Diuen que el passat sempre torna. En el cas de l’exalcalde de les Franqueses Esteve Ribalta, la màxima es compleix. La secció sisena de l’Audiència Provincial de Barcelona ha obligat al Jutjat d’Instrucció número 1 de Granollers a investigar la querella presentada per Convergència per les Franqueses (CpF) contra l’exalcalde socialista Esteve Ribalta. La formació que encapçala Francesc Torné va denunciar a principis de l’any passat que la moció de censura que el 2008 va posar l’alcaldia en mans de Ribalta va estar envoltada de presumptes irregularitats.

Els denunciants destaquen un suposat delicte de suborn i tràfic d’influències, tant pel que respecta a la mateixa moció de censura contra l’aleshores alcalde Francesc Torné, ja que hi ha sospites que pogués haver presumptament estat pagada per un empresari que després hauria obtingut favors polítics en forma de permisos d’obres i activitats, com a la concessió de llicències al supermercat Mercadona de Bellavista el 2008, tràmit que es va produir només uns dies després que Ribalta accedís a l’alcaldia.

El supermercat es va construir en el sector del Ramassar Nord, a Bellavista, en uns terrenys no aptes per a la implantació comercial si aquesta no està directament relacionada amb l’activitat industrial que es realitza a la zona. Ribalta va concedir la llicència malgrat l’existència d’un informe tècnic que advertia que la instal·lació de Mercadona era contrària al planejament urbanístic vigent.

La querella, presentada a principis de l’any passat, està firmada pels regidors Francesc Torné, Martí Rosàs i Núria Claveria, i l’exregidora de CiU Rosa Colomé; curiosament, l’actual alcalde i el regidor d’Esports, Francesc Colomé i José Ramírez, que també es van veure perjudicats per la moció de censura del 2008, no van voler implicar-se en l’acció judicial dels seus antics companys de partit i s’han mantingut al marge, possiblement per no erosionar al PSC, el seu principal soci de govern.

MOCIÓ DE CENSURA MANIPULADA

En un primer moment, el jutjat de Granollers la va acceptar a tràmit, però posteriorment va decidir arxivar-la. L’Audiència ha decretat ara que la transcendència dels fets denunciats per CpF “obliga a l’admissió de la querella i a la pràctica de les actuacions d’investigació que es considerin pertinents” i afegeix que les diligències que sol·liciten els denunciants “de cap manera resulten supèrflues o insignificants”.

La interlocutòria de l’Audiència també clarifica que la querella no s’interposa únicament contra l’exalcalde Esteve Ribalta sinó que s’ha de fer extensiva a totes aquelles persones que resultin implicades en la fase d’instrucció “perquè el que es manté és que determinades persones van resultar afavorides com a conseqüència de la moció de censura manipulada”.

MERCADONA I COMPRA DE VOTS

L’Audiència rebat les conclusions que el Jutjat d’Instrucció número 1 de Granollers va fer servir per a decretar l’arxiu i diu que “no és cert tampoc que no s’imputi al querellat cap actuació concreta, donat que s’afirma que només dos dies després d’assolir el càrrec va procedir a la concessió d’unes llicències d’obertura d’una coneguda cadena de supermercats amb clara vulneració de la normativa municipal”. I segueix: “La mateixa resolució recorreguda reconeix que la compra de vots podria ser constitutiva de delicte de suborn i, almenys en principi, la concessió de llicències contravenint la normativa també constitueix delicte”.

NO ÉS LA PRIMERA DENÚNCIA

Es dóna la circumstància que la querella presentada per CpF no és l’única actuació judicial contra Esteve Ribalta a causa de la concessió de permisos a Mercadona. L’any 2012, quatre regidors de l’equip de govern, del qual també formava part l’exalcalde socialista, van presentar una denúncia a Fiscalia.

Les presumptes irregularitats tindrien el seu origen en el fet que la Generalitat de Catalunya no va incloure el polígon del sector en la modificació de la llei del Pla Territorial Sectorial d’Equipaments (PTSE). L’any 2007 l’Ajuntament de les Franqueses ja va demanar que aquesta zona s’incorporés a la zona urbana consolidada per tal de poder-hi instal·lar establiments comercials mitjans, subjectes a la llei comercial de Catalunya, però la Generalitat va denegar la petició.

Enllaç relacionat:

Querella per irregularitats en la moció de censura de 2008

4 Responses

 1. Toni Cano

  Si el jutjat vol s’acabarà sabent tota la veritat i els culpables acabaran pagant. El tema de la moció de censura fa pudor per tot arreu.

  Respon
 2. Albert P.

  Gràcies a l’Audiència, un tema tan greu com aquest no es quedarà sense investigar.

  Respon
 3. Juan

  La presunta corrupción se ha convertido desde hace varias legislaturas en una constante, encontrando en el amiguismo la posibilidad de maquillar los supuestos delitos.

  Respon
 4. josep g.

  Alguien debería preguntar cómo supo el señor Torné quién pagó la moción de censura. Parece ser que tiene mucho que ver una persona que ahora quiere ser candidata y que, mientras fue amiga de Ribalta, estuvo calladita.

  Respon

Leave a Reply

Your email address will not be published.