez, tot segueix igual que al juliol. Sí, igual que al ju-li-ol.

… MARÍN MENTEIX…

La paret groga també es va construir il·legalment.

La paret groga també es va construir il·legalment.

Malauradament, les mentides en el ple de les Franqueses no són exclusives de CiU. En el PSC també hi ha mentiders. Un bon exemple és el regidor d’Urbanisme, Juan Antonio Marín. El socialista, que en l’anterior govern municipal ja ocupava aquest mateix càrrec, va ser qui va iniciar el procediment administratiu d’enderroc contra Ramírez i també qui va signar les multes coercitives de 900 euros que suposadament l’Ajuntament l’havia d’aplicar cada 15 dies mentre l’obra continués en peus, també es va dirigir al partit que havia promogut la moció. “Es diu que hi ha una paret que no s’ha enderrocat. Hi ha un informe tècnic de l’arquitecte municipal, amb fotografies. Posem en dubte a l’arquitecte municipal? Tot i això, davant la seva insistència, el secretari municipal s’ofereix per anar-hi… A què estem jugant? Una mica de serietat. Hi ha un informe tècnic de l’arquitecte municipal i vostè el posa en dubte. Em sembla que és ridícul”, va dir, sense que li tremolés res.

Com si estigués convençut que una mentida que es repeteix moltes vegades pot arribar a convertir-se en una veritat, o com a mínim pot arribar a calar com a tal en el subconscient col·lectiu, Marín va repetir les mateixes consignes que Colomé, mentre que la resta de regidors del govern municipal –PP inclòs–, va romandre mut; sense tremolar. I com en un intent de destacar-se com a persona escrupolosament legalista, es va posar les medalles que va creure oportunes: “Jo vaig ser la persona que, com a responsable de l’Àrea d’Urbanisme, va posar aquestes multes coercitives al senyor Ramírez; de memòria no sé si van ser tres o quatre” i “Aquest grup municipal [el PSC] va ser el que va imposar les multes coercitives i també va tirar endavant l’enderrocament de l’obra del regidor d’Esports; imagini’s si tenim voluntat que les coses es facin bé”.

… TORNÉ LI DIU A MARÍN QUE HA FET EL RIDÍCUL…

La moció presentada per CpF demanava a l’equip de govern que s’apliqués al regidor Ramírez la mateixa llei que a la resta de ciutadans: enderrocar la totalitat de l’obra i procedir al cobrament de les sancions que en el seu moment li va imposar l’Ajuntament governat per Esteve Ribalta, dues qüestions que s’han dilatat en el temps i que, fins al moment, no s’han fet efectives.

Les intervencions de l’oposició van ser de diferent intensitat. Mentre el portaveu de Les Franqueses Imagina (LFI), Rafael Bernabé, va aprofitar el seu torn de paraula per dir que havia vist l’informe de l’arquitecte municipal i havia parlat amb el secretari sobre la qüestió i que aquest li havia “donat fe” que “s’havia fet l’enderrocament”, el de CpF va optar per una ofensiva crítica. Francesc Torné va insistir en què l’informe de l’arquitecte municipal es refereix al forjat (la part que sí ha estat enderrocada), però no a les parets laterals que es van construir (i que segueixen al seu lloc).

Sobre les sancions, Torné va indicar que l’Ajuntament hauria d’haver-les tramitar, com fa amb la resta de ciutadans: “Estem parlant de multes de fa tres i quatre anys, no de fa 15 dies. Sap vostè –va dir dirigint-se a Marín– que el procediment administratiu contempla que, si no es fa el pagament voluntari, es cobri via executiva a través de la Diputació. Això no s’ha fet per un benefici polític, per un interès concret”.

Torné va dir a Marín que havia fet “espantosament” el ridícul en aquest tema i el va acusar de no tenir cap voluntat de cobrar les sancions. “No pot ser que, perquè vostè estigui en el govern, les multes es quedin en el calaix durant tants anys sense tramitar. No cal que demanin informes jurídics a la Diputació, perquè les multes ja han prescrit”.

… I RAMÍREZ SE SURT AMB LA SEVA I NO ENDERROCA

José Ramírez.

José Ramírez.

Tot això succeïa fora de la vista del regidor causant del problema. Quan es va anunciar la discussió de la moció, José Ramírez va abandonar la seva cadira (no podia votar per ser part directament implicada), però va seguir el debat des de l’exterior de la sala de plens. I ho va fer amb cara de circumstància, com si ell no hagués comès cap il·legalitat quan va fer l’obra sense permís de l’Ajuntament, com si fos víctima d’una injustícia, d’una desgràcia sobrevinguda.

Amb el semblant seriós, compungit, potser fins i tot amb una actitud massa teatral, Ramírez va escoltar el que van dir uns i altres. I no va recuperar el rictus normal fins que es va votar i es va fer el recompte: 8 vots contra la moció, 6 a favor i 2 abstencions. Com és previsible, el regidor devia saber per avançat quin seria el resultat, però no el que l’oposició pogués dir en el seu torn de paraula. Això era el que realment l’havia preocupat durant els 20 minuts que va durar el debat sobre la seva construcció il·legal.

La majoria del govern va tirar per terra la proposta de CpF, però la seva obra segueix en peus. Novament s’ha sortit amb la seva, sense haver enderrocat la totalitat del que va construir il·legalment. Amb la seva, almenys per ara…

L’alcalde i el regidor d’Urbanisme menteixen per protegir Ramírez
9.3Overall Score
Reader Rating: (3 Votes)
9.3

8 Responses

 1. Josep Montgé

  Es podrà dir més alt, però no més clar. Les mentides tenen les potes molt curtes i aquí tot el govern municipal va mentir per protegir un dels seus. S’estan malgastant diners públics amb informes i juristes, quan a qualsevol ciutadà se li hagués embargat directament sense tantes històries. Colomé i Marin menteixen, com la resta del govern, però Ribalta calla també en un tema que va començar i no ha estat capaç de rematar. CiU i PSC al costat de PP, participant en l’engany, només demostren els seus pocs principis morals. El portaveu d’UPLF va dir que els portarien als tribunals per possibles delictes de prevaricació i falsedat documental, si és que existeix aquest informe, que casualment ha vist el regidor Bernabé de LFI, i que va donar la impressió que també estava en l’acord. Una simple mirada demostra que l’enderroc no està acabat, però potser no vulguin veure el que és evident perquè prevalen altres interessos.

  Respon
 2. TOR69

  Las mentiras tienen las piernas muy cortas. Para tapar un regidor que ha cometido una ilegalidad y no la ha reparado, involucran al arquitecto municipal, al secretario etc.. Es vergonzoso.

  Respon
 3. Albert P.

  Si tuviesen dignidad personal y política, dimitirían. Han engañado al pueblo en un lugar tan “sagrado” como la sala de plenos. Si su palabra tiene rango de autoridad, están completamente desautorizados.

  Respon
 4. Joan Fernández.

  No sé quina confiança podem tenir en polítics com aquests. Després s’estranyen de que els ciutadans tinguin tan mala opinió dels polítics. No ens representen, no ens convencen, no ens mereixem això.

  Respon
 5. Josep Montgè

  Una pregunta molt senzilla que segueix sense resposta: perquè Francesc Colome (CiU) no ha complert la totalitat de la sentència que diu que s’ha de deixar l’habitatge en el seu estat original? Té alguna cosa a veure que Ramírez sigui també de CiU?

  Respon

Leave a Reply

Your email address will not be published.