Les Franqueses només destinarà 275.000€ a ajuts socials el 2015

Canovelles, amb un cens similiar al de les Franqueses i un govern en majoria del PSC, i amb un pressupost municipal de 7 milions menys, hi destinarà 822.100 euros al mateix concepte.

CiU i PSC de les Franqueses van escenificar en el ple de dijous la bona sintonia política que mantenen, més de dependència per mantenir el govern municipal que de sintonia política. Conscients ambdós de la necessitat que probablement tindran els uns dels altres després de les eleccions locals vinents, donat l’elevat nombre de partits que es preveu que presentin candidatura amb possibilitats d’aconseguir representació en el futur Consistori, convergents i socialistes es van dedicar a lloar els pressupostos municipals que presentaven per a l’any vinent, subratllant gairebé a l’uníson que són “els més socials de la història del municipi”.

Els pressupostos van ser aprovats gràcies a la majoria de l'equip de govern (Foto: Ajuntament).

Els pressupostos van ser aprovats gràcies a la majoria de l’equip de govern (Foto: Ajuntament).

Amb la irrupció en el panorama polític local de diferents partits independents, i amb el fantasma del desencant ciutadà envers les forces polítiques tradicionals empenyant, CiU i PSC no van escatimar elogis a l’hora de defensar els seus pressupostos per a l’exercici vinent: 22.228.834 euros (4 milions més que en 2014). La tàctica de convergents i socialistes va ser la de presentar uns comptes que, segons ells, tenen com a característica principal l’increment de les partides dedicades a polítiques socials i a l’ocupació. Aquest augment, però, ja s’entreveu insuficient per a atendre les necessitats reals del municipi.

275.000 EUROS A AJUTS SOCIALS I 180.000 A PLANS D’OCUPACIÓ

L’alcalde i regidor d’Hisenda, Francesc Colomé (CiU), va explicar que la prioritat principal del govern municipal és la ciutadania. Segons va dir, s’han concentrat més esforços i s’han abocat més recursos que mai en polítiques socials i en foment de l’ocupació. En paraules del regidor d’Urbanisme, Joan Antoni Marín (PSC), “s’han presentat uns pressupostos que treballen per una major justícia social i igualtat d’oportunitats”. “El PSC és copartícep dels pressupostos amb tota la responsabilitat”, va afegir.

Gisela Santos (PSC), regidora de Serveis Socials, i Javier Álvarez (PP), regidor de Promoció Econòmica.

Gisela Santos (PSC), regidora de Serveis Socials, i Javier Álvarez (PP), regidor de Promoció Econòmica.

Malgrat les paraules triomfalistes de Colomé i Marín, que no van escatimar esforços per fer veure el caràcter social dels comptes municipals, la realitat és que els pressupostos de més de 22 milions d’euros només contemplen una partida de 275.000 euros per a ajuts socials directes dins de l’àrea de Polítiques Socials: 110.000 euros per a ajuts per cobrir necessitats bàsiques (com ara l’alimentació, el pagament dels subministraments o del lloguer), 70.000 euros per a beques menjador, 45.000 per euros a beques de llibres i material escolar i 50.000 euros per a un programa que ha de servir perquè cap infant del municipi es quedi sense casals de nadal o d’estiu.

A tall d’exemple, destacar que Canovelles, amb un cens similar al de les Franqueses i un govern en majoria del PSC, i amb un pressupost municipal de 15,3 milions d’euros (7 milions menys), té previst destinar un total 822.100 euros als mateixos conceptes. La diferència és considerable i prou il·lustrativa de les diferències d’uns socialistes i altres a l’hora d’interpretar el concepte de justícia social.

Pel que fa al foment de l’ocupació, la partida inclosa dins de l’àrea de Dinamització Econòmica per a la contractació de plans locals d’ocupació passarà dels 140.000 euros del 2014 als 180.000 euros per al 2015. Aquesta partida permetrà contractar al llarg de l’any un total de 85 persones de les Franqueses que es troben en situació d’atur.

La resta de grups municipals no van reconèixer la suposada intenció social dels pressupostos municipals. De fet, tota l’oposició en bloc (CpF, LFI, ERC, PxC i el regidor no adscrit Esteve Ribalta) va votar en contra dels comptes presentats per l’equip de govern (CiU, PSC, PP i la regidora Vanesa García), que es va quedar sol en l’aprovació. Àngel Profitós (ERC) es va queixar que, malgrat l’increment de la partida de polítiques socials, aquesta continuen sent “una part molt petita del pressupost”.

INVERSIONS REALS O EL CONTE DE LA LLETERA

Taula pressupost 2015

Taula de despeses i ingressos. (Per ampliar la imatge cliqueu a sobre).

En relació al capítol d’inversions per a l’any vinent, el govern de les Franqueses preveu diverses actuacions. La més important d’elles és el desenvolupament del sector N, el polígon industrial situat a tocar de la carretera de Cardedeu. Segons el previst, la venda de les parcel·les que li corresponen a l’Ajuntament permetrà l’acabament de l’edifici del Centre Cultural de Corró d’Avall, una actuació que, com l’anterior, està aturat des de fa anys i es va deteriorant amb el pas del temps. Va ser el mateix alcalde qui va dir que ambdós projectes estan vinculats econòmicament. Tot a una sola carta.

L’oposició també es va mostrar crítica en aquest apartat. Rafael Bernabé (LFI), que va manifestar no entendre que l’equip de govern opti per invertir en lloc de pagar el deute, va dir que l’Ajuntament continua “invertint en totxo en lloc de en les persones” i va acusar CiU i PSC de “fer el que vol amb els diners de l’Ajuntament”. “Prioritzen la construcció com a sortida a la situació econòmica, però no la racionalitzen”, va afegir.

El regidor Francesc Torné (CpF) es va queixar que la suposada la bona salut de les finances municipals (segons l’alcalde l’Ajuntament té un superàvit de més de 2 milions d’euros) no reverteixi en benefici dels ciutadans. “En aquest pressupost hi ha més pedres que persones”, va dir. I Àngel Profitós (ERC) es va mostrar críticament il·lustratiu: “Estem en la dinàmica del conte de la lletera. Toquem de peus a terra. No tenim els diners que es gastaran, per això es lliga el futur del Centre Cultural a la venda de parcel·les del sector N”.

Altres inversions destacades es faran en termes de seguretat ciutadana: la construcció de la rotonda de Marata i l’adquisició de dues motocicletes elèctriques per a la Policia Local (200.000 euros); cal destacar que l’equip de govern no preveu destinar cap partida per a un hipotètic increment de la plantilla d’aquest col·lectiu, ni per a millora dels equipaments dels agents. A Bellavista, s’instal·laran l’any proper dos ascensors a la passarel·la que creua les vies del tren, es construiran nous vestidors a la Zona Esportiva Municipal i s’adequarà el local del carrer Aragó perquè pugui acollir una seu d’entitats.

En el capítol d’ingressos destaca la previsió de 500.000 euros que es preveu recaptar amb les multes de les càmeres que s’instal·laran en tres semàfors del municipi.

FINANCES MUNICIPALS: SUPERÀVIT O DÈFICIT?

El que l'alcalde escriu al butlletí municipal no coincideix amb les dades d'Hisenda.

El que l’alcalde escriu al butlletí municipal no coincideix amb les dades d’Hisenda.

Des que l’alcalde es va fer càrrec de l’àrea d’Hisenda arran la sortida del republicà Àngel Profitós de l’equip de govern per la seva diferència de criteris en la velocitat de depuració de responsabilitats de la legislatura 2007-2011, les finances locals de les Franqueses han millorat cada any; o almenys aquest és el missatge que ell difon a la menor oportunitat que se li presenta. Tant de paraula (en els plens) com per escrit (en el butlletí municipal), Francesc Colomé assegura que la situació financera de l’Ajuntament ha passat de tenir un dèficit “de més de 6 milions d’euros” a un superàvit d’1,3 milions en 2012 i de 2,2 en 2013. I només en tres anys.

Aquesta visió optimista de les finances municipals contrasta amb la de l’Institut Nacional d’Estadística, recollides directament del Ministeri d’Hisenda espanyol. Segons les dades publicades per aquest organisme, aquest Ajuntament tenia un deute de 14.491.000 milions a data de 31 de desembre de 2013. Aquesta xifra equival a dir que, amb un cens de 19.074 habitants aleshores, el deute municipal era de 759,7 euros per persona. En el rànquing dels 8.000 municipis més endeutats, el de les Franqueses ocupava el lloc número 1.111. Com es veu, ambdues versions de la realitat no tenen res a veure, malgrat coincidir en què el dèficit era “de més de sis milions d’euros”.

Colomé va explicar que el rati d’endeutament de l’Ajuntament és del 70% sobre els ingressos previstos, xifra que està per sota del 110% permès per llei. El republicà Àngel Profitós va recordar la magnitud del problema financer que el nou govern, del qual ell en formava part aleshores com a regidor d’Hisenda, es va trobar a l’inici d’aquesta legislatura. La situació ara “és una mica millor, però estem molt lluny de tenir unes finances sanejades”.

NO ES FARÀ UNA AUDITORIA DELS COMPTES

En el ple també es va discutir la moció presentada pel regidor de Plataforma per Catalunya (PxC). Josep Badia havia proposat encarregar una auditoria externa de les finances municipals, però la seva iniciativa no va superar el filtre de la votació.

2 Responses to Les Franqueses només destinarà 275.000€ a ajuts socials el 2015

  1. Francisco Garrigol 24/12/2014 at 12:15

    Un cop més, les mentides d’aquest equip de govern queden al descobert. Ens venen un superàvit fals, quan la veritat és que les Franqueses està cada dia més endeutada; ens venen els millors pressupostos socials, quan els emmascaren per pujar partides d’inversions fictícies i totalment innecessàries en moments de crisi, quan el primer haurien de ser les persones. Segueixen mantenint els seus immerescuts sous, ja que han demostrat que només estan en política per lucrar-se, malgrat que amb el conte de la lletera ens vulguin fer creure que treballen pel poble. Governants de les Franqueses, deixin d’endeutar el municipi i deixin de mirar-se el melic; els ciutadans volen solucions no plaques d’inauguracions. Aprenguin d’altres municipis, on si estan realment per ajudar a les persones i no com vostès que, a més, menteixen.

    Francisco Garrigol
    Secretari de Polítiques Municipals d’ApLF

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *