Mollet amplia el seu fons amb documents de Joan Solé Tura

Jordi Solé Flores, fill de Joan Solé Tura, ha fet donació a l’Ajuntament de Mollet del Vallès d’un important fons documental del seu pare que aplega, entre d’altres, originals de la seva creació literària, textos de les seves obres sobre la història de Mollet o escrits biogràfics de persones rellevants de la ciutat. Joan Solé Tura serà sempre reconegut com un prolífic escriptor i cronista de Mollet i sobre Mollet.

donació joan solé tura molletEl fons donat a l’Arxiu Municipal compren originals de novel·la, teatre i poesia, textos mecanografiats de les seves obres sobre la història de Mollet, escrits biogràfics de persones rellevants de la ciutat en diferents àmbits, recull epistolari, notes i apunts per a futurs llibres sobre la ciutat, reculls de premsa sobre la seva producció i alguns exemplars de llibres propis i d’altres autors, dedicats.

En total, són 0,5 metres lineals de documentació que ingressen a l’Arxiu Municipal i sobre la qual se’n farà l’inventari i la descripció corresponent.

Un cop l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, i el fill de Joan Solé Tura van signar l’acord de donació, Jordi Solé Flores va dir sentir-se“especialment il·lusionat i agraït a l’Ajuntament per acceptar aquest llegat del meu pare i fer possible que la ciutadania hi pugui tenir accés”, afegint que “sens dubta això és el que ell hauria volgut. Va ser una persona que estimava Mollet per sobre de tot i si ara ens veies, segurament seria l’home més feliç del món”.

De la seva banda, el regidor d’Estudis i Patrimoni, Josep Ramon Bertolin, destacava “la importància que representa per Mollet augmentar el seu patrimoni arxivístic i poder posar-lo al servei, sobretot dels futurs estudiants, per tal que els nostres joves coneguin el nostre passat i no perdin mai de vista que hem estat, qui som i que volem ser”. Al marge d’agrair a la família Solé Tura aquest gest, Bertolin afegia que “donacions com la d’avui donen sentit a institucions tant importants com el Centre d’Estudis Molletans que duen a terme una feina fantàstica no només pel que fa la recerca i difusió, sinó també alhora de preservar i conservar el nostre patrimoni”.

PERFIL DE JOAN SOLÉ TURA

Joan Solé Tura, molletà il·lustre, forner, escriptor, poeta i activista, va néixer el 19 de desembre de 1917. Fill de Pere Solé i Vicenta Tura, de ben jove, en morir el seu pare, va fer-se càrrec del forn familiar, Ca La Vicenta, situat al carrer de Berenguer III.

Aquesta responsabilitat la va compartir amb la de tirar endavant la seva família, la mare i el seu germà petit, Jordi Solé Tura, qui esdevindria un altre personatge il·lustre de Mollet en convertir-se en lluitador antifranquista, catedràtic de Dret Constitucional, ponent de la Constitució de 1978 i ministre de Cultura, entre d’altres càrrecs.

Un altra passió de Joan Solé Tura durant molts anys també va ser el futbol fins al punt de fitxar pel Barça juntament amb els germans Gonzalvo, que també jugaven al CF Mollet. Una greu lesió el va apartar de la carrera futbolística, tot i que, posteriorment, durant molts anys, va ser entrenador del CF Mollet. Una afició que va combinar amb la de forner, fins que va tancar el forn. Aleshores va treballar a Can Fàbregues de comptable fins la seva jubilació.

Entre d’altres, el seu vast i prolífic llegat  recull composició musical, poesia, novel·les: “Abús de confiança” o “Els Turull de Puigmal”, obres de teatre: “El fill que torna”, “Inquietuds aristocràtiques” o “Una empresa moderna”, novel·les policíaques: “Com una torxa encesa d’incògnites plantejades” i, sobretot, obres dedicades a Mollet i a personatges de la ciutat com ara “Mollet, una mica d’història”, “Mollet. Cent noves històries, cent vides més” o “Mollet 1900-2000. Memòries d’un Molletà”.

Joan Solé Tura va morir a Mollet el 3 de febrer de 2008.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *