Diuen que una bona tècnica per trencar amb la parella i a sobre quedar bé amb la família política, és provocar que sigui l’altre qui acabi posant fi a la relació. Això és el que podria haver fet Les Franqueses Imagina (LFI) amb ICV, amb la qual ha mantingut durant els darrers mesos negociacions encaminades a què els ecosocialistes continuessin sota el paraigua de la marca genèrica, mentre al mateix temps mantenia contactes amb un altre pretendent: Podem.

LFI ha acabat signant un preacord amb Podem per formar una candidatura unitària sota la denominació Les Franqueses en Comú. I tantes ganes tenia d’iniciar aquesta nova relació, que no l’ha importat renunciar a aplicar alguns dels principis contemplats en el seu reglament intern, el compliment dels quals sí que va imposar al seu antic soci. Entre els més importants destaquen l’obligatorietat d’assistir a un mínim de tres assemblees per tenir veu i vot dins del màxim òrgan de decisió de la formació, i “en cap cas” pactar números de llista abans de l’assemblea de març en la que es decidirà la candidatura definitiva.

TRENCAMENT AMB ICV

El trencament entre LFI i ICV és avui un fet consumat, després de mesos de preteses negociacions dirigides a reconduir una situació d’allunyament mutu que ha acabat en divorci polític. La presentació de la candidatura d’ICV encapçalada per Dolors Amaro –a mitjans de novembre– no va ser obstacle perquè els ecosocialistes mostressin interès a renovar el seu compromís amb la formació, però sembla que els responsables d’aquesta tenien clar que la confluència estava en funció d’imposar els seus criteris.

D’entrada, no van acceptar cap de les propostes que els hi van presentar, com celebrar primàries obertes per a escollir al número u de la llista dins d’un procés que assegurés la participació i la transparència, ni que les diferents organitzacions polítiques tinguessin el nivell de representativitat real que les hi correspon, ni que totes les decisions fossin adoptades per consens, ni que es descartés la possibilitat d’un pacte postelectoral amb CiU, PP o amb qualsevol altre partit que tingués imputats en la seva executiva o la seva candidatura.

Totes aquestes propostes es van incloure en un escrit de 18 punts que ICV va enviar per correu electrònic al president de LFI. Josep Flores va respondre el 2 de desembre de 2014, directament al coordinador comarcal d’Iniciativa, Jordi Manils, informant-lo en un to cordial que en l’assemblea del 28 de novembre es van tractar les seves idees i, tot i que aquestes havien estat descartades, mantenien intacta la seva voluntat de confluència.

oberta

Imatge d’una assemblea recent. (Foto: LFI)

Segons Flores, els assistents a aquella reunió van donar el seu suport unànime a les normes de funcionament establertes, que ja es van pactar fa quatre anys amb la coalició ICV-EUiA, pel que fa a la confecció de la candidatura. “Va causar sorpresa que se suggerís, per part d’ICV, un canvi de les normes prèviament pactades, ratificades per vostè [en referència a Manils] en una conversa amb el senyor Rafael Bernabé a Montornès, i tornades a validar el juliol d’aquest any en una reunió entre ICV comarcal, EUiA comarcal i representants de LFI”, escriu el president. “Tothom té veu des del primer moment que ve a una assemblea, però per tenir veu i vot s’ha d’haver participat en tres assemblees i estar al corrent de les quotes”, afegeix.

I continuant amb la candidatura, el control de la qual sembla preocupar especialment al president de LFI per l’espai que l’hi dedica en el seu escrit, Flores afirma: “Tothom que tingui aquestes condicions (haver participat en tres assemblees i estar al corrent de pagament) podrà presentar la seva proposta per formar part de les llistes en les posicions que la persona consideri. Calculem que d’aquí (2 de desembre) a la votació, farem quatre assemblees i, evidentment, les persones que han vingut a alguna assemblea ja els hi comptabilitzaria. El sistema d’elecció és una persona un vot, amb un sistema de vot fixat per endavant i amb aprovació prèvia d’aquest sistema. En cap cas es pactaran números de llista abans ni després d’aquesta assemblea”.

En el mateix correu, Flores va acusar ICV de voler imposar persones del seu partit en els números 2, 7 i 12 de la llista, cosa que aleshores posava “en perill el format de la candidatura”. Davant la negativa de LFI a acceptar cap de les seves propostes, i mantenir-se fermes en la idea que els actuals regidors Rafael Bernabé (independent) i Àlex Vega (EUiA) havien d’ocupar els números 1 i 2, els ecosocialistes, que coneixen el pes específic que tenien en la formació, van decidir abandonar-la i anunciar que presentaven llista pròpia en un acte que va tenir lloc el 20 de febrer. Qui ha provocat realment el trencament del pacte?

ACORD AMB PODEM

El forat deixat per ICV a LFI ha estat omplert en qüestió d’hores per Podem; tot i que feia mesos que havien iniciat els contactes, els esdeveniments es van precipitar el cap de setmana passat a una velocitat de vertigen. La negociació va estar dirigida pels responsables de les dues formacions, sense que en aquest cas la participació de l’assemblea fos necessària per aprovar la nova incorporació. El preacord s’ha plasmat en un document consensuat, com a mínim, entre Josep Flores per part de Les Franqueses Imagina, i de Germán López i José Cruz, per part del partit que presideix el mediàtic Pablo Iglesias.

Primera pàgina del preacord. (Per ampliar la imatge cliqueu a sobre)

Primera pàgina del preacord. (Per ampliar la imatge cliqueu a sobre)

Segons explica Podem, després d’haver mantingut converses amb diferents grups polítics del municipio (van negociar a dues bandes, amb LFI i amb ICV, a qui va arribar a exigir el número 1), s’ha arribat a un preacord amb Les Franqueses Imagina. “D’aquesta manera –diuen– els membres del nostre cercle podran participar dins d’aquesta nova candidatura d’unitat popular sota el nom de Les Franqueses en Comú”. Germán López i Josep Flores van pactar l’acord dissabte 21 de febrer, però això no va ser obstacle perquè un dia després, diumenge 22, el primer d’ells es reunís a Bellavista amb representants d’ICV per informar-los dels esdeveniments i oferir-los el número 5 d’una candidatura en la qual els primers quatre llocs estarien ocupats per Rafael Bernabé (independent), Germán López (Podem), Àlex Vega (EUiA) i José Cruz (Podem).

Algunes informacions apunten que Podem també va posar sobre la taula altres dues combinacions possibles. La primera d’elles contemplava que Rafael Bernabé fos el número 1, Germán López el 2 i Dolors Amaro el 3; la segona era més ambiciosa, ja que situava Germán López com a número 1; a Rafael Bernabé com a 2; i Dolors Amaro com a 3. Cap d’aquestes darreres alternatives van ser acceptades per LFI, formació que mai ha contemplat cap possibilitat que no inclogui Bernabé com a cap de la candidatura. La presència de la representant dels ecosocialistes en la llista ha estat sempre un hàndicap. Algunes fonts apunten que, des de LFI, es va arribar fins i tot a plantejar a la direcció comarcal d’ICV la seva substitució per una altra persona com a condició per a acceptar alguna de les propostes que se li van presentar.

Els regidors Àlex Vega (dret) i Rafael Bernabé. (Foto: Ajuntament)

Els regidors Àlex Vega (dret) i Rafael Bernabé. (Foto: Ajuntament)

El preacord signat per LFI i Podem fa referència a aspectes genèrics de la situació política de les Franqueses, alhora que afirma que “un cop ratificat […] s’estableix l’obligatorietat d’elaborar un codi ètic amb el consens de tots els integrants”, i apunta que “l’òrgan màxim de govern serà l’assemblea conjunta on s’acordaran les línies estratègiques de la candidatura i, més tard, del grup municipal”.

La importància de l’assemblea és quelcom que es destaca en diversos punts del document, ja que el seu paper serà el d’actuar com a màxim òrgan en la presa de decisions (la primera de les quals sembla que ha estat que no és necessari que els membres de Podem hagin d’assistir a tres reunions per tenir veu i vot). Primer, perquè es preveu crear comissions de treball i de gestió que estaran sotmeses a ella; i segon, perquè després de les eleccions, i en cas d’obtenir representació, “es crearà una comissió de regidoria que coordinarà la tasca del grup municipal” amb ella.

El document estableix que la llista de candidats, formada per 17 persones més els suplents, serà consensuada per totes les parts “tenint en compte les diverses pluralitats de l’assemblea”, i la votació es farà persona a persona. Fins a l’1 de març, tots els ciutadans de les Franqueses registrats en Podem podran votar telemàticament la validació d’aquest preacord. Els resultats es donaran a conèixer el dia 2.

LFI està integrada per EUiA, Els Verds del Vallès Oriental i Procés Constituent i ciutadania. Dels seus dos actuals regidors, només Àlex Vega pertany a alguna d’aquestes formacions; Rafael Bernabé, el número 1, és independent. Per la seva banda, el líder local de Podem, Germán López, treballa com a responsable de Qualitat a l’empresa del seu sogre, KH Lloreda, fabricant del conegut KH7; i, a diferència del president nacional del seu partit, Pablo Iglesias, que viatja en moto, ell es desplaça en un Porsche. La casta dins d’un projecte polític anticasta?

11 Responses

 1. Montse G.

  Creo que es muy triste esta situación, ¿Dónde está lo asambleario de LFI? No entiendo que este grupo, que se ha pronunciado siempre independentista, tenga mucho en común con los que dicen que representan a Podemos. Ni unos son tan asamblearios ni los otros han dado la oportunidad de votar a los ciudadanos de les Franqueses, con su gran sistema telemático. ¿Esto es política?
  Por otra parte, aplaudo la actuación de ICV de tener la valentía de presentarse y representar a los ciudadanos, y no entrar en ese juego.

  Respon
 2. Jesus P.

  Ellos se lo pierden, somos muchos que queremos a Dolors, es de las pocas personas que han trabajado altruistamente para con sus vecinos/as. Hay que hacer una renovación en la política!!!!! y sobre todo con los personajes que la componen actualmente.

  Respon
 3. Josep Ramon

  Aquest tipus de coses tan sols beneficien a CIU, PSC, ERC i PP, que tenen els seus interessos (seguir a la poltrona) ben clars. Quan entendrà l’esquerra allò de “El pueblo unido jamás será vencido”? Quan es deixaran de personalismes i batalletes fratricides? És que no saben que per fer un treball més efectiu per al poble, abans o després de les eleccions, tots ells són condemnats a entendre’s a l’Ajuntament? Qui no ho sàpigui que plegui perquè “¡No nos representa!”

  Respon
 4. Jesús Álvarez

  Mi felicitación al periodista que ha escrito este articulo, ya que en él se refleja fielmente cómo han sucedido los hechos y por dónde han ido las negociaciones y los intereses que ha demostrado la coalición de LFI (lo que para unos es la asistencia a tres asambleas para otros son ordeno y mando). Claro, que estamos hablando del círculo de Podemos, pero no obstante aquí nos demuestran lo asamblearios que son y lo dictadores que son cuando lo único que les interesa es mantener el escaño y cobrar un buen sueldo y aprovecharse del pueblo, que al final somos los que pagamos. Dicho ésto espero que todos los ciudadanos voten en conciencia y que, de una vez por todas, consigamos entre todos echar a los políticos que nos gobiernan, que se aprovechan del cargo y gobiernan para los amiguetes.

  Respon
 5. Jordi

  O teniu molt mala informació o, el que és més greu, feu informació tendenciosa. Aquest estil de “premsa” no benificia ningú. Informeu-vos bé!!

  Respon
 6. Consol M.

  Totalmente de acuerdo con Jesús. Además, los lugares en la lista no se compran y el secretario de Podemos piensa que puede dar un pelotazo. Aplaudo la valentía del periodista, ya que todo lo publicado es cierto. También admiro al pequeño grupo de hormiguitas llamado ICV.

  Respon
 7. Montse C.

  Respecte al comentari d’en Jordi, crec que està publicat el preacord de Podem i LFI ¿Quina de les dues parts ha parlat amb la premsa? Això és estar ben documentat y estar ben informat!!!!!!!!!!!!

  Respon

Leave a Reply

Your email address will not be published.