El fons documental Gorchs-Rovira ha estat ingressat a l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental (ACVO) per part de les germanes Concepció i Dolors Gorchs Carreras de Canovelles. Aquest fons consta de 198 pergamins, onze llibretes de notes i comptes i dos plecs de papers. Els pergamins van de l’any 1184 al 1646 i les llibretes i papers de l’any 1616 a l’any 1932.

Vista general del fons Gorchs Rovira. (Foto: Consell Comarcal)

Vista general del fons Gorchs Rovira. (Foto: Consell Comarcal)

Els pergamins que composen el Fons procedeixen en la seva gran majoria (un 70 %) de can Gorchs (Llerona, les Franqueses) i la resta fan referència a Can Rovira (Canovelles) i a localitats com la Garriga, Granollers, Palou, Lliçà d’Avall, Sant Celoni, Cardedeu i Montmany. De fora de la comarca s’esmenten Barcelona, Reixac, Sant Hilari i un d’ells està datat a Roma.

El fons documental resulta de gran interès per a la història de la nostra comarca, i conté documents de gran antiguitat (segles XII, XIII, XIV…). En concret el pergamí de l’any 1184 ha passat a ser el més antic dels quals disposa l’ACVO.

La donació ha estat feta per Concepció i Dolors Gorchs Carreras, veïnes de Canovelles, les quals amb aquest gest contribueixen a augmentar el patrimoni cultural i històric del Vallès Oriental consultable a l’Arxiu Comarcal. Tota la documentació que composa el Fons iniciarà ara un procés de classificació i inventariat amb l’objectiu que sigui en un futur pròxim consultable a la seu de l’Arxiu Comarcal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.